Novi list: 13. 10. 2000.

RJEŠENJEM IZVANRASPRAVNOG VIJEĆA RIJEČKOG ŽUPANIJSKOG SUDA

IVAN ANDABAK JOŠ MJESEC DANA U PRITVORU

Ivanu Andabaku (47), osumnjičenom za umiješanost u krijumčarenje 665 kilograma kokaina, zaplijenjenog u Rijeci, pritvor se produljuje zbog novih saslušanja i da ne bi utjecao na svjedoke, no i zakonodavac propisuje obvezatan pritvor za takvu vrstu kaznenog djela za vrijeme istrage

RIJEKA - Otkrivanje i zapljena 665,5 kilograma kokaina u riječkoj luci krajem prošle godine - evidentirano kao jedan od najvećih uspjeha policije u europskim razmjerima u borbi protiv narkomafije - ulazi polako u pravosudnu proceduru. Kao što je poznato, riječka policija otkrila je drogu 24. prosinca prošle godine a 13. rujna ove godine u Karlovcu je uhićena osoba osumnjičena kao jedan od organizatora krijumčarskog lanca. Riječ je o generalu HVO-a Ivanu Andabaku (47) koji ima i nadimak “General”, rođenom u Donjim Runjanima kod Livna, a stalno nastanjenom u Dalju, Ulica Hrvatske Republike 103. Otac dvoje djece, uhićen je u Karlovcu gdje je u posljednje vrijeme živio s 24-godišnjom Sanjom K. Nekoliko dana nakon uhićenja i dovođenja u riječki Okružni zatvor, Andabak je prevezen u zatvorsku bolnicu za osobe lišene slobode u Svetošimunskoj ulici u Zagrebu zbog liječničkog tretmana. Andabak boluje od šećerne bolesti i potrebna mu je stalna liječnička kontrola. Iako je istraga uvelike odmakla, zanimljivo je da Andabak još uvijek nije dao svoj iskaz. Jednostavno je odbio bilo što reći istražnom sucu riječkoga Županijskoga suda.

Istraga gotova za mjesec dana?

No pravosudni žrvanj ide svojim neumitnom tijekom pa je tako jučer Izvanraspravno vijeće riječkoga Županijskoga suda donijelo Rješenje o produljenju pritvora za Andabaka u trajanju od sljedećih mjesec dana. Produljenje pritvora temelji se na članku 102. stavak 1. točka 2. i 4. ZKP jer će biti potrebno saslušati nekoliko svjedoka, inače poznanika osumnjičenog. Zbog toga postoji opasnost da bi on mogao utjecati na svjedoke u fazi strage. Osim toga, radi se o kaznenom djelu zloporabe opojnih droga za koje je zakonodavac predvidio zatvorsku kaznu dužu od 8 godina pa je pritvor za vrijeme istrage obvezatan. Nadalje, spomenuto kazneno djelo, postoji osnovana sumnja, počinilo je više osoba koje su organizirano i dogovorno prokrijumčarile 665,5 kilograma kokaina iz Ekvadora do Gambije.

U obrazloženju Rješenje o produljenju pritvora navodi se također da se način izvršenja kaznenog djela ukazuje tako teškim da je opravdano Rješenje i po toj osnovi. Istraga bi se trebala završiti za otprilike mjesec dana, a stranka može uložiti žalbu u roku od 48 sati od primitka Rješenja i to Vrhovnom sudu RH.

“Putešestvije” kontejnera s drogom

U istražnom zahtjevu riječkoga Županijskog državnog odvjetništva navodi se da je prvoosumnjičeni Andabak kazneno djelo počinio s drugoosumnjičenim Paulom Dexterom Farrowom (49) iz Sauthhorpea, Velika Britanija. U zahtjevu se navodi da su “General” i Britanac u drugoj polovici 1999. godine s više nepoznatih osoba organizirali krijumčarenje 665,5 kilograma kokaina iz Ekvadora preko Hrvatske do Gambije. Navodi se da su drogu sakrili u kontejner MSCU 213600-8 između 1564 konzerve tunjevine. Nakon toga su 19. listopada prošle godine kontejner ukrcali na jedan brod u ekvadorskoj luci Guajaqilu i prevezli ga do Antwerpena u Belgiji. Nakon toga je kontejner s drogom željeznicom dopremljen u Rijeku, gdje je bio na kontejnerskom terminalu luke na Brajdici od 21. studenoga pa do 27. prosinca. Tada je kontejner sa 665,5 kilograma kokaina vrijednim 100 milijuna DEM pošiljatelj uputio željeznicom u Kopar. Iz Kopra je droga otplovila do Grčke, u Pirej, a nakon toga u glavni grad male afričke države Gambije - Banjul. Tamo je po drogu došao Farrow, ali je preuzeo samo 4,5 kilograma kokaina. Tom prilikom policija ja uhitila britanskog državljanina i 11 Gambijaca osumnjičenih za sudjelovanje u krijumčarenju kokaina.

Kao što je poznato, kad je riječka policija otkrila kontejner s drogom - jednostavno ga je ispraznila. Bilo je to 24. prosinca prošle godine. U kontejneru su ostavili 5 paketića droge, upravo onoliko koliko je bilo vrsti pakiranja kokaina. Riječki policajci u kontejneru su ostavili krijumčarima i poruku kojom im šalju pozdrave iz Hrvatske. U otkrivanju vrijedne pošiljke kokaina sudjelovala je i policija iz nekoliko europskih zemalja kao i američka specijalizirana agencija za borbu protiv narkomafije DEA.

Već u Kopru kontejrter je dobio specijalna obilježja i njegovo kretanje moglo se pratiti i satelitom.

Andabak do suđenja u zatvoru

I dok se još uvijek ne zna kakva je sudbina Farrowa u Gambiji, a prema nekim informacijama suđenje je već održano, riječka policija nastojala je otkriti tko je bio veza u Hrvatskoj. Dugo se tapkalo na mjestu. Jedan od pokazatelja trebalo je biti i ime tvrtke napisano u popratnoj dokumentaciji. Naime, netko je debelo pogriješio u dalekom Ekvadoru. Kao primatelj je označena jedna tvrtka koju iz razumljivih razloga ne spominjemo, ali je krivo navedeno njeno sjedište. Tako je pisalo da je tunjevina namijenjena toj tvrtki sa sjedištem u Rijeci u Ažićevoj ulici. Međutim, spomenuta se tvrtka nalazi u Zagrebu, ali u Držićevoj ulici. Međutim, niti ta tvrtka nije imala nikakve veze s kokainom - utvrdila je policija. Do imena Ivana Andabaka policija je došla sistematskim aktivnostima koje su rezultirale plodom u jednom od brojnih obavijesnih razgovora. U ovom trenutku identiteti ljudi koji su prstom pokazali na Andabaka još uvijek nisu za javnost. Daljnja istraga, ali i glavna rasprava, zasigurno će dati odgovore na još uvijek brojna pitanja.

U svakom slučaju, bivša “desna ruka” haškog zatočenika Tute, Ivan Andabak, početak suđenja dočekat će u zatvoru. Prekjučer je nadležni istražni sudac Županijskoga suda iz Rijeke u društvu sa Županijskim državnim odvjetnikom iz Rijeke saslušavao neke od svjedoka u Zagrebu i Karlovcu. Istraga se nastavlja, a najvjerojatnije će biti okončana do polovice idućeg mjeseca. U međuvremenu, putem Interpola očekuju se vijesti iz Gambije, ali i iz Španjolske jer su u krijumčarskom lancu bili i neki španjolski državljani.

Branko ŠKORIĆ