Slobodna Dalmacija: 13. 10. 2000.

DOBROSLAV PARAGA, LIDER HSP-a 1861., NAJAVLJUJE

Kaznena prijava protiv Šarinića

ZAGREB - U HSP-u 1861 znaju tko je general Hopp, potpisnik priopćenja što ga je u srijedu medijima uputilo Hrvatsko narodno oslobodilaćko vijeće, kazao je u četvrtak novinarima predsjednik HSP-a 1861 Dobroslav Paraga.

Iza, kako kaže, kratice Hopp stoji isti čovjek koji je kao zapovjednik Domagoj prije nekih mjesec dana u ime Hrvatskog revolucionarnog bratstva potpisao prijetnju smrću upućenu Predsjedniku Mesiću, tvrdi Praga. Paraga zna i da je Hopp Zagrepčanin te da Hrvatsko narodno oslobodilačko vijeće nikada ranije nije postojalo ukoliko nije nedavni proizvod HDZ-a.

Predsjednik HSP-a 1861 najavio je kako će stranka pokrenuti kazneno postupak protiv Hrvoja Šarinića i to zbog “sudjelovanja u vođenju agresivnog rata protiv BiH”.

Šarinić je, istaknuo je Paraga, sam sebe optužio u intervjuu Globusu u kojem je svojim izjavama priznao da je poticao izbivanje rata u BiH te da je bio sudionik i poticatelj teškog ratnog zločina. Za svjedoka Paraga će pred sud pozvati i Predsjednika Mesića, a u HSP-u 1861 pripremaju još dvije slične kaznene prijave - protiv sudaca Ustavnog suda Smiljka Sokola i Vice Vukojevića.

Njih dvojica su naime, uvjerenja je Paraga, izradili zakonski okvir za vojni udar u BiH, odnosnu odluku da HVO preuzme u BiH legitimetet.

S. PAVIĆ