Jutarnji list: 16. 10. 2000.

SRJ Iz diplomatskih izvora nazire se svojevrsni kompromis međunarodne zajednice i nove vlasti

Zbog pronevjere 10 milijardi USD Miloševiću će suditi u Beogradu

Koštunica će vjerojatno odobriti pokretanje sudskog postupka i protiv nekolicine bliskih Miloševićevih suradnika. Među njima je i zapovjednik glavnog stožera, general Nebojša Pavković, koji je nedavno svojoj supruzi, nećakinji Mire Marković, kupio stan u centru Beograda vrijedan 600.000 DEM

Iz Londona: Gordana Fox

Smijenjenom jugoslavenskom predsjedniku možda će se suditi zbog pronevjere i pljačke državne imovine, kažu bliski Koštuničini savjetnici. Istraga o financijskim aktivnostima Slobodana Miloševića ukazuje na to da je on tijekom svoje vladavine vjerojatno pronevjerio i do deset milijardi dolara.

U to je uključen sadržaj privatnih Miloševićevih bankovnih računa koji su zamrznuti na početku rata u bivšoj Jugoslaviji, zatim velike količine pronevjerenog državnog novca te prihodi od krijumčarenja cigareta, alkohola i nafte, piše Sunday Tunes. Odvjetnici bliski novoizabranom jugoslavenskom predsjedniku Koštunici kažu da će im za pokretanje postupka biti nužni jaki dokazi, koji su im već počeli stizati iz inozemstva. Primjerice, švicarske vlasti potvrdile su prošli tjedan da su zamrznule 600 bankovnih računa koji pripadaju ljudima iz Miloševićeva režima, čija je ukupna vrijednost oko 57 milijuna dolara. Istraga će se usredotočiti na račune koji pripadaju najbližim Miloševićevim suradnicima i njegovoj supruzi Miri Marković.

Također će se istraživati financijske transakcije koje je Milošević vodio uz pomoć Beogradske banke, čija je direktorica bila njegova privatna financijska savjetnica Borka Vučić. Novoizabrani predsjednik Koštunica vjerojatno će odobriti pokretanje sudskog postupka i protiv nekolicine bliskih Miloševićevih savjetnika. Među njima je zapovjednik glavnog stožera jugoslavenske vojske, general Nebojša Pavković, koji je nedavno svojoj supruzi, nećakinji Mire Marković, kupio stan u centru Beograda vrijedan 600 tisuća maraka.

Inače, vojni sud je već bio uvjetno osudio generala Pavkovića zbog pronevjere.

Očekuje se da bi se mogla pokrenuti i istraga o aktivnostima Nikole Šainovića, bivšeg direktora rudnika Bor i bliskog Miloševićeva suradnika. Šefovi beogradske policije navodno su već upozorili Vojislava Koštunicu da u pokretanju sudskih postupaka bude izuzetno oprezan jer bi Miloševićevi suradnici mogli unajmiti plaćene ubojice protiv onih koji ih optužuju.

Isti izvori kažu da Koštunica mora uspostaviti potpunu kontrolu prije izbora u Srbiji 24. prosinca.