Vjesnik: 16. 10. 2000.

Kako popuniti 5,5 milijardi kuna proračunskog manjka?

ZAGREB, 15. listopada - Vladi premijera Račana sa svih se strana upućuju zamjerke zbog njene gospodarske politike i činjenice da se u gospodarskom životu zemlje ne osjećaju nikakve promjene na bolje. Nitko, međutim, ne nudi rješenja bolja od onih što dolaze iz Vlade ili nadležnih ministarstava.

Činjenica je da broj nezaposlenih raste, ali nitko iz Vlade nije ni tvrdio da toga u početku neće biti. Gospodarskih je problema podosta - u brodogradnji, poljoprivredi, turizmu. Neugodni se repovi vuku u privatizaciji... No, iako je činjenica da se svi mogu služiti statistikom onako kako im odgovara, treba reći i da je gospodarska aktivnost u porastu te da i strani analitičari očekuju porast bruto nacionalnog proizvoda veći od planiranih 2,8 posto. Spominju se brojke od 3 do 3,5 posto.

Velik je problem Račanove Vlade njena prezaposlenost (iz koje onda proizlaze i neki nesmotreni potezi), kao i činjenica da joj nedostaje sposobnosti u marketinškom predstavljanju poteza i komuniciranju s javnošću.

Jer, čime se bave drugi? Postavljaju se pitanja o nazivu Sabora, a Vlada bi mogla uzvratiti protupitanjem je li važniji naziv Sabora ili ono o čemu se u njemu raspravlja. Ili - na pitanje o 12 generala moglo bi se uzvratiti protupitanjem o modelu rješavanja problema kutinske Petrokemije ili sisačke Željezare.

Problem Vlade je i u tome što su samo rijetki spremni staviti interes države odnosno neki zajednički interes iznad stranačkoga ili vlastitoga. Nema stranke ili pojedinca koji ne koriste medijske senzacije za prikupljanje političkih bodova u unutarnjim razračunavanjima, iako je predizborno razdoblje davno prošlo, a vrijeme za lokalne izbore tek dolazi. Zaboravlja se pritom da je riječ o sitnim bodovima, a da se pravi »kapitalci« skupljaju na gospodarskom planu, kroz realizaciju konkretnih ideja.

Sposobni poduzetnici, na primjer, često nešto već viđeno u inozemstvu kupe i primijene na našem tržištu. Nesposobni škilje oko sebe, umjesto da gledaju otvorenih očiju, plaše se primijeniti čak i ono što vani funkcionira niz godina.

Hrvatska trenutno ima golemi problem - rupu u proračunu veliku 5,5 milijardi kuna. Tko će to kreditirati, pod kojim uvjetima, gdje će se dodatno štedjeti u rebalansu proračuna te s kakvim rezultatima u konačnici? To su teme s kojima ćemo živjeti idućih nekoliko godina. Međutim, i javnosti i političarima lakše je usredotočiti se na senzacije kako bi se zaboravili svakodnevni problemi ili kako bismo lakše prešli preko njih. No Vlada mora napraviti zaokret i potaknuti otvorenu i javnu raspravu o istinskim i svakodnevnim, gospodarskim problemima. (M.J.)