Jutarnji list: 16. 10. 2000.

POREZI Crkvenčeve prijedloge novih poreznih zakona Vladina koordinacija za gospodarstvo vratila na doradu

Porezna reforma ministra Crkvenca nije prošla u Vladi

Ministri nikako ne mogu postići suglasje oko poreza na dobit. I dok ministar gospodarstva Goranko Fižulić i potpredsjednik Vlade Slavko Linić i dalje zagovaraju uvođenje nulte stope poreza za zadržanu dobit, Ministarstvo financija ustraje na rješenju po kojemu bi se od porezne osnovice odbijala sredstva uložena u razvoj poduzeća

Piše: Nikola Jelić

ZAGREB - Prijedlozi novih poreznih zakona što ih je pripremilo Ministarstvo financija nisu prošli na Vladinoj koordinaciji za gospodarstvo i vraćeni su na doradu, potvrđeno nam je iz izvora bliskih Vladi. Dovršetak porezne reforme, koju je ministar financija najavio još na plitivičkom skupu, tako je ponovno odgođen iako je šest novih poreznih zakona trebalo proći Vladu još tijekom rujna. Naime, taj rok zadan je Ministarstvu financija po planu operacionalizacije programa rada Vlade.

Najviše nesporazuma među ministrima izazvale su odredbe Općeg poreznog zakona, Zakona o porezu na dobit te problematika oporezivanja imovine, u vezi s čim se ministar financija dr. Mato Crkvenac posebno sukobio s ministrom pravosuđa dr. Stjepanom Ivaniševićem.

Polemika o Općem poreznom zakonu i nije toliko zabrinjavajuća jer se radi više o terminskom usaglašavanju pojedinih odredbi s europskom praksom, a ne treba zaboraviti da do sada nismo imali tu vrstu poreznog zakona.

Na praćenju europske prakse pri izradi tog zakona, doznajemo, posebno je inzistirao ministar europskih integracija Ivan Jakovčić, koji se otvoreno usprotivio predloženom tekstu zakona.

Ministri nikako ne mogu postići suglasnost oko poreza na dobit, što je mnogo opasniji spor, jer strani investitori već ionako gube strpljenje zato što hrvatska vlada još nije odredila jasna pravila igre na području ulaganja.

I dok ministar gospodarstva Goranko Fižulić i potpredsjednik Vlade Slavko Linić i dalje zagovaraju uvođenje nulte stope poreza za zadržanu dobit, Ministarstvo financija ustraje na rješenju prema kojemu bi se od porezne osnovice odbijala sredstva uložena u razvoj.

Taj problem već se mjesecima raspravlja unutar Vlade, ali ministarstva gospodarstva i financija nikako se ne uspijevaju dogovoriti o konačnom rješenju.

Zastoj u poreznoj reformi ministar financija opravdava složenošću materije kojom se bavi. Sada smo u fazi intenzivne međuresorske suradnje i konzultacija, kaže dr. Crkvenac, što indirektno samo potvrđuje spor među ministarstvima zbog njegovih prijedloga zakona.

Porez na imovinu kao ispitivanje podrijetla imovine

Porez na imovinu dvojben je nekim članovima Vlade, jer u predloženim odredbama vide uvođenje prakse ispitivanja podrijetla imovine. Upravo oko tog poreza posvadili su se ministri Crkvenac i Ivanišević. Vlada namjerava Poreznoj upravi omogućiti utvrđivanje izvora novca pri velikim financijskih transakcijama, kao što su kupnje skupih nekretnina, jer praksa pokazuje da kupci luksuznih vozila ili kuća često u svojoj poreznoj kartici imaju prikazan minimalni prihod. Ako prijedlog prođe, poreznici bi takvim obveznicima mogli naplatiti porez i na imovinu koja nije prikazana u poreznoj kartici. Na takvom rješenju, tvrde upućeni, posebno inzistira premijer Ivica Račan.