Večernji list: 17. 10. 2000.

NJEMAČKA TAJNA SLUŽBA OTKRILA POPIS LJUDI ODANIH BIVŠEM JUGOSLAVENSKOM PREDSJEDNIKU A UKLJUČENIH U PLJAČKU

BND razotkriva organizirani kriminal Miloševićevih

Bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević puno je više bio uključen u organizirani kriminal nego što se dosad znalo. Popis kriminalnih djela obuhvaća trgovinu drogom, oružjem, pranje novca, krijumčarenje cigareta, objavio je njemački dnevnik Bild pozivajući se na spise njemačke tajne službe BND-a.

U dosjeu "M" (Milošević), koji je Bild dobio na uvid, doslovce stoji: "Brojni pokazatelji otkrivaju Miloševića i njegovu kliku kao strukture organiziranog kriminala - angažirane u trgovini drogom, pranju novca i drugim kriminalnim deliktima." Dalje se kaže da su Milošević i njegov sin Marko iz Jugoslvije iznijeli nekoliko stotina milijuna dolara. Stotinu milijuna "zamrznuto" je u Švicarskoj, a, prema spoznajama BND-a, Miloševićevi imaju račune još u Rusiji, Kini, Grčkoj, na Cipru, u Libanonu i Južnoafričkoj Republici.

BND navodi i popis od 60-ak osoba odanih Miloševiću koje su praktično nadzirale ukupno jugoslavensko gospodarstvo te omogućavale ilegalne transakcije novca i osobno bogaćenje. Spominju se, među ostalim, predsjednik parlamenta Dragan Tomić, premijer Srbije Mirko Marjanović, bivši ministar za energiju Dragan Kostić te drugi čelnici u Jugoslavenskoj narodnoj banci, Upravi carine, JAT-u, Jugopetrolu, Radio-Televiziji Srbije, mreži mobilnih telefona MOBTEL.

BERLIN Anto Janković