Jutarnji list: 17. 10. 2000.

Paraga: General Hopp je netko u koga nitko ne bi posumnjao

ZAGREB - Predsjednik HSP-a 1861 Dobroslav Paraga tvrdi kako zna tko stoji iza generala Hoppa i Hrvatskoga narodnog oslobodilačkog vijeća koji pozivaju na vojni puč te, osim njemu, u svojim pismima smrću prijete i predsjedniku Stjepanu Mesiću i premijeru Ivici Račanu. Njihova bi imena, kaže Paraga, bila šokanta za javnost jer iza svega stoje ljudi u koje nitko nikada ne bi posumnjao. Ne želi, međutim, otkriti tko su jer je sve dokaze predao policiji.

- S imena bih javnost upoznao samo u krajnjoj nuždi, znači tek kada bi slučajno ustanovio da je u prijetnje umiješan i MUP da mi se ne bi dogodilo isto što i Milanu Levaru - kaže Paraga koji je htio otkriti samo da general Hopp i HNOV dolaze iz Zagreba i Hrvatske, a ne iz inozemstva. Tvrdi također kako slične prijetnje dobiva posljednjih šest, sedam godina i uvjeren je da iza njih stoje isti oni koji zbog veleizdaje smrću prijete Stipi Mesiću, Ivici Račanu, Đurdi Adlešić, Milanu Đukiću, Ivanu Zvonimiru Čičku, Stipi Šuvaru, Vesni i Zoranu Pusiću, Davoru Butkoviću i Jasni Babić.

- Do takva zaključka došao sam i zbog toga što se u tim pismima koje sam dobivao ranijih godina, kao i u ovima koje sam dobio nedavno, koristi isti rječnik, pisana su na istom modelu pisaćeg stroja, a poslana su i iz iste pošte. Tada su često bila potpisivana sa 'Zagrebački purgeri’ i 'Narod' - otkriva Paraga. Predsjednik HSP-a 1861 nije tražio policijsku zaštitu, no kaže da je primijetio da posljednjih 17 dana ispred sjedišta njegove stranke 24 sata dežura policija u kombiju.

S. Barilar