Novi list: 18. 10. 2000.

Račanovo šetanje naroda

Piše: Jelena Lovrić

Ne samo Predsjednički, nego će se ubuduće i Banski dvori nedjeljom otvarati za građanstvo. Znatiželjnici će moći prošetati vladinim odajama, možda i pročavrljati s ministrima. Pretvaranjem zgrade na Markovom trgu u korzo vlada pokazuje duboko neshvaćanje principa otvorenosti državnih institucija spram javnosti.

Otvaranjem Banskih dvora za grupne posjete Račan pokušava kopirati Mesića. Valjda smatra da će tako pokupiti i njegov šarm. Ali njihove pozicije nisu iste, šefu je države primjereno “ispijanje kave” s narodom, ta su druženja u skladu i s njegovim populističkim ponašanjem. Ni Račan ni njegovi ministri nisu tog tipa, a nije im to ni funkcija. Oni moraju njegovati sasvim drugačiju vrstu otvorenosti spram javnosti. Cirkusiranje s nedjeljnim promenadama kroz Banske dvore - znak su da oni svoje obaveze prema javnosti pogrešno shvaćaju. Pretvarati vladu u eksponat za razgledavanje - to je zaista lakrdija.

Premijer vjerojatno smatra kako će otvaranjem pobrati simpatije. Nije nepoznato da je rejtingom vlade u javnosti vrlo nezadovoljan. Instaliranje posebne telefonske linije za žalbe i pitanja građana, kao i uvođenje svakotjednog termina za prijem zainteresiranih - svakako su vrlo korisni noviteti. Vlada konačno postaje dostupna, potrebnima stavlja se na raspolaganje. Ali ona prije svega svojom ukupnom politikom mora pokazati da je u komunikaciji i u razumijevanju s narodom. Nije neophodno da se Banski dvori zato pretvaraju u šetalište. Jedan od osnovnih hendikepa Račanove vlade: sve raširenije uvjerenje da ona nevolje naroda ne osjeća i da u tom smislu građanima nije na dispoziciji otvaranjem se njenih odaja neće eliminirati.

Rečena inicijativa zapravo pokazuje tragičnu zabunu u vladajućim redovima - oni smatraju kako je njihov problem u njihovom imageu, a ne u politici. Uvjereni su da im je politika bajna, samo je narodu potrebno otvoriti oči. Zato će se oni smiješiti gostima, možda će dati sve od sebe da zaista budu dobri domaćini, ali će istodobno, kako je to jučer u ovom listu konstatirano, “bez ikakve mjere i zdravog razuma” otvarati stečajeve. Stručnjak za tajkunarije upozorava da vlada slaže socijalnu bombu: s preko 370 tisuća nezaposlenih a “bez ikakvog alternativnog plana i strategije”. Zapravo, koliko se iz premijerova ovomjesečnog raporta javnosti dalo razumjeti, jedina je strateška zamisao poziv na nedjeljna druženja. Nikakve se druge varijante nisu spominjale. Kao da je gladnima do korza. Ovaj su narod već previše išetali, pa mu vjerojatno zato i Račanova ponuda zvuči krajnje cinično.