Vjesnik: 19. 10. 2000.

SDP i HSLS nisu spremni za raščišćavanje kriminala u privatizaciji

ZAGREB, 18. listopada - Vladinim prijedlogom zakona o reviziji pretvorbe i privatizacije, Socijaldemokratska partija (SDP) i Hrvatska socijalno-liberalna stranka (HSLS) nisu pokazali spremnost za raščišćavanje kriminala u tim procesima. Zato se Liberalna stranka (LS) i Istarski demokratski sabor (IDS) nadaju da će njihov prijedlog zakona o reviziji i kontroli pretvorbe i privatizacije biti propušten u saborsku proceduru te da će dobiti potporu Hrvatske seljačke stranke (HSS) i slobodoumnih SDP-ovaca i HSLS-ovca. Istaknuo je to, između ostaloga, u srijedu na konferenciji za novinare LS-a ekonomski stručnjak i publicist Darko Petričić. On je, naime, u suradnji sa stručnjacima iz LS-a i IDS-a pripremio prijedlog zakona o reviziji i kontroli pretvorbe kojeg su formalni nositelji v.d. predsjednika LS-a Zlatko Kramarić i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin.

Opisujući prijedlog zakona kao radikalan i gotovo revolucionaran, Petričić je pojasnio da se njime u roku tri godine namjerava provesti revizija privatizacije svih poduzeća iz bivšeg društvenog i državnog vlasništva. Naime, prema tom zakonskom tekstu vlasnicima bi se privremeno oduzele sve dionice i povukle u Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) i mirovinske fondove. Tamo bi ostale sve dok se ne dokaže da su stečene na legalan način.

Predviđa se ukidanje i privatizacijskih investicijskih fondova (PIF) jer oni nisu opravdali svoje poslovanje. U perspektivi bi se ukinuo i HFP koji bi se pripojio MInistarstvu gospodarstva jer, kako je rekao Petričić, Fond sada služi samo zato da bi se Hrvoje Vojković i Slavko Linić imali gdje svađati. Uz ostalo, zakonom se predviđa i institucija dužničkog pritvora uz mogućnost blokade imovine osoba odgovornih za kriminalne radnje u pretvorbi i privatizaciji.

Zlatko Kramarić je naglasio kako je donošenje tog zakona nužno i puno važnije od saborskih rasprava o raznim deklaracijama i praznicima, te stoga LS i IDS, kao ozbiljne stranke, pokreću tu inicijativu. Damir Kajin je, pak, naglasio da revizija kasni niz godina, ali mora biti provedena jer niti jedan cilj postojećeg zakona, poput bržeg gospodarskog rasta, očuvanja produktivne zaposlenosti, poticanja rasta poduzetništva i smanjenja javnog duga, nije ostvaren.

»Aktualna vlast se mora upustiti u nacionalnu parnicu protiv odabranika bivše vlasti koji su sudjelovali u takvoj pretvorbi. Revizija se mora provesti u svim poduzećima. Nakon toga treba provesti pravu privatizaciju putem vaučera u kojoj bi sudjelovali svi hrvatski građani«, rekao je Kajin. Istaknuo je kako je problem što je većina hrvatske imovine u rukama stranaca, posebno banke koje kontroliraju više od 50 posto gospodarstva Hrvatske. Zaključio je kako je revizija samo djelić programa koji bi Hrvatskoj otvorio perspektivu i koji bi mogao biti točka okupljanja nacije i buđenja njezine energije koja je nakon 3. siječnja znatno oslabila.

Marija Pulić