Jutarnji list: 19. 10. 2000.

Zašto HEP-u smeta jeftina struja?

Piše: Ratko Bošković

Krajem ljeta ove godine, u jeku hrvatskih regovora s Enronom, vodeće svjetske poslovne novine danima su izvještavale o energetskoj krizi u Kaliforniji. "Previše regulacije ostavilo je Kaliforniju u mraku", pisao je 7. kolovoza The Wall Street Journal; "Revolucija nije osigurala snagu narodu", ocijenio je 22. kolovoza Financial Times; "Zapletaj u mreži električnih dalekovoda", otkrio je Business Week 28. kolovoza ove godine.

Kalifornija je bila prva američka savezna država koja je (još 1996.) deregulirala, odnosno liberalizirala svoje tržište električnom energijom i postala zvijezda vodilja ne samo ostalim američkim državama, nego cijelom svijetu, osobito Europi.

Četiri godine kasnije našla se u velikim strujnim nevoljama: usred ljeta, kada troši najviše energije za pogon rashladnih uređaja, bila je prisiljena uvesti redukcije struje, a cijena kilovatsata se udvostručila! Lokalne novine zatrpane su prigodnim reportažama kako je kit ubojica Shamu skoro uginuo jer nije bilo struje za hlađenje njegova golemog akvarija, dok su časnici u mornaričkoj bazi San Diego po zapovijedi predsjednika Clintona bili prisiljenim raditi samo uz minimalnu rasvjetu sa svojih kompjutorskih zaslona.

Najlošije je u svemu prošao kalifornijski avangardni energetski eksperiment. Poslije deregulacije potrošači struje odlučno su stali tražiti ponovnu regulaciju, a druge američke države zastale su s liberalizacijom strujnog tržišta dok ne prouče kalifornijska iskustva.

Zašto je najveće i najbogatije američko strujno tržište doživjelo slom? Kalifornijski potrošači dobili su priliku da kupuju struju od bilo kojeg proizvodača u SAD-u po najnižoj cijeni koju uspiju naći, bez ikakvih dugoročnih obveza i ugovora. No, ono što se činilo velikom prednošću za potrošače pretvorilo se totalnu nesigurnost za investitore: kako oni nisu više mogli naći stalne kupce, jednostavno su prestali graditi nove elektrane. Deset posljednjih godina u Kaliforniji nije sagrađen niti jedan novi strujni izvor a rezerva snage, koja je prije 10 godina iznosila 35 posto, u međuvremenu je posve iscrpljena.

Kalifornija je godinama nedostatak vlastite proizvodnje struje nadoknađivala uvozom iz ostalih američkih saveznih država. Svake godine, međutim, njezino se stanovništvo povećavalo za 600 tisuća ljudi, a sve više struje Kalifornija je trošila i zbog eksplozije informatičke tehnologije i enormnog porasta broja kompjutora u poduzećima.

Potrebe za strujom rasle su i u njezinu okruženju i Kalifornija se odjednom našla u energetskoj slijepoj ulici: niti je sagradila vlastite elektrane, niti struju može kupiti u susjedstvu. Kaliforniji danas nedostaje 5600 megavata snage, a niti jedna nova elektrana neće biti dovršena prije 2002. Kalifornijski potrošači struje iskusili su na vlastitoj znojnoj koži da sagraditi elektranu nije isto što i otvoriti dućan na Internetu. Kakve sve to ima veze s Hrvatskom? Zapanjujuće jake.

Prije nekoliko tjedana Ministarstvu gospodarstva, Ini i Hrvatskoj elektroprivredi američki gigant NRG Energy (najveći nezavisni proizvodač električne i toplinske energije na svijetu) dao je izvanrednu poslovnu ponudu: sagradit će o vlastitom trošku plinsku elektranu u Rijeci vrijednu 200 milijuna dolara. Od HEP-a, međutim, traži da se obveže da će kupovati barem polovicu proizvedene struje, jeftinije nego što je plaća svojim postojećim termoelektranama na mazut. NRG Energyje također spreman uložiti novac i u gradnju strateškog plinovoda kojim bi se prirodni plin mogao dovesti u Hrvatsku čak iz Alžira. Usput bi se na kopno doveo i plin s jadranskih polja, plinificirala bi se Istra, očistio od zagađenja cijeli Kvarner, zaposlilo tisuću inženjera.

I premda NRG Energyjeva ponuda predstavlja izravno inozemno greenfield ulaganje od pola milijarde dolara, kakvo je Hrvatska do sada mogla samo sanjati, i premda je ta tvrtka bila spremna sama podnijeti pola rizika svojega ulaganja, već na prezentaciji u Ministarstvu gospodarstva predstavnici HEP-a pitali su Amerikance: a zašto bismo mi kupovali struju od vas u Rijeci ako je još jeftinije možemo kupiti u Češkoj?

Za ponudu NRG Energyja najveći je interes Istrana koji su odavna pripremili gradnju lokalne plinske distribucijske mreže, no plin koji se crpi na samo 50 kilometara od Pule nikako da stigne u Istru. Vijest kako je Ina s NRG Energyjem potpisala pismo namjere o suradnji na gradnji plinovoda stigla je Istranima kao veliko olakšanje. Ali plinovod nije moguće sagraditi bez elektrane!

Ta su dva posla vezana, ne samo financijski nego i tehnički: plinsko polje mora se crpiti kontinuirano, a kako se plin ne može skladištiti, i potrošnja plina mora biti kontinuirana. Bez elektrane to nije moguće postići jer potrošnja plina u domaćinstvima i poduzećima dnevno i sezonski jako oscilira. No kad su Istrani pitali HEP što on kaže na NRG Energyjevu ponudu, doživjeli su šok.

"HEP je u fazi restrukturiranja", objavio je 13. listopada Novi list službeni stav Hrvatske elektroprivrede, "što znači da potpisivanje predugovora kojim bi se obvezali na kupnju struje iz TE na plin u ovom trenutku nije poželjan. Ugovor bi samo otežao postupak privatizacije i pripremu za ulazak na otvoreno tržište Europe".

HEP iz kalifornijskog iskustva o kojem je pisao cijeli svijet nije naučio baš ništa. Njemu je jeftina i čista proizvodnja struje smetnja, a ne prednost; privatni partner HEP-u ne olakšava, nego otežava privatizaciju.