Večernji list: 20. 10. 2000.

POTRAGA ZA KRIMINALNIM BLAGOM BIVŠEG JUGOSLAVENSKOG PREDSJEDNIKA

Za Miloševićem uskoro i Interpolova tjeralica

Glasnogovornik grčke vlade Dimitris Reppas opovrgnuo je tvrdnje njemačke obavještajne službe prema kojima bivši jugoslavenski predsjednik Slobodan Milošević ima milijune dolara u grčkim bankama. Postoje mnogi znaci da taj demanti nije dovoljno uvjerljiv, te da bi mogao lako pasti pred "njemačkim dokazima".

Njemačke tajne službe naznačile su kao jednu od važnih "trezornih destinacija" Miloševićeva blaga i južni Cipar koji je pod upravom grčke vlade u Nicosiji. To se potkrepljuje i čestim posjetima Miloševićeva sina Marka i Ateni, i Nicosiji. Jedan grčki list nedavno je prenio da je Marko u jednom elitnom atenskom predgrađu kupio vilu koja može konkurirati onoj s Dedinja.

Da su Jugoslaveni na svom čelu punih 13 godina imali predsjednika kriminalca, upozorili su, znatno ranije, i turski izvori. U publikaciji Inicijativa za borbu protiv narkotika i terorizma, koja je jamačno rađena na temelju turske obavještajne službe MIT, ističe se da je Milošević, upravo na Dedinju, imao više susreta s kolovođama europske narkomafije. Među njima su, kako se tvrdi, bili i istaknuti članovi Kurdske radničke stranke (PKK).

Zanimljivo je da su o Miloševićevim vezama s krijumčarskim podzemljem svojedobno pisali i neki zapadnoeuropski i američki listovi. No, iz dosad još nepoznatih razloga, zapadne vlade su prelazile preko takvih tvrdnji. Dobro upućeni turski izvori vjeruju da će se vrlo brzo za Miloševićem, osim tjeralice Međunarodnog suda iz Den Haaga, izdati i tjernica Interpola u kojoj će biti oslikan kao okorjeli kriminalac.

ANKARA Salih Konjhodžić