Vjesnik: 22. 10. 2000.

Kunst: Vlada se ne bavi stvarnim problemima

CRIKVENICA, 21. listopada - Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Boris Kunst izjavio je u subotu u Crikvenici kako se negativni trendovi u hrvatskome gospodarstvu i socijali nastavljaju premda je nova vlada već devet mjeseci na dužnosti. »Istodobno, Vlada se bavi stranačkim i pojedinačnim pozicioniranjem umjesto stvarnim problemima«, kazao je Kunst na konferenciji za novinare.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske također procjenjuje da Hrvatska još nema gospodarske strategije. »Stečajevi i nezaposlenost se nastavljaju, novim zakonima donose se kozmetičke, a ne sustavne promjene, životni troškovi rastu znatno brže nego plaće«, kazao je Kunst. Po njegovu mišljenju čudno je da Vlada svoju gospodarsku politiku temelji na rastu bruto društvenog proizvoda od samo tri posto.

Katastrofom hrvatske zbilje Kunst je nazvao postupak da »banke deponiraju svoj novac u inozemstvu, dok je istodobno on hrvatskom gospodarstvu i poduzetništvu više nego potreban, a taj novac koji se vani nisko ukamaćuje zatim se u Hrvatsku vraća u obliku višestruko skupljih kredita«.

Udruga radničkih sindikata Hrvatske potaknula je nekoliko inicijativa, među kojima poček otplate kredita osobama koje su ostale bez posla, a zbog uzetih kredita prijeti im pljenidba nekretnina. Također je potaknuto uvođenje socijalno-identifikacijske kartice, utemeljenje državne agencije za stečajno savjetovanje, ograničavanje broja članova nadzornih odbora i upravnih vijeća te limitiranje broja funkcija državnih dužnosnika. »Težimo i okrupnjavanju sindikalne scene, koja je previše razjedinjena, a sindikati su u ovom trenutku jedini pravi korektor vlasti«, rekao je predsjednik URSH-a Kunst. Također je izrazio nezadovoljstvo novim poreznim stopama na dohodak, jer one, drži URSH, dodatno povećavaju socijalne razlike, umjesto da ih smanjuju. (Hina)