Jutarnji list: 22. 10. 2000.

ODUSTALI OD VLADE Agonija radnika Banije, tvornice zaštitne opreme, kojom je upravljao brat Vesne Škare-Ožbolt

Radnici umjesto na prosvjed pred Vladu došli u redakciju Jutarnjeg

Što ćemo pred Vladom kad bi to bio uzaludan posao, ionako stalno proglašava stečajeve. Više je imalo smisla doći pred novinare i bez posrednika iznijeti sve u javnost. Ni dolazak pred našu tvornicu u Maksimiru ne bi imao smisla jer pogoni ne rade od početka godine, kaže Željko Horvatinović, jedan od radnika, kojima tvrtka duguje 14 plaća

Piše: Tina Premec

Umjesto pred Vladu ili barem Hrvatski fond za privatizaciju, radnici zagrebačke tvornice zaštitne opreme Banija u stečaju odlučili su prekjučer doći pred redakciju Jutarnjeg lista, smatrajući da im je to posljednja nada u spašavanju otpremnina. Dvadesetak ogorčenih radnika, koji su to jutro proveli na Trgovačkom sudu, izabrali su pomalo neuobičajeno mjesto za svojevrstan prosvjed jer su ih, kako kažu, dosad svi iznevjerili, od bivših direktora, Sindikata male privrede kojem su pripadali, do države u čijem su 50-postotnom vlasništvu.

- Što ćemo pred Vladom kada bi to bio uzaludan posao, ionako stalno proglašava stečajeve. Više je imalo smisla doći izravno pred novinare i iznijeti sve u javnost, bez posrednika koji nam nikada nisu pružili zaštitu.

Ni dolazak pred našu tvornicu u Maksimiru ne bi imao smisla jer smo 31. kolovoza svi dobili otkaze, a pogoni ne rade od početka godine - rekao je Željko Horvatinović, koji smatra da Vlada ipak neće dopustiti zakidanje radnika ako sve izađe na vidjelo.

Dug ugušio poduzeće

Naime, na ispitnom ročištu o potraživanjima vjerovnika utvrđen je dug od 8 milijuna i 400 tisuća kuna, a vrijednost Banije procijenjena je na 7 milijuna i 900 tisuća kuna, te se radnici boje da bi njih 64 moglo ostati bez otpremnina jer su u drugom i trećem isplatnom redu. Poduzeće im je do proglašenja stečaja, 10. srpnja ove godine, ostalo dužno 14 plaća, ali kako je stečajni upravitelj Željko Klapan bez njih obračunao potraživanja, boje se da bi opet mogli ostati kratkih rukava.

- Ako su mnogima na izvješću bili pogrešno obračunati koeficijenti, mi smo to morali potpisati jer nam inače potraživanja ne bi ušla u stečajnu masu - rekli su radnici.

Klapan je ostao dosljedan tvrdnjama da je sve obračunato prema stečajnom zakonu i da su to radnici mogli pobiti ako nisu zadovoljni, te da će se, ako u poslovanju bivših direktora ima kriminala, to utvrditi u daljnjem stečajnom postupku.

Posljednji direktor Darko Škare, brat Vesne Škare-Ožbolt, došao je u Baniju u kojoj je tada kasnila samo jedna plaća.

Poslije smo otkrili mnoge nepravilnosti, poput računa od 215 tisuća kuna za remont stroja za vulkanizaciju koji nikada nije obavljen, objasnili su radnici. Poslije je Darko Škare želio preseliti Baniju iz Valdecove ulice, koja se nalazi u blizini Dinamova stadiona, u iznajmljene prostore Končara te su radnici, u strahu da ne ostanu bez vlasništva, podnijeli zahtjev za stečaj.

Darku Škari 40 tisuća kuna

- Nije bilo šanse za preseljenje jer je bilo nemoguće prenijeti naš glavni stroj težak 20 tona. Pretpostavljamo da nas se na taj način želio riješiti i prodati zemljište - objasnili su radnici svoje sumnje te ogorčeno dodali da će sada Škare za godinu i pol "vrhunskog" upravljanja Banijom dobiti otpremninu od 40 tisuća, a oni sa 27 godina radnog staža 21 tisuću kuna. Od lipnja ove godine više nisu u Sindikatu male privrede, za koji tvrde da je bio u dogovoru s Upravom, i nalaze se u Sindikatu Zagrepčanka.

Novinarima su se izravno obratili jer su smatrali da samo još tako mogu spasiti mrvice od onog za što su godinama radili.

Zemljište Banije predviđeno za gradnju hotela za nogometaše?

Prema kuloarskim pričama, na zemljištu Banije koje se nalazi u neposrednoj blizini Dinamova stadiona planirana je gradnja hotela za nogometaše. Rekonstrukcija stadiona 1999. godine još je više potaknula nagađanja da se netko za malo novca namjerava dočepati zemljišta uz samu Maksimirsku šumu, čija bi tržišna cijena mogla biti od 10 do 12 milijuna njemačkih maraka.

Naime, zbog nerazriješenih vlasničkih odnosa na tom zemljištu, veličine 4375 četvornih metara, koje se još uvijek vodi kao društveno vlasnišivo, malo je vjerovatno da će zainteresirani ponuditi punu cijenu.

Osim Banije, na toj lokaciji smještena su i poduzeća Banimed i Ortopedija nastala 1993. godine. Banija na toj lokaciji posjeduje 43 posto, što je sa zgradom i zemljištem procijenjeno na samo 4,9 milijuna kuna. Ortopedija, koja posluje preko doznaka HZZO-a, ima 35 posto.

- Radnici su upravo primili plaću i nije točna izjava stečajnog upravitelja Banije Željka Klapana da ćemo uskoro u stečaj - rekao je Vedran Gajski, odvjetnik Ortopedije. (tp)