Demanti

Za “Slobodnu Dalmaciju”

N/r gl. uredniku

G. Josipu Joviću

 

Zagreb, 23.10.2000.

Budišini ratni cilj nije bio samostalna država BiH

Na osnovi Zakona o javnom priopćavanju (čl.31.i 35.) tražimo s razumijevanjem da u slijedeći broj “Slobodne Dalmacije” uvrstite slijedeći ispravak krivih informacija, objavljenih u Vašem listu dana 18.10. 2000. pod naslovom “Sramno “pranje” od odgovornosti”.

Umjesto kao što je napisano u otiskanom prioćenju naše strane da “(…)saborska većina vladajuće šestorke revitalizira svoj “oporbeni” staž i moralnu odgovornost pred narodom zbog služenja Tuđmanovoj politici “krivih Drina”(…)” zbog izglasavanja takozvane deklaracije o zaštiti Domovinskog rata u Saboru, priopćili smo da “(…) saborskoj većini vladajuće šestorke” izglasavanje takozvane deklaracije o zaštiti Domoviskog rata “služi da relativizira svoj “oporbeni” staž i moralnu odgovornost pred narodom zbg služenja Tuđmanvoj politici “krivih Drina” u razdoblju od 30.05.1990. do 03.01.2000.

U daljnjem članku krivo je otiskan dio našeg priopćenja u kojemu smo rekli da je Budiša u raspravi o usvajanju proglasa saborskih zastupnika o tzv. zaštiti Domovinskog rata dvolično u Saboru izjavio kako su njegovi ratni ciljevi bili slobodna Hrvatska u njenim dotadašnjim granicama te ostvarivanje BiH kao samostalne države. Kada se 1993. Vratio iz Washingtona, Budiša je izjavio kako je pred američkim senatorima i Kongresom branio Tuđmanovu politiku (podjele Bosne i Hercegvine) koliko god je bilo moguće.

Predsjednik socijal-liberala Dražen Budiša maloprije citiranu izjavu nije dao nedavno u Saboru nego 1993. nakon povratka iz Washingtona, a mi smo u našem priopćenju htjeli samo naglasiti Budišinu dvoličnost nedavno iskazanu u Saboru jer ratni ciljevi g. Budiše nisu bili cjelovita Hrvatska, kao što je rekao, nego proširena Hrvatska za dijelove Bosne i Hercegovine u području zapadne Hercegovine, niti je Budišina politika bila samostalna država BiH nego podijeljena Bosna i Hercegovina.

Ured za odnose s javnošću

Goran Jurišić