Večernji list: 23. 10. 2000.

DOBROSLAV PARAGA NA SVEČANOJ SJEDNICI ŽUPANIJSKOG I GRADSKOG HSP-a 1861 U POVODU OBLJETNICE OSNIVANJA U PODRAVINI

Vlasti smeta naša otvorena borba za istinu i prava građana

KOPRIVNICA – Sav kulturni svijet brani svo suverenitet kroz suradnju na osnovi ravnopravnosti, a ne kao mi, prihvaćanjem svakog diktata sa zapada. Što smo jači, to će se više uvažavati naši interesi, što se potvrdilo i u oslobodilačkom ratu kada smo priznanje Hrvatske dobili tek nakon što smo cijelome svijetu odlučno pokazali da ni pod koju cijenu više ne želimo živjeti u Jugoslaviji – rekao je predsjednik HSP-a 1861 Dobroslav Paraga na svečanoj sjednici u povodu obljetnice osnivanja HSP-a u Koprivnici i Podravini.

Paraga i Dražen Keleminec, predsjednik Županijskog vijeća stranke, u prepunoj su Gradskoj vijećnici podsjetili da je rad stranke, koja je osnovana još 1861. godine, a zabranjena 1929. godine, obnovljen na početku 1990. godine u Zagrebu, a u Koprivnici u listopadu 1991. godine. Tom je prigodom naglašeno da je stranka najteže razdoblje prošla za dvogodišnje ilegale, kada joj je oduzeto ime, a potom joj vraćeno kao HSP 1861, te da se i danas bori za izvorno ime i svoj pravni status.

- Ni prošloj ni sadašnjoj vlasti ne žuri se da nam vrate pravo ime, HSP, zato što se i sada, kao i ranije, otvoreno borimo za istinu i građanska prava. Kako naša pravna država sporo funkcionira, najbolje pokazuje primjer prijetećih pisama predsjedniku države, Vlade, a i stranačkim čelnicima, među kojima sam i ja. Prije dvadesetak smo dana, naime, otkrili autora tih pisama i protiv njega podnijeli kaznenu prijavu, no o tome što se u vezi s tim poduzelo našoj javnosti još nije poznato – rekao je Paraga. (ib)