Slobodna Dalmacija: 24. 10. 2000.

Prof. BLAŽENKA GOGIĆ ISKLJUČENA JE IZ VLADAJUĆE STRANKE ZBOG VERBALNOG DELIKTA

Neću šutjeti, borim se za demokraciju u SDP-u

Ne može se ničim opravdati da SDP drži vlast u Slavonskome Brodu bez raspisivanja izbora. To je nešto što ne mogu tolerirati i što nije u skladu s onim što je u demokratskom svijetu normalno. Možda bih trebala šutjeti, ali ne mogu...

Piše: Snježana DUKIĆ

Gradski odbor slavonskobrodskog SDP-a prošloga je tjedna na svojoj sjednici donio odluku o isključenju iz stranke prof. Blaženke Gogić, članice Glavnoga odbora SDP-a i pomoćnice ministra hrvatskih branitelja. Razlog isključenju bio je, kako se navodi u obrazloženju, njezin intervju u lokalnome listu pod nazivom "Udbaški uradak brodskog podrijetla". S prof. Gogić porazgovarali smo u ponedjeljak tijekom njezina obilaska splitske Lore, gdje je vodila pregovore o otvaranju Centra za pomoć hrvatskim braniteljima.

— U obrazloženju stoji da sam isključena zbog niza svojih medijskih istupa. Ali to nije razlog. Razlog je moje neslaganje s politikom SDP-a koja se vodi u Slavonskome Brodu. Smatram, naime, da je SDP, kao vodeći član koalicije, na vlast u Slavonskome Brodu došla nedemokratskim putem — putem političkog inženjeringa. Prelaskom HDZ-ovih vijećnika u nezavisne i HSLS napravili su debalans u Gradskom vijeću, što se donekle može politički opravdati. Ali, ne može se ničim opravdati da se tako dobivena vlast zadrži bez raspisivanja izbora. To je nešto što ja ne mogu tolerirati i što nije u skladu s onim što SDP radi, proklamira i što je u demokratskom svijetu normalno, a to je poštovanje volje birača. Još je gore što ta koalicija, koja je na takav način došla na vlast, vrlo loše vlada. Stalno se svađaju, u gradu se ne pokreću aktivnosti koje bi koalicija trebala napraviti... Iako bih, s obzirom na okolnosti možda trebala šutjeti, neću to učiniti bez obzira na sve posljedice jer smatram da je to bitka za demokraciju.

— Najavili ste žalbu na odluku Gradskoga odbora SDP-a?

Da, apsolutno ću se žaliti Glavnom odboru i drago mi je da će se GO sastati još prije Konvencije SDP-a u sastavu s kojim sam radila protekle četiri godine i koji zna moje djelatnosti. Vjerujem da će biti uvaženo sve ovo što sam navela, a ako ne, ja ću poštovati volju stranke.

— Jeste li razmišljali o prelasku u neku drugu stranku? Imate li ponuda?

Dobila sam neke ponude, ali ja bih htjela ostati na ovome mjestu jer sam po vokaciji isključivo sklona socijaldemokratskom pogledu na svijet i humanističkom pristupu. Ali o tome sada ne razmišljam, želim časno završiti u svojoj stranci.

— Može li se Vaše isključenje staviti u kontekst raščišćavanja odnosa u stranci prije Konvencije SDP-a ili smatrati svojevrsnim pritiskom na Vašega brata dr. Zdravka Tomca ?

Ja ne bih išla tako daleko. Niti ja kome na Konvenciji mogu smetati, niti se želim kandidirati. To što sam sestra Zdravka Tomca nije ni u kakvoj vezi s onim što se meni događa. Istina, on podržava moje stavove glede vlasti u Slavonskome Brodu, ali ne zato što to ja govorim, nego zato što su to osnovni principi SDP-a. — Ima li ovo isključenje utjecaja na posao koji obavljate u Ministarstvu branitelja ?

Ne, ja sam u Miniistarstvo došla po svojoj struci. Specijalist sam kliničke psihologije s 10-godišnjim iskustvom u radu s braniteljima. Od prvog dana rata radila sam u psihološko-psihijatrijskom stožeru, vodila sam prvi Nacionalni program za psihosocijalnu pomoć i specijalizirala na PTSP-u. Upravo me to dovelo u Ministarstvo.

ZDRAVKO TOMAC U IZJAVI ZA "SLOBODNU"

Vjerujem u stranku

Zamoljen da prokomentira isključenje svoje sestre prof. Blaženke Gogić iz slavonskobrodskog SDP-a, dr. Zdravko Tomac izjavio je za "Slobodnu Dalmaciju":

— Proces je u postupku. Vjerujem u SDP i da će sve doći na svoje mjesto — kratko je zaključio.