Jutarnji list: 27. 10. 2000.

ILEGALNA TRGOVINA DROGOM Bivši policijski službenik otkriva lanac šverca droge iz Hercegovine u Hrvatsku

Istragu o marihuani preuzeo je SZUP - i tada krim-policija gubi svaki trag

Bivši ministar policije Ivan Penić nije potvrdio priču, no dopustio je mogućnost da se ‘radi o nečemu drugom’. O čemu, nije htio reći

Pišu: Ivanka Toma i Snježana Pavić

ZAGREB - Glavne kanale kojima su se velike količine droge dopremale u Hrvatsku Kriminalistička policija, odnosno njezin tim za borbu protiv organizirane trgovine drogom, uspjela je otkriti još prije nekoliko godina, i to nakon više mjeseci mukotrpnog rada.

Još u proljeće J997. godine MUP je imao preciznu informaciju o pošiljci dvije tone marihuane koja je trebala završiti u skladištu pokraj Jaske. Prema policijskim informacijama, marihuana nije bila namijenjena hrvatskom tržištu, nego je u Jaski trebala biti uskladištena do povoljne prilike da se distribuira na zapadno tržište.

Kako nam je ispričao bivši visokopozicionirani službenik Ministarstva unutarnjih poslova, marihuana je u Hrvatsku trebala biti dopremljena iz Hercegovine. Policija je, kako tvrdi, imala detaljne informacije o načinu isporuke. Naime, u kamionima je na carinu trebao stići stari namještaj.

Lažne carinske deklaracije

Nakon dobivanja carinske deklaracije kao da je riječ o prijevozu namještaja, kamioni su se trebali popuniti drogom. Potom bi kamioni natovareni marihuanom, umjesto starim mještajem, bili sklonjeni u skladište u Jaski. U pogodnom trenutku marihuana je trebala biti prebačena preko granice krajnjem naručitelju, uredno "pokrivena" lažnim carinskim deklaracijama.

Tko je bio naručitelj droge i tko je sudjelovao u distribuciji, naš izvor nije nam mogao reći. Policajci su imali indicije da slučaj pošiljke dvije tone marihuane nije bio izoliran, nego se vjerojatno radilo o širem i većem narkolancu.

Naime, istodobno je provođena kriminalistička obrada koja je rezultirala zapljenom pola tone kokaina u riječkoj luci 1997. godine. Kriminalistička policija raspolagala je indicijama da bi jaskanska pošiljka marihuane i pola tone kokaina mogli biti povezani kao dio istog švercerskog kanala. Iako bi bilo logično da je Kriminalistička policija na temelju svih informacija nastavila istragu, slučaj je, tvrdi naš izvor preuzeo SZUP Tada je na čelu Službe za zaštitu ustavnog poretka bio Ivan Brzović.

Brzović i Sačić nedostupni

Zbog čega je SZUP preuzeo slučaj, što se dogodilo s istragom, je li tadašnji šef Kriminalističke policije Željko Sačić nastavio raditi s Brzovićem i što se dogodilo s drogom - nismo uspjeli doznati. Nastojeći provjeriti vjerodostojnost informacija o marihuani u Jaski, obratili smo se Ivanau Peniću, tadašnjem ministru unutarnjih poslova.

- To mi je potpuno nepoznat detalj - rekao e Penić. Na pitanje je li moguće da se istraga o dvije tone droge provodila bez znanja ministra, odgovorio je da to nije moguće, Napomenuo je, međutim, da ga ne pitamo je li se radilo o nečemu drugom. O čemu, nije htio ništa detaljnije reći, nego nas je uputio na Kriminalističku policiju gdje, kako je rekao, postoje podaci o svim predmetima i istragama o ilegalnoj trgovini drogom.

O tom slučaju željeli smo razgovarati i s bivšim šefom SZUP-a Brzovićevim te bivšim šefom Kriminalističke policije Sačićem, ali nismo uspjeli doći do njih.

Nastojeći provjeriti postoje li u MUP-u kakvi tragovi o istrazi krijumčarenja dvije tone marihuane koja je iz Hercegovine trebala biti dopremljena u skladište kod Jaske, obratili smo se i čelništvu Ministarstva unutarnjih poslova. No, glasnogovornik MUP-a Slavko Rako rekao nam je kako u policijskom odjelu koji se bavi suzbijanjem ilegalne trgovine drogom takvih podataka nema.