Novi list: 27. 10. 2000.

Franjo Tahi u Račanovoj vladi

Piše: Jelena Lovrić

Vrag je u detalju - to staro pravilo vrijedi i kad je vlast u pitanju. Karakter vlasti najbolje se vidi na malim stvarima. Primjerice, o prirodi aktualne vlasti od deklaracija i proklamacija više govori činjenica da su na adrese stotinjak seljaka, koji su nedavno sudjelovali u prosvjedima na slavonskim cestama, stigle prekršajne kazne u iznosima od 1.200 do 1.700 kuna. Sramotna rješenja o kaznama direktno su naručena sa sjednice Račanove vlade.

Naime, neposredno nakon što su seljaci blokirajući ceste po Slavoniji, protestirali zbog kašnjenja isplate pšenice na sjednici je vlade zatraženo da se organizatori te traktorske bune kazne. Autor tog bisera, potpredsjednik Linić, tvrdio je da seljaci izazivaju nerede i drugima ugrožavaju poslovanje. Ministar pravosuđa Ivanišević toj se ideji suprotstavio, podsjećajući da Ustav jamči pravo na mirne prosvjede. Ministar je Fižulić na to predložio da policija prosvjednicima naplati barem kazne zbog nepropisnog parkiranja. Rečeno - učinjeno.

U policijskom obrazloženju stoji da su seljaci nepotrebno prosvjedovali, bezrazložno zauzeli javnu cestu, na nedopušten način sprečavali prometovanje te se nepropisno parkirali. Seljaci su kaznama šokirani. Podsjećaju da se takve stvari nisu događale ni kad je HDZ bio na vlasti. Točnije, seljački su se prosvjedi pokušali razbiti na isti način, ali se Tuđman znao zaustaviti. Linić i Fižulić previše su se zaigrali. Zato seljaci i tvrde da je vlast licemjerna - lani pred izbore, dok im je trebala pomoć u rušenju HDZ-a, seljačke su prosvjede podržali, sada ih kažnjavaju. Policajci se brane da su cijepajući kaznu za parkiranje postupili po zakonu, ne po političkom diktatu. Ali seljaci tvrde da policija u posljednje vrijeme i inače poduzima kaznene pohode po seoskim dvorištima. Navodno se krenulo s popisivanjem prosvjednika i na drugim mjestima. Franjo Tahi kao da je kooptiran u hrvatsku vladu. A gdje je Tahija neminovno se pojavljuje i Matija Gubec.

Seljaci su odlučni da kazne neće platiti, radije će, ako baš moraju, iza rešetaka. Vladi poručuju neka razmisli koga će zatvarati - one koji traže svoju zaradu ili one koji kradu. Hrvatskoj bi vlasti samo to trebalo - da hapsi seljake koji protestiraju jer su zakinuti. Umjesto da sankcioniraju seljačke prosvjede, Račanovoj bi vladi i policiji bilo bolje da se malo pozabave, primjerice, Fižulićevim pogrešnim poslovnim parkiranjem.