Jutarnji list: 27. 10. 2000.

Zatražili smo zapisnike s tajnih sjednica Poglavarstva, neobjavljenih u Službenom glasniku

Što kriju tajni zapisnici s tajnih sjednica

Niti jedna odluka s neke od pet tajnih sjednica, koje je Bandićevo Poglavarstvo održalo bez znanja novinara i zagrebačke javnosti, nije objavljena u Službenom glasniku grada Zagreba, listu u kojem se službeno objavljuju odluke Poglavarstva i Skupštine.

Gradonačelnik Milan Bandić odbacivao je dosad primjedbe o tajnovitosti rada "transparentnog" Poglavarstva tvrdnjama kako su sve usvojene odluke, pa i one sa zatvorenih sjednica, objavljene u Službenom glasniku. Međutim, sudeći prema Službenom glasniku, Poglavarstvo se sastalo samo 15 puta i nikada nije niti održalo sjednice pod rednim brojevima 5., 8., 9., 12. i 16.

Te su sjednice, naime, bile obavijene debelim velom tajnosti. Do javnosti je tek nedavno došla informacija da je na jednoj od njih dodijeljen stan bivšem šefu hrvatskih tajnih službi. Nakon pregleda svih zaključaka objavljenih u Službenom glasniku, zatražili smo zapisnike sa spornih sjednica koje nedostaju. Zapisnike nam je predočio tajnik Poglavarstva Vidoje Bulum. Na svojoj 5. sjednici Poglavarstvo je usvojilo primjedbe Ureda za financije i donekle promijenilo Program restrukturiranja i sanacije URIHO-a. Na 8. sjednici donijelo je zaključak kojim se ovlašćuje Bandić da dodijeli Ljiljani Mesarov poslovni prostor u Sesvetama, u zamjenu za njezino zemljište u Dubcu, gdje prolazi tramvajska pruga. Na istoj je sjednici Zajednici Nijemaca dodijeljen poslovni prostor u Palmotićevoj 20, a izdana je i načelna suglasnost Zagrebačkoj nadbiskupiji za ishođdenje lokacijske dozvole za formiranje parcele u parku Ribnjak.

- Na 9. sjednici dodijeljena su dva poslovna prostora na privremeno korištenje, jedan društvu Napredak, a drugi Hrvatskom savezu udruga tjelesnih invalida. Na 12. sjednici, kao što smo već pisali, na privremeno je korištenje dodijeljenje stan Ozrenu Žunecu, uz to je izvojeno i 100 tisuća kuna za pomoć Europskom domu, a na 16. su sjednici produljeni rokovi za vraćanje pozajmice četirima gradskim ustanovama.

T. Krasnec