Slobodna Dalmacija: 28. 10. 2000.

AKTUALNO: KAKO SU INCIDENTI U HRVATSKOJ VOJSCI PREŠUĆIVANJEM POSTALI SKANDALI

MORH za javnost nespreman!

Piše: Branka ŽUŽIĆ

Tek na upit novinara Glasa Istre, koji je do te informacije došao privatnim kanalima, zahvaljujući dobrim vezama u Hrvatskoj vojsci, Ministarstvo obrane RH potvrdilo je, kako se u ponedjeljak tijekom vojne vježbe u pulskoj luci između otoka Svete Katarine i vojarne Monumenti na Vallelungi, dogodila nesreća u kojoj je iskočivši iz helikoptera u plićak, poginuo 24-godišnji profesionalni vojnik 350. obavještajne brigade HV-a Vjekoslav Munić, dok su trojica njegovih kolega ozlijeđena. Unatoč izjavama ministra obrane RH Joze Radoša kako je ovo Ministarstvo otvoreno i za najdelikatnije teme, poput priče o sankcioniranju varaždinskog poručnika, koji je spolno općio s ročnicima, počinivši time kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, one su ipak daleko od istine. Naime, i ovaj najnoviji događaj ovotjedne pogibije bivšeg pripadnika 1. gardijskog zdruga u Puli, kao i svi prethodni tragični događaji i skandali, poput bijega ročnika iz pulske, šibenske i karlovačke vojarne, sadističkog iživljavanja zapovjednika nad vojnicima u brojnim hrvatskim vojarnama, nestručnog cijepljenja vojnika na Trsatu, dosadašnjih pogibija i tragedija tijekom vojnih vježbi, izvođenih ili skakanjem iz helikoptera u more ili na kopnu gađanjem VBR-om, ostale bi zasigurno zataškane, daleko od očiju javnosti, da nije bilo pritisaka novinara i javnog mišljenja. Ovdje s pravom možemo postaviti pitanje komu je i zbog čega u interesu prikrivati "neugodnosti", što otvara nove prostore za moguće sumnje i spekulacije u nečasne i nepoštene namjere unutar našeg vojnog vrha i Hrvatske vojske uopće, jer se šutnjom i zataškavanjem očito želi određene visoko pozicionirane vojne osobe amnestirati od potrebne i zakonom propisane odgovornosti. Stoga nikome na ruku ne može i ne smije ići skrivanje od javnosti bilo kojeg neugodnog događaja koji se zbije u redovima Hrvatske vojske, a promptno informiranje javnosti o tome, uz najavu pokretanja službene istrage i objave službenih rezultata takve istrage, bit će nedvojbeno dočekano s odobravanjem i uz veću dozu povjerenja i uvjerljivosti kad je riječ o još uvijek ipak "tabuiziranom" i "mistificiranom" MORH-u, u kojem je pravilo stroge vojne hijerarhije i zatvorenosti za javnost, ipak kako stvari stoje, ostalo "zlatno pravilo".

S druge strane, naše vodstvo MORH-a i OSRH, nakon političkih promjena u zemlji silno se trudi preustrojiti po uzoru na demokratske vojske Europe i NATO-a, pri čemu sve češće mašu "zastavom" transparentnosti. Međutim, praksa ih demantira! Jer, da i u ovoj zadnjoj tragičnoj priči iz vojničkog profesionalnog života, nije bilo pritisaka novinara, dakle javnosti, s pravom sumnjamo da bi se MORH oglasio posebnim priopćenjem za javnost u petak. Voljeli bismo da smo u krivu!

I na kraju - nije točna informacija koju je u javnosti iznio glasnogovornik Ministarstva obrane RH Dušan Viro, kako je varaždinski slučaj prvi slučaj prijave seksualnog napastovanja u OS RH. Prijava za isto kazneno djelo bilo je, to i on zna, u nastavnom centru za vojnu obuku i pješaštvo na Muzilu u Puli prošle godine. Da se onda promptno reagiralo, možda ovog slučaja u Varaždinu ne bi ni bilo!