Vjesnik: 28. 10. 2000.

Luttenberger: Postoji tajna veza između potpuno socijalno neosjetljiva SDP-a i HDZ-a

Gradonačelnik Opatije i član IDS-a, dr. Axel Luttenberger nije imao dlake na jeziku ni kad je svojedobno kritizirao HDZ-ovu, a ni sadašnju vlast, štoviše, govori o povezanosti bivših i sadašnjih vlastodržaca. Opatijci su mu zahvalni što im je spasio hotele od tajkunizacije, te ne bi čudilo da ga ponovno izaberu za gradonačelnika, naravno ako se bude kandidirao.

• Kako ocjenjujete dosadašnji rad nove hrvatske vlasti?

- Od 3. siječnja ove godine nije došlo do većih promjena u društvenom životu Hrvatske. Nažalost, nova Vlada nastavlja s lošim projektima svojih prethodnika. Nije došlo do revizije pretvorbe, a i dalje imamo HDZ-ov sustav lokalne samouprave za koji nam nova, kao i stara, vlada tvrdi da od 570 jedinica lokalne samouprave njih 400 ne može djelovati. Što se tiče djelovanja tvrtki u državnom vlasništvu očito je da postoji neka tajna veza između HDZ-a i SDP-a, a što se vidi i u najnovijem slučaju tragično smještenih događanja oko ACI-ja, gdje Središnjica HDZ-a unaprijed zna poteze SDP-a. U Nadzorni odbor ACI-ja su imenovane potpuno nekvalificirane osobe koje su oduševljene dosadašnjim poslovanjem te tvrtke.

• Javnosti se ne sviđa što su neki ministri u više nadzornih odbora?

- Ne bi se smjelo dopustiti da imamo ministre koji su u 15 do 20 nadzornih odbora. Tako oni ne mogu riješiti nijedan ozbiljan problem što, pak, govori da Vlada ne vjeruje drugim ljudima. Ili možda smatra da jedan ministar može dobro djelovati u svim tim silnim nadzornim odborima. U takvu slučaju ministar donosi odluke, kao što je to učinio ministar financija Mato Crkvenac, koji očito pod pritiskom određenih lobija donosi odluke, a onda ih pod pritiskom javnosti povlači.

• Kako ocjenjujete trenutačnu političku situaciju u Hrvatskoj?

- Mislim da je problem u tome što u Hrvatskoj nema lijevih političkih opcija, jer politika SDP-a je klasičan primjer desne političke opcije iz druge polovice 19. stoljeća. Žitelji Primorja su za političku opciju koja bi bila socijalno osjetljiva i decentralizirana, a očito je da to SDP kao nametnuti lider šestorice ne nudi. SDP-ova opcija je potpuno socijalno neosjetljiva, štoviše, podsjeća na grub oblik kapitalizma, u smislu da treba sve u stečaj. Ta opcija privilegira one bivše partijske rukovodioce koji su postali menadžerima prema političkim kriterijima, a koji bi se sada htjeli pretvoriti u vlasnike.

• U nekim jedinicama lokalne samouprave kriza vlasti je kronična...

- Mislim da je danas apsurdno da u općinama od 1.000, 2.000 stanovnika političke stranke budu predlagači načelnika općina. Zato nam se i događaju izborne farse kao na primjer u Bakru gdje gradonačelnik nije izabran, jer su se sukobili interesi različitih lobija. Tako u tom gradu onaj tko je dobio izbore ne može formirati vlast zbog nečijih osobnih interesa, a to znači da su građani prevareni.

• Opatija je uspjela sačuvati hotelske objekte od tajkunizacije. Što dalje?

- Za lokalnu je samoupravu najvažnije sačuvati gospodarske resurse, a Opatija je sačuvala hotelske objekte od HDZ-ove privatizacije i sadašnjeg pokušaja divlje privatizacije. Vjerujem da ćemo se oko tih objekata uspjeti nagoditi s državnom vlašću ili dobiti sudski spor i tako osigurati trajni razvoj ovog kraja tako da kontrolni paket hotelskih objekata imaju jedinice lokalne samouprave s malim dioničarima, jer se jedino tako može sačuvati vrijednost te imovine.

Damir Herceg