Večernji list: 28. 10. 2000.

CJENOVNI ŠOK

NOVI ENERGETSKI UDAR PRIJE ZIME

Preko noći poskupjelo lož-ulje

* Litra lož-ulja sa 2,60 kuna skočila na 3,10, za rezervoar za zimu potrebno 10.000 kuna!

ZAGREB - Loživo ulje od jučer u ponoć skuplje je 19,2 posto. Prijašnja cijena od 2,60 kuna po litri "zamijenjena" je novom od 3,10 kuna po litri. Time je Ministarstvo gospodarstva zapravo pozitivno odgovorilo na Inin prijedlog koji se već dulje vrijeme nalazi u ladicama toga ministarstva i koji kao glavne argumente navodi poskupljenje nafte u svijetu i tečaj dolara. Najave o mogućem poskupljenju time su se i obistinile i potvrdile da brojni građani koji su nas nazivali svakodnevno nisu bili u krivu nagađajući da će loživo ulje najvjerojatnije poskupjeti. Do njega je u posljednje vrijeme bilo jako teško doći, unatoč tome što je većina potrošača već odavno uplatila količine koje im trebaju. U Ini su nam, međutim, potvrdili da su količine kojima opskrbljuju tržište dodatno povećane i da nema razloga za nestašice ili dulja čekanja.

Poskupljenje sa 2,60 na 3,10 kuna po litri loživa ulja u Ini ukratko komentiraju kretanjem cijene nafte u svijetu i tečajem dolara. Jer, istina je da su Inine cijene nafte bile "zacementirane" na 22 dolara, dok je nafta već dulje vrijeme između 32 i 35 dolara po barelu, što nagomilava gubitke. Prijašnja cijena bila je temeljena na tečaju od osam kuna za američki dolar, a ovih je dana dolar probio granicu od - devet kuna. Kako kažu u Ini, prijašnja cijena od 2,60 kuna po litri loživa ulja nije mijenjana od 3. svibnja ove godine.

Ina se bori s gotovo dvije milijarde kuna nenaplaćenih potraživanja i mogućim gubicima na kraju godine. Odgađanje poskupljenja dovelo bi Inu u još veću poslovnu nestabilnost. Stručnjaci s kojima smo razgovarali potvrdili su nam da se do jučer na toni izvezena loživa ulja iz Hrvatske moglo zaraditi i sto dolara.

Neki od stručnjaka čak tvrde da bi realno poskupljenje trebalo biti i pedesetak posto, no očito je da nitko nije imao hrabrosti zatražiti takvo poskupljenje. Hoće li ono ipak postupno dolaziti kroz automatizam koji se dugo najavljuje, ali još nije prihvaćen? Kako doznajemo, taj bi se automatizam primjene cijena mogao početi primjenjivati od prvog siječnja iduće godine ako se svi zainteresirani o tome dogovore.

Sadašnje poskupljenje dolazi u najgore vrijeme, prije zime, i sigurno je šok za građane. Od sada za prosječno tri tisuće litara, koliko je potrebno da se prebrodi zima, treba izdvojiti više od devet tisuća kuna. Koliko-toliko to ublažava činjenica da se loživo ulje po novoj cijeni i dalje može platiti u tri rate.

Z. Cesar

Za narudžbe do 26. listopada - stara cijena

Kako smo doznali u Ini svi potrošači koji su naručili loživo ulje do 26. listopada (od kada vrijedi nova cijena) dobit će ga po starim cijenama. Građani koji su pak naručili loživo ulje 27. listopada i platili ga dobit će razliku u cijeni od Ine, kaže njezin glasnogovornik Mario Dragun. Zanimljivo je međutim, kažu u Ini, da je u Istri i Dalmaciji isporučeno čak 60 posto više loživoga ulja nego u istom razdoblju lani iako je sezona kupanja tek završila i temperature su još relativno visoke. (zc)