Novi list: 30. 10. 2000.

Od svađa umorna Hrvatska

Piše: Jelena Lovrić

Vladajuća se koalicija trese u svojoj središnjici. Škripi osovina SDP-HSLS. Pakt ne puca na bitnim problemima koji određuju sudbinu Hrvatske i njenih Ijudi, nego na ustavnom zacrtavanju raspodjele moći. U odlučivanju o ustavnim promjenama slažu se neke čudne kombinacije - pokazujući da je spreman ući u savez i s crnim vragom, SDP je na svoju stranu privukao Đapićev HSP, HSLS je zajedno s HDZ-om odbio nacrt ustavnih promjena.

Izmedu Račanove i Budišine stranke javno su razmijenjene vrlo oštre poruke. Mato Arlović, u ovoj prilici glasnogovornik crvenih, izrijekom je optužio svoga prvog koalicijskog partnera da stranačke interese nameće kao državne te da neprihvaćanjem ustavnih promjena pokušava rušiti SDP. “Ako promjene Ustava ne budu prihvaćene, raspisat ćemo izvanredne izbore”, rekao je Arlović te HSLS-u dodatno zaprijetio da će u u tom slučaju njihovu krivnju za takav razvoj situacije javno oglasiti. No, i HSLS ima svoga momka za glasne poruke. Joško Kontić tvrdi da je njegova stranka u stabilnost i opstanak Račanove vlade uložila najviše popuštanja, da vlada opstaje samo zahvaljujući mekoj duši HSLS-a, dodajući kako se u to ime stranka odrekla i mjesta predsjednika Sabora koje je trebalo pripasti Budiši.

Što je razlog takvog oštrog šaketanja? Prije svega duboko nepovjerenje koje očito među partnerima postoji. Dvije stranke, SDP i HSLS, više jedna drugoj ne vjeruju, žive čak u međusobnom zazoru i strahu, obje se boje zadnjih namjera na onoj drugoj strani. HSLS se boji saveza Mesića i Račana, pa su narogušeni i na činjenicu da je između Predsjedničkih i Banskih dvora oko ustavnih promjena ipak postignut nekakav dogovor. Zato se valjda i protive unošenju u Ustav odredbe po kojoj bi predsjednik Republike uz supotpis premijera mogao raspustiti Sabor. HSLS s punim pravom zahtijeva da se strogo definiraju uvjeti pod kojima je takvo rješenje moguće primijeniti, ali njihove su reakcije najviše obojene strahom da bi Račan u zagrljaju s Mesićem mogao iznevjeriti Budišu.

S druge strane, HSLS podupire ideju da u Ustav uđe odredba prema kojoj bi petina saborskih zastupnika mogla predložiti imenovanje nove vlade i mandatara. SDP smatra kako se tom ustavnom inovacijom otvara mogućnost da mimo izbora dođe do promjene izbornih rezultata. Otvoreno se špekulira da je riječ o trojanskom konju, odredbi uz pomoć koje bi se rušio SDP. Dovoljno je da u Saboru dođe do pregrupiranja snaga, da se stvore nove koalicije i mimo izbora promijeni vlast. Račanova stranka strahuje kako bi na taj način bila moguća i realizacija saveza HDZ, HSLS, HSS, o čemu se inače već neko vrijeme šuška.

Predsjednik Sabora Zlatko Tomčić, koji pomalo glumi kako se u sve to “ne bi štel mešat”, ispravno najavljuje: Ako ustavne promjene prođu, onda sadašnja koalicija ima šanse, ako vladajući o ustavnim promjenama ne budu suglasni, onda "nema dvojbe da je kraj šestorke vrlo blizu”. Možda bi im pomoglo kada bi mogli shvatiti da je Hrvatska umorna od njihovih nadmudrivanja, junačenja i svađa. Pogotovo jer je riječ o sukobima na samo njima važnim temama.