SPREMNOST, HRVATSKI TJEDNIK, 31. 10. 2000.

NA VEČERI S MINISTROM VANJSKIH POSLOVA AUSTRALIJE HON. ALEXANDER DOWNEROM I HRVATI

Sve je započelo pozivom upućenim hrvatskom poslodavcu gosp. Peri Dugandžiću, u kojem se pruža prilika u toku večere ne samo saslušati australskog ministra vanjskih poslova Hon. Alexander Downera, već u osobnom kontaktu izmijeniti misli i poglede.

Pero Dugandžić, kao poslovan čovjek shvatio je ovu prigodu najpozitivnije te je pokušao osigurati “Hrvatski stol”.

Na poziv Sam Witheridge, lokalnog predstavnika The Liberal Party of Australia, inače dobrog poznanika Pere Dugandžića, stupilo se je u akciju.

Organizatori večere, dobro poznavajući Peru Dugandžića, osigurali su mu stol broj 1. za ovu svečanu večeru. Za ovim stolom kasnije se je našao i ministar vanjskih poslova Hon Alexander Downer u ugodnom razgovoru s članovima hrvatske zajednice.

Za stolom broj 1. pokraj organizatora Pere Dugandžića, sjedili su i poslovni ljudi kao Dany Stojić, Andrej Jurilj, Božo Rezo, Jakov Pejković i Janko Stojić. Kao počasni gost ovog hrvatskog stola bio je pozvan Fabijan Lovoković, urednik Hrvatskog tjednika Spremnost.

No pokraj članova hrvatske zajednice Sydneya za stolom je bio g. John Rubiano sa suprugom, koji je financijski savjetnik poslovnog bankovnog odjela, i kao takav povezan s poslovnim osobama iz hrvatske zajednice.

Službeni dio večernjeg skupa otvorio je Michael Douglas, voditelj programa, naglasivši da je ovo večera u korist novčane pomoći aktivnog političkog djelovanja ne samo Hon Alexander Downera, već Australske liberalne stranke kao takove. Nazočni su bili brojni predstavnici raznih općina kao Sutherland, Kogarah (Sam Witheridge), Rockdale. Počasni gost Hoh Alexander Downer naglasio je današnju ulogu Australije u svijetu, napose u našem okružju azijskih prostora, gdje geografski i Australija pripada. Naglasio je potrebu još jače zajedničke aktivnosti kako bi idući izbori u Australiji ponovno doveli na vlast sadašnju koaliciju koja je svojom politikom dokazala svoju sposobnost.

Naglasio je da je australska ekonomija 12 (dvanaesta) u svijetu a deseta u svijetu po svojem prilogu za rad i djelovanje Ujedinjenih naroda. Naglasio je multikulturalnu politiku Australije, koja se je tako uspješno prikazala unatoč tako velikog broja doseljenika iz raznih zemalja. Australija slovi kao najjača u zajedničkoj snošljivosti, gdje živi više od preko stotinu raznih etničkih zajednica. Australija ima globalni interes za sva zbivanja u svijetu, napose u našoj najbližoj okolini.

Riječi zahvalnosti počasnom gostu izrekla je Senatorica Maurice Paine, a iza toga je Michael Photios vodio dražbu, aukciju u korist novčane pomoći za Liberalnu stranku.

Hrvatski stol, stol broj 1. dostojno se je odužio svojim prilozima, te je tako na hrvatskom stolu ostala boca Henecke piva, kao i velika boca vina, a jedna i druga je nosila potpis John Howarda, ministra predsjednika Australije.

Isto tako su boksačke rukavice ostale na Hrvatskom stolu broj 1. a Mr. Downer i Pero Dugandžić su ih isprobali, u prijateljskom rukovanju. No to nije sve. Kod odkupa lutrije, tombole, organizator Hrvatskog stola Pero Dugandžić bio je sretnik jer je dobio jedinstvenu knjigu, Povijest australskih ministara predsjednika, dok na uvodnoj stranici se nalaze potpisi još živućih predsjednika Australije.

Dolazkom za Hrvatski stol Hon Alexander Downer je govorio o svojem posjetu Hrvatskoj, boravku u Zagrebu, u vrijeme kada je bilo službeno otvorenje australskog Veleposlanstva kojem na čelu stoji g. Neil Francis, kao Veleposlanik, hrvatskoj zajednici Australije poznata osoba, jer njemu u čast bila je priređena večera u prostorijama Hrvatskog društva Sydney u Panchbowlu.

Govorio je o svojim brojnim susretima s Hrvatima Australije, kao onima u Adelaide (od kuda ministar dolazi), tako i na ostalim prostorima Australije.

Pohvalio je pozitivnu aktivnost australskih Hrvata, uspješnost u trgovačkom poslovanju, kao i sačuvanju svog identiteta, jezika i kulture na ovim prostorima. Spomenuo je i svojeg bivšeg tajnika Davida Piggotta koji je kasnije oženio Hrvaticu liječnicu Dr. Ljerku Mihaljević, a iz toga braka se je rodio sin koji je dobio ime Tomislav! Danas g. Piggott, koji inače dolazi iz Adelaide živi u Sydneyu. Bio je to još jedan nezaboravan susret s osobama iz australskog političkog života koji su znali cijeniti a i danas cijene prilog koji je hrvatska zajednica Australije ugradila u budućnost Australije, nove domovine brojnih hrvatskoh obitelji.

Mr. Alexander Downer najsrdačnije se je oprostio od gostiju za Hrvatskim stolom broj 1. današnje svečane večere u nadi da će se opet pružiti prilika za ugodan sastanak i razgovor s članovima hrvatske zajednice. Osobito je vodio srdačan razgovor s mladom generacijom hrvatske zajednice, koja je tako uspješna u poslovnom djelovanju. Dany Stojić i Andrej Jurilj su tipični predstavnici nove generacije, a kojima kao primjer služe svakako oni stariji, u čije redove se ubrajaju Dugandžić, Pejković, Stojić i Rezo. Bio je to još jedan pozitivan prilog Hrvata u izgradnji svoje nove domovine, ali u isto vrijeme i odraz ljubavi prema rodnoj grudi Hrvatskoj, a čija ljubav nas je i danas okupila oko ovog Hrvatskog stola, koji je ove večeri nosio nadpis STOL BROJ JEDAN!

(FL)