Glas Amerike: 02. 11. 2000.

Indeks slobode gospodarstva: Hrvatska među zemljama "u kojima gospodarstvo uglavnom nije slobodno"

Prilog pripremila: Andrea Tadić

U upravo objavljenom popisu 155 zemalja svijeta prema stupnju slobode koji vlada u njihovim gospodarstvima, Hrvatska je zauzela 106-to mjesto.

Najlošije ocjene oporezivanju

U prestižnom godišnjem indeksu gospodarske slobode, koji redovito objavljuju Wall Street Journal i konzervativna Zaklada Heritage, Hrvatska je svrstana u kategoriju zemalja, u kojima gospodarstvo uglavnom nije slobodno. Hrvatsko je gospodarstvo u ovogodišnjem rangiranju dobilo 3,45 bodova, odnosno, ocijenjeno je nešto bolje nego protekle godine. "Vlada premijera Račana" - piše u izvještaju - "naslijedila je ekonomiju u propadanju, no izradila je ekonomsku strategiju, koja se osniva na smanjenju državne potrošnje i poreza, prije svega na smanjivanju izdvajanja za obranu i za vojnu i ekonomsku podršku bosanskim Hrvatima."

Najgore ocjene Hrvatska je dobila na području oporezivanja. "Prosječna stopa poreza na prihod koju plaća stanovništvo iznosi 35 posto, što je znatan porast u odnosu na prošlu godinu, kada je iznosio 20 posto" - piše u izvještaju. Hrvatska je tako svrstana u zemlje s visokim porezima na dohodak, te skupom vladom i velikim izdvajanjiima za državu. S obzirom da je stopa inflacije u padu, hrvatska je monetarna politika ocijenjena bolje nego prošle godine. Loše ocjene, međutim, dobilo je pravosuđe, koje je okarakterizirano kao "neefikasno", te podložno političkim utjecajima. U indeksu se nadalje navodi da je hrvatska birokracija i dalje čvrsto ukorijenjena, te da se često opire privatizaciji.

U odnosu na druge zemlje regije, Hrvatska se, sa 106-tim mjestom, plasirala znatno iza Republike Česke na 27. i Mađarske na 42. mjestu, daleko iza Slovenije na 63. mjestu, tek ispred Albanije na 110. mjestu i dosta bolje od Bosne i Hercegovine na 141. mjestu indeksa. Za potonju se zemlju u indeksu kaže: "Iako je rat završio, trebat će dugo da bi se zaliječile ekonomske rane. Zbog kroničnog lošeg upravljanja od strane centralne vlade, uključujući i slobodno trošenje koje, kako se čini, nije usmjereno na dobrobit javnosti, Bosna i Hercegovina i ove je godine svrstana u kategoriju zemalja, u čijim gospodarstvima vlada represija." U godišnjem indeksu gospodarske slobode, koji redovito objavljuju Wall Street Journal i konzervativna Zaklada Heritage, Jugoslavija uopće nije rangirana.