Vjesnik: 03. 11. 2000.

Zamjenik guvernera upozorava na inflaciju od 7,1 posto

OPATIJA, 2. studenoga - »Inflacija je u Hrvatskoj u ovom trenutku visoka i iznosi 7,1 posto na godišnjoj razini. Hrvatska narodna banka vrlo je oprezna i reagirat će po potrebi, odnosno ako se dogodi rast temeljne inflacije«, izjavio je dr. Boris Vujčić, zamjenik guvernera HNB-a, prvog dana rada Pete međunarodne bankarske konferencije koju u Opatiji organizira TEB-Poslovno savjetovanje. Vujčić pritom nije rekao na kojoj inflacijskoj granici HNB namjerava intervenirati.

Kad je riječ o tečaju kune, zamjenik guvernera tvrdi da središnja banka dopušta fluktuaciju tečaja, ali neće tolerirati prevelike promjene. U središnjoj banci odbacuju i tvrdnje kako nam prijeti valutna kriza, te kažu da HNB može braniti bilo koju razinu tečaja. Od hrvatske javnosti Vujčić očekuje potporu predloženom novom zakonu o HNB-u, koji će afirmirati neovisnost te institucije po uzoru na središnje banke u Europi. »Inflacija nije dobra za izvoz, ona je opasnost. Zato i tražimo da se u novom zakonu o HNB-u kao naš cilj definira stabilnost cijena«, kazao je zamjenik guvernera.

Profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu dr. Ivan Lovrinović upozorio je da je gospodarski slom u našoj zemlji sasvim izvjestan. Spomenuo je pritom smanjenje kredita gospodarstvu i povećanje kreditnog rizika u sektoru stanovništva.

Direktor Sektora za gospodarsku strategiju HGK-a dr. Branimir Lokin kazao je da se u Hrvatskoj odustalo od programa rješavanja nelikvidnosti, pokušava se s nekim parcijalnim rješenjima, a nelikvidnost sada ponovo raste. »Ako ne riješimo nelikvidnost i ako se ona i dalje bude predstavljala kao izmišljena tema, to će u Hrvatskoj izazvati lavinu stečajeva i daljnji rast nezaposlenosti«, upozorava Lokin. Prema njegovoj računici, nezaposlenost već sada dostiže 35, a ne kako to službena statistika kaže, 21 posto. (L. Martinović)