Večernji list: 03. 11. 2000.

POLICIJA SUMNJA DA JE TUĐMANOVA KĆI POČINILA ČETIRI KAZNENA DJELA PROTUZAKONITOG POSREDOVANJA

Nevenki Tuđman za proviziju od dva milijuna kuna prijeti pet godina zatvora

* U poslu oko nabave telefonskih centrala u Ministarstvu znanosti za zloporabu se sumnjiči i Igor Knežević (31), vlasnik tvrtke "Datanet" i obrta "Telecom"

ZAGREB - Policija osnovano sumnja da je Nevenka Tuđman (49), kći pokojnog predsjednika Tuđmana, počinila četiri kaznena djela protuzakonitog posredovanja, a Igor Knežević (31), vlasnik poduzeća "Datanet" i obrta "Telecom", 15 kaznenih djela zloporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, izvijestila je jučer PU zagrebačka (navodeći inicijale prezimena prijavljenih). Napomenuto je da je sumnja rezultat samo dijela kriminalističke obrade Odjela za suzbijanje gospodarskog kriminaliteta, koju je zahtijevalo Državno odvjetništvo, iz čega se može naslutiti da je moguće otkrivanje još kaznenih djela. Za kazneno djelo koje se stavlja na teret Nevenki Tuđman zaprijećena je zatvorska kazna od jedne do pet godina zatvora, dok Kneževiću, prema Kaznenom zakonu, prijeti šest mjeseci do pet godina zatvora.

Zaposlenje bez uvjeta i natječaja

U policijskom priopćenju opisuje se dalje kako je Nevenka Tuđman u razdoblju od početka 1996. do 2000. godine, koristeći se svojim društvenim položajem i ugledom, utjecala da se ne obavi službena radnja koja bi se morala obaviti. Na taj je način Igor Knežević, vlasnik obrta za popravak kućanskih aparata i telefona, sa završenom srednjom školom, dakle bez referenca, bez natječaja postavljen 10. travnja 1996. godine u Ministarstvu znanosti i tehnologije za glavnu stručnu i odgovornu osobu za provođenje natječaja, odabir izvođača i nadzor izvedenih radova ugradnje telefonskih centrala. Policija tvrdi da je Igor Knežević potom kao odgovorna osoba u Ministarstvu znanosti i tehnologije, radi pribavljanja imovinske koristi za svoju privatnu djelatnost, iskoristio položaj i ovlasti pogodovanjem u natječaju, davanju, preuzimanju ili ugovaranju poslova.

Utjecao je da Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, Visoka učiteljska škola u Čakovcu, Veleučilište u Dubrovniku, Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča, Građevinski fakultet u Rijeci, Ekonomski fakultet u Rijeci, Filozofski fakultet u Zagrebu, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Hrvatski veterinarski institut iz Zagreba te Agronomski fakultet u Zagrebu zaključe ugovore s poduzećem "Alcatel". Upravo je s tim poduzećem Knežević imao zaključen ugovor o posredovanju te je tako dobivao proviziju, a dio provizije predavao je Nevenki Tuđman, priopćava policija.

Nastavlja se kriminalistička obrada

Knežević je, osim toga, utjecao i na Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu, Likovnu akademiju i Medicinski fakultet u Zagrebu da zaključe ugovore s poduzećem "Ericsson - Nikola Tesla", za koje je Kneževićev obrt "Telecom" bio podizvođač. Izravno s Kneževićevim poduzećem "Datanet" ugovore su potpisali Šumarski fakultet u Zagrebu i Filozofski fakultet u Zagrebu, a i na to je, smatra policija, utjecao Knežević.

Za Nevenku Tuđman sumnja se da je počinila kaznena djela jer je koristeći se svojim društvenim položajem i ugledom utjecala da Igor Knežević dobije poslove za svoj obrt "Telecom" i u Privrednoj banci, i to bez natječaja ili s nepotpunim natječajem. Prema računima koje je Knežević ispostavio za dobivene poslove, on je od Privredne banke, Robnih terminala, "Končar-Imobilije", "Alcatela" i "Ericsson-Nikole Tesle" dobio 10,066.473,18 kuna. Nevenka Tuđman je, sumnja policija, od toga ukupno dobila proviziju od 2,150.000 kuna.

Zagrebačka je policija podnijela posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Kriminalistička se obrada nastavlja, a Državno će odvjetništvo odlučiti o daljnjoj sudbini spisa, odnosno podnošenju kaznene prijave.

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zaprimilo je 27. listopada policijsku kaznenu prijavu protiv "jedne osobe s ovlastima Ministarstva znanosti i tehnologije i druge iz obitelji pokojnog predsjednika Republike Franje Tuđmana", potvrdio je općinski državni odvjetnik Davorin Budin.