SREDSTVIMA JAVNOG

PRIOPĆAVANJA

Zagreb, 04. 11. 2000.

Ustav u šetnji između Pantovčaka i Banskih dvora!

Dok se Ustav šeta cijene vrtoglavu rastu, a Mate Crkvenac, ministar financija RH zadovoljno se smiješka. Veće cijene koriste državnom proračunu, a premijer Račan zadovoljno trlja dlanove i priprema se za jaku i čvrstu vladavinu.

Premijer Vlade RH Ivica Račan poduzima sve da bi dobio u svoje ruke političku, upravnu, sudsku i policijsku vlast, a djelomično i zakonodavnu. Treba se prisjetiti, da je Račan gotovo 30 godina u politici, da je on bio kao predsjednik CKSKH, član IKCKSKJ, član CKSKJ po položaju, da je tada sva vlast bila u njegovim rukama. Dakle, nitko nije bio iznad njega. Račan ne želi, da danas, kao premijer Hrvatske Vlade ima manje ovlasti nego što ih je imao u to doba, cijeneći svoju političku sposobnost i dugogodišnji staž u politici. Velike ambicije gosp. Račana ovih su dana puštene u igru. Nastupili su kontinuirano: Tomac, Budiša i Tomčić koji predlažu da se učine Ustavne promjene koje će imponirati premijeru Ivici Račanu, a koje će razvlastiti predsjednika RH Stjepana Mesića, tako da bi Mesić mogao postati počasni predsjesdnik RH (popijmo kavu pa idemo dalje).

Račan je prije nekoliko dana izjavio, da mu je žao, ali je istinito, da Mesić nema takvu podršku u Hrvatskom državnom Saboru kao što je imao pokojni Franjo Tuđman. Dakle Račan je unaprijed upozorio Mesića, da nema zavidnu podršku iako je dobio 57% glasova birača, jer sada odlučuje Sabor koji je izabran s daleko manje glasova birača.

Ovim činjenicama ne treba se čuditi. Račan je u predizbornom obećanju itekako izigrao birače skupa s njegovim timom koji su danas ministri, zamjenici i pomoćnici ministara.

Račan je izigrao: umirovljenike, socijalno nezbrinute, koji i dan danas kopaju po kantama za smeće, jer im Račan dodjeljuje 350,00 kuna, dok 150 radnika dnevno ostaje bez posla, morali bi ići trbuhom za kruhom, ali danas nemaju kuda. Njemačka ne treba radnu snagu iz Hrvatske jer i tamo vlada ideologija Marxa (gore visoko, ispod mora duboko). Račan i njegova vlada uspjeli su u Ustavnoj igri zaigrati igru na enormnom povećanju cijena, čime su udarili na direkni život građana. Samo za osam mjeseci njihove vladavine uspjeli su povećati cijene za preko 25%, namjerno i ciljano što im je omogućilo da na taj način povećaju državni proračun koji je u ovoj godini veći za 30% nego što je bio HDZ-ov 1999. Dakle, dopušteno je vrtoglavo povećanje cijena, jer se s tim vrtoglavo puni i proračun.

Premijer Račan točno je znao zbog čega treba nekadašnjeg podpredsjednika SRH Matu Crkvenca postaviti u današnjoj RH za ministra financija. Znao je, da je to osoba koja će stvoriti nove poreze, doprinose, prireze i trošarine a možda i nove imovinske poreze. Istina je, da danas porezi u Hrvatskoj iznose 78% što je već sada iznad svih zemalja Evrope i Evropske unije, a nagovještavaju istu visinu poreza na dobit, 78%, iduće godine.

Premijer Račan i njegov zamijenik Goran Granić izvršili su i strujni udar nad pučastvom, zatim energetski. Plin i gorivo je poskupilo za 70%, a sve ostalo po 25%, za očekivati je da će cijene biti podizane mjesečno za 25%,što nije čudno za vlast koju danas imamo. Treba očekivati, da će ova vlada uvesti i porez na energiju sunca, ali samo za domaće korisnike.

Premijer Račan ponizio je i Odluku Ustavnog suda RH, a puna su mu usta pravne države. Naime, premijer Račan i ministar Vidović iživljavaju se nad najnemoćnijom populacijom umirovljenicima. Obećaju im nekakvu crkavicu kroz deset godina. Dakle, ponašaju se kao da su to djeca u razvoju, stvaraju od te populacije robove i izrugivaju se, jer znaju da će za 10 godina polovica njih, na žalost biti mrtvi. No, prevarili su i političku stranku - vrhušku umirovljenika koji su s vama sklopili izbornu podršku. Treba reći da je i ta vrhuška umirovljenika igrala pokvarenu igru, koju i danas nastavlja – plače pred zidom nemoći.

Bilo bi korisno, da se premijer Račan zabrine za stanje koje je stvorio, jer će pučanstvo u Hrvatskoj upamtiti ovu vlast po ropstvu i bijedi, zatim enormnom porastu cijena, padu vrijednosti kune u odnosu na DEM, tako da danas npr. 100 DEM ima minimalnu vrijednost 600 kuna no vladajući režim ne želi priznati istinu.

Pored svih ovih teškoća Tonino Picula, Ministar vanjskih poslova RH, najavio je da će Hrvatska uputiti humanitarnu pomoć “Saveznoj Republici Jugoslaviji” o čemu bi morao biti upoznat premijer Račan, a Ministar financija Mato Crkvenac već je najavio povećanje poreza – trošarine koja ide na teret naroda u Hrvatskoj, a u svrhu “humanitarne” pomoći SR Jugoslaviji.

Dragutin Horvat, Ured za odnose s javnošću HSP 1861