Vjesnik: 04. 11. 2000.

Vrpce očito dokazuju Tuđmanove zločine

DIE TAGESZEITUNG - NJEMAČKA

“Bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman prema novinskom je izvješću bio umiješan u ratne zločine u Bosni. U središtu je pokolj u Ahmićima 1993. Hrvatski šef države Stipe Mesić predao je sada informacije UN-ovom sudu u Haagu.

Upletenost u međuvremenu preminulog Tuđmana proistječe iz magnetofonskih snimaka i protokola njegovih razgovora s ministrima i drugim pomoćnicima, koje je sam dao izraditi, objavio je u srijedu britanski list 'Independent'.

Današnji predsjednik Mesić je britanskoj postaji Channel 4 dopustio korištenje tih vrpca. Osim toga preslike protokola proslijedio je UN-ovu sudu za ratne zločine u Haagu. Zamjenik glavnoga tužitelja Graham Blewitt, a njegove riječi doslovno navodi 'Independent', rekao je da bi, da je Tuđman još živ, vrpce bile važan dokazni materijal protiv njega. 'Uvjeren sam da bismo mogli dokazati njegovu odgovornost za počinjene zločine', rekao je Blewitt.

Tu se ponajprije radi o pokolju u selu Ahmići koji su počinile hrvatske postrojbe 1993. u kojemu je pobijeno više od sto muslimanskih muškaraca, žena i djece. Hrvatski general Tihomir Blaškić zbog toga je u ožujku ove godine u Haagu osuđen na 45 godina zatvora.

Snimke prema podacima otkrivaju kako je Tuđman 13. travnja 1999. obaviješten da je sud jednoga od njegovih generala pozvao kao svjedoka u Haag. Tuđman je svojim pomoćnicima na to navodno rekao: 'OK, ako ode i može dokazati da ni jedna od naših hrvatskih postrojba nije bila na tom području, neka ide… Inače ništa.' Tuđman je navodno snimao skoro sve razgovore u svojem uredu, jer je vjerovao da se ništa od njegovih 'povijesnih riječi' ne smije izgubiti. Dokumenti navodno potvrđuju i ono što je bivši predsjednik britanskih liberaldemokrata Paddy, Ashdown izjavio kao svjedok pred sudom: da je Tuđman čak i poslije mirovnog sporazuma u Daytonu iz 1995. planirao podjelu Bosne između Hrvatske i Srbije.

Nadalje, tonski zapisi prema podacima iz 'Independenta' otkrivaju da je Tuđman stavio na stranu preračunato oko milijardu funta (više od tri milijarde maraka), a da sada predsjednik Mesić pokušava ući u trag računima s novcem.”