Novi list: 06. 11. 2000.

Jesmo li svi mi volovi

Piše: Jelena Lovrić

Da obećanja izgledaju mnogo bajkovitije dok se dijele nego kad se počnu realizirati - nije neka novost. Vrijedi to i u politici. Od vatrometa obećanja u izbornoj kampanji često se poslije nađu tek prazne patrone. Kod političara između riječi i djela znaju biti ogromne dihotomije. Ali pametni se političari, radi vlastite vjerodostojnosti, čuvaju relativiziranja izbornih obećanja. Naši su od njih počeli praviti karikature, pokazujući tako da ne drže ni do svoje riječi ni do birača.

Dok se borila za vlast, šestorka je obećavala smanjenje državnog budžeta, manje porezno opterećenje privrede i stanovništva, uključujući i rezanje zloglasnog PDV-a. Od smanjenja državnog proračuna nema ništa, iz Vlade upravo stižu objašnjenja da će on i dogodine biti “oko 50 milijardi kuna”. Ekonomski analitičar Milan Gavrović piše da je prijedlog proračuna prva velika, možda i presudna pobjeda HDZ-a nakon siječanjskih izbora. Naime, "oko 50 milijardi kuna” najveći je iznos koji je HDZ izglasao u deset godina svoje vlasti. Račanova Vlada, dakle, nedirnutom ostavlja visinu budžeta, koju je naslijedila od HDZ-a i koju je u svojim oporbenim danima žestoko kritizirala. Zapanjujuće je da ona taj iznos ne uspijeva smanjiti iako se, kako tvrdi, država više ne ponaša poput pijanog milijunaša.

Na isti način neslane šale vlast zbija i s PDV-om, koji je gromoglasno najavljivala rezati. Potpredsjednik vlade Linić nedavno je priznao da bauk porez ostaje netaknut, premijer Račan tvrdi da je smanjenje moguće kad njegovi zagovornici pronađu kako namaknuti nedostajuće pare ili srezati državne troškove. U predizbornoj se kampanji takve pogodbene formulacije nisu koristile. Uostalom, na Vladi je da vlada, pa i da izmozga način na koji bi se obećano smanjivanje PDV-a moglo kompenzirati. Ili nam Vlada želi reći da je dijelila obećanja, a da nije znala kako bi ih mogla ostvariti?

Slično izmotavanje vlast izvodi i s problemom nezaposlenosti. Najbizarniji pokušaj relativiziranja crnih podataka s burze rada mogao se ovih dana čuti od čelnice HNS-a Vesne Pusić koja je sa svojim stranačkim drugarima Hrvatima dijelila jumbo-obećanja o 200 tisuća novih radnih mjesta. Sada tvrdi da je nova vlast dio plana za ovu godinu ispunila i prebacila. Argument nalazi u navodno šezdesetak tisuća 2000. godine otvorenih novih radnih mjesta. Što je u međuvremenu bez posla ostalo mnogo više Ijudi, pa je saldo jezovito negativan - uopće joj nije važno. Na ovaj način moglo bi se dogoditi da za tri godine vlast tvrdi kako je izborna obećanja o 200 tisuća radnih mjesta ispunila, a da na burzama bude i pola milijuna nezaposlenih.

Takva tragikomična tumačenja izraz su nemoći da vlast krizu uhvati za rogove. Umjesto rješavanja problema, javnosti se pokušava dokazati da je crno postalo bijelo. Ali takvo je farbanje po birače uvredljivo. Vlast im takvim ponašanjem poručuje kako ih - da parafrazimo jedan kazališni naslov - de facto smatra volovima.