Novi list: 06. 11. 2000.

“THE SUNDAY TIMES”: PRVI HRVATSKI PREDSJEDNIK FRANJO TUĐMAN UKRAO 100 MILIJUNA FUNTI

IRSKA POLICIJA U POTRAZI ZA TUĐMANOVIM TAJNIM RAČUNOM

Detektivski odred za financijski kriminal u potrazi je za bankom u koju je 1999. sakriven novac ukraden od prodaje Hrvatskih telekomunikacija

ZAGREB - Irska policija pokrenula je istragu u kojoj je irskoj banci, na tajnom računu, pokojni hrvatski predsjednik Franjo Tuđman sakrio 100 milijuna funti, ukradenih od prodaje Hrvatskih telekomunikacija njemačkom “Deutsche Telekomu”, objavio je jučerašnji “The Sunday Times”.

Prema pisanju tog britanskog lista, detektivi posebnog odreda irske policije za financijski kriminal i prevare, obavili su razgovore sa službenicima središnje irske banke kako bi otkrili tajni račun Franje Tuđmana. Hrvatske vlasti nisu službeno zatražile od irske policije da pokrene istragu, ali je irska policija to samostalno učinila nakon što je prošli mjesec dobila informacije da se novac ukraden u Hrvatskoj nalazi u jednoj irskoj banci. U tekstu, koji se poziva na transkript razgovora između Tuđmana i Borislava Škegre iz 1999., ne navodi se od koga je irska policija dobila informacije.

“Novac potječe od prodaje državne telekomunikacijske tvrtke i ukrao ga je Franjo Tuđman ... Vjeruje se da je Tuđman, koji je umro prošle godine, zadržao za sebe najmanje 100 milijuna funti. Njegova obitelj, uključujući i njegovu kćer, nalaze se pod istragom hrvatske policije”, piše “The Sunday Times”, procjenjujući da su Tuđman i “uski krug njegovih prijatelja i rodbine od hrvatske države ukrali više od milijardu funti, te su izravno umiješani u ratne zločine”.

Transkript snimke razgovora na koju su poziva “The Sunday Times”, u travnju ove godine objavio je tjednik “Nacional”. Riječ je o razgovoru koji su 14. listopada 1999. vodili Tuđman i bivši hrvatski ministar financija Škegro. U razgovoru se spominje iznos od 100 milijuna dolara, a ne funti. “Sto milijuna dolara, koji su izvučeni iz državnog proračuna i za koje nitko ne zna sklonili smo u jednu irsku banku. Kamate su male, ali banka je sigurna. To će nam poslužiti za izbore. Za tih sto milijuna znamo samo ja, vi i Mateša”, kazao je tada Škegro Tuđmanu.

Neposredno prije objavljivanja ovog transkripta hrvatski je MUP pokrenuo istragu o ulozi Škegre i bivše vlade HDZ-a u prodaji Hrvatskih telekomunikacija “Deutsche Telekomu”, koja je obavljena uz posredovanje bivšeg šefa njemačke diplomacije Klausa Kinkela. Škegro je zbog toga slučaja bio priveden i na informativni razgovor u policiji.

Hrvatski MUP još uvijek nije objavio što su rezultati istrage, koja traje osam mjeseci, pokazali.

Z. BAJT