Vjesnik: 08. 11. 2000.

Oslobođeni optuženi za prikrivanje »ahmićke skupine«

ZADAR, 7. studenoga - Općinski sud u Zadru oslobodio je časnika HV-a Željka Stipića i bivšeg načelnika zadarskog SZUP-a Josu Nekića od optužbe da su pomagali u prikrivanju osoba osumnjičenih da su počinile ratni zločin u Ahmićima (BiH). Sudac Općinskog suda u Zadru Boris Babić u obrazloženju oslobađajuće presude rekao je da optužbe protiv njih dvojice nisu dokazane tijekom glavne rasprave na Općinskom sudu u Zadru.

Nije potvrđeno da je prvookrivljeni Stipić morao znati za Vladu Ćosića, jednog od četvorice osumnjičenih za ratni zločin u Ahmićima. Imajući u vidu da je postupak protiv osumnjičenih za ratni zločin u Ahmićima počeo tek u rujnu ove godine, a Stipiću se pripisuje da je prikrivao Ćosića do lipnja ove godine, zaključak se nameće sam po sebi, rekao je općinski sudac Babić. U slučaju Nekića, točno je da je iz operativnog izvješća svojih djelatnika izostavio riječi »Stipić - Hrvatska vojska«, čime je po mišljenju optužbe, onemogućio smjer daljnje potrage za tzv. ahmićkom skupinom, ali to je bila njegova diskrecijska ocjena, budući da je tada bio načelnik zadarskog SZUP-a, obrazložio je sudac Babić oslobađajuću presudu za Josu Nekića.

Nazočni u sudnici popratili su pljeskom izricanje oslobađajuće presude za Stipića i Nekića.

Protiv njih dvojice zadarska je policija početkom rujna podnijela kaznenu prijavu tereteći ih za pomaganje u prikrivanju tzv. ahmićke skupine. Tada su uhićena i privedena još dvojica Zadrana, Jeronim Nekić i Goran Petrić, ali je državno odvjetništvo odbacilo kaznene prijave protiv te dvojice.

Joso Nekić bio je pritvoren 15 dana, a Željko Stipić mjesec i pol. Tijekom istrage i suđenja saslušano je šest svjedoka, uključujući i sadašnjeg ravnatelja SZUP-a Franju Tureka. (Hina)