Glas Amerike: 08. 11. 2000.

Blewitt: Haaški Tribunal dobio, ali nakon smrti Franje Tuđmana, čvrste dokaze o njegovoj izravnoj odgovornosti za ratne zločine

Prilog: Lade Stipic-Niseteo

Haaški je Tribunal za ratne zločine dobio, ali tek poslije Tuđmanove smrti, čvrste dokaze o njegovoj izravnoj odgovornosti za ratne zločine, a ti dokazi nisu iz hrvatskih izvora - izjavio je u srijedu na redovnom razgovoru s novinarima zamjenik glavne tužiteljice Graham Blewitt.

"Hrvatska se očito trudi"

Do izjave je došlo nakon novinarske provjere točnosti Blewittovih izjava britanskim novinama, gdje je Blewitt kazao da bi Tuđman bio optužen (ali na osnovu svježih podataka tek od nedavno na raspolaganju Tribunalu) da je danas živ. Blewitt nije ulazio u detalje. No, podsjetio je na obaveze koje još nisu izvršene i koje bi, u datoj situaciji, dovele do ponovnog suđenja u slučaju Kordic, odnosno, do novog žalbenog procesa u slučaju Blaškić. Blewittovo je pojašnjenje sljedeće. Hrvatska izuzetno dobro surađuje i od tamo stižu velike kolicine različitih dokumenata. "Hrvatska se očito trudi", njegov je komentar.

Tužilastvo je, međutim, tražilo neke dokumente, po njegovoj procjeni značajne, zapravo ključne za sudski proces, a koji jos uvijek, iz Tribunalu nepoznatih razloga, nisu dostavljeni. Blewitt kaže da nije dobio zadovoljavajuće obrazloženje zašto dokumenti nisu u den Haagu - dakako, nije se izjašnjavao o kojim se dokazima radi osim da je riječ o vrlo hitnim dokumentima bitnim po razvoj procesa Kordiću kao i za apelacioni postupak poslije presude Blaškiću. Tribunal se plaši obnavljanja procesa - na to je obavezan kada pristignu novi dokazi bitni po ishod presuđivanja - a sam Blewitt misli da takav razvoj situacije, znači novo suđenje ili novi žalbeni postupak, ne bi odgovarali nikome, ni kaznenom sudu, niti Tužilastvu niti samim optuženima i njihovim obrambenim ekipama. A da će mediji imati još dosta posla s haaškim optužnicama potvrdila je Blewittova najava da se krajem ove i/ili početkom iduće godine može očekivati podizanje nekoliko novih optužnica.