Večernji list: 09. 11. 2000.

SRBIJANSKA SOCIJALISTIČKO-KOMUNISTIČKA ELITA ZAKUPILA NAJPRIVLAČNIJU ULICU NA DEDINJU

Zlatni dvorci crvenih milijunaša

Prema podacima kojima raspolaže Demokratska oporba Srbije, donedavni Miloševićev režim, odnosno njegovi najbliži suradnici i sam "vođa", zakupili su gotovo cijelu Užičku ulicu, najprivlačniji dio beogradskog elitnog naselja Dedinje.

Bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević ima vilu od 250 četvornih metara s velikim zemljištem u Tolstojevoj 33, a upisan je i kao vlasnik kuće u Užičkoj 34 na 700 kvadratnih metara koja je povezana sa zemljištem u Tolstojevoj. U njegovu susjedstvu, uz dva stana u središtu Beograda, živi bivši srbijanski premijer, rođeni Kninjanin Mirko Marjanović u vili od 600 kvadratnih metara! Tu je i bivši ministar zdravlja i član JUL-a Milovan Bojić, kao i aktualni predsjednik Srbije Milan Milutinović koji ima "kućicu" od 450 kvadratnih metara u Užičkoj 8. Da braća ne bi bila jako daleko, u neposrednom je susjedstvu vila Borislava Miloševića kojem je 250 kvadrata bilo malo, pa se sada dograđuje još 450 kvadratnih metara stambenog prostora! I tako redom, cijela Užička "dodijeljena" je dužnosnicima bivšeg režima. Naravno, građevinska zemljišta i kuće kupljeni su po bagatelnoj cijeni i na kredite od 40 godina!

Na Dedinju vile imaju i Radomir Marković, šef srpske tajne policije, te načelnik generalštaba VJ Nebojša Pavković. Na Dedinju je očito stambena gužva, a da bi sve dobilo i malo estradno-kriminalističkog žanra pobrinule su se bivše supruge pokojnog Željka Ražnatovića Arkana. Jedna od Arkanovih supruga, Nataša Ražnatović Martinović, naime, optužila je srbijansku folk pjevačicu i Arkanovu posljednju bračnu družicu Svetlanu Ražnatović da je krivotvorenim potpisom preuzela Arkanovu vilu na Dedinju od gotovo 800 četvornih metara, vrijednu desetak milijuna maraka!

Da su bivši crveni srbijanski vlastodršci voljeli i "provinciju", potvrđuju raskošne vikednice od po 300-400 kvadratnih metara u srbijanskim planinskim ljetovalištima a svakako je najpoznatija ona na planini Dubašnici u jugoistočnoj Srbiji. Tu je, u ožujku 1997., počela izgradnja hotela Hyatt i predsjedničke palače S. Miloševića. Okvirna cijena toga pothvata u bespuću vječito maglom obavijenog Crnog vrha iznosila je milijardu američkih dolara!

BEOGRAD Milovan Nedeljkov