Vjesnik: 09. 11. 2000.

Je li HDZ-ova iznenadna ponuda da glasuje za ustavne promjene ugrozila šestorku?

Šeks ponudio 42 HDZ-ova glasa ako se odbjegli zastupnici ustavnom odredbom obvežu na vraćanje mandata prijašnjo stranci/ HSS, IDS i PGS žestoko protiv, Jakovčić prijeti izlaskom iz Vlade/ DC i HSP optužili Arlovića za »trgovinu«, a on je na razgovor sa Šeksom bio prisiljen tek kad je HSP povukao obećanje o potpori promjenama/ Ovise li na kraju promjene o današnjoj sjednici Središnjeg odbora HDZ-a?

ZAGREB, 8. studenoga - Dok se u sabornici u srijedu vodila rasprava o ustavnim promjenama i činilo se da sve ide glatko i da je dvotrećinska većina potrebna za promjene neupitna, u saborskim hodnicima i sobama počela se događati prava drama. Do eskalacije je došlo kasno navečer nakon što se kuloarima prenijela informacija da SDP priprema pravu trgovinu s HDZ-om kako bi pridobio njihova 42 glasa.

Naime, na jednom od brojnih od sastanaka na kojima se pregovaralo o promjena, Vladimir Šeks izašao je s neočekivanom ponudom da će HDZ podržati ustavne promjene ako se u Ustav ugradi odredba o obvezujućem mandatu kojom bi zastupnici bili unaprijed obvezani da u slučaju napuštanja stranke moraju vratiti mandat. To bi se odnosilo i na zastupnike koji bi stranke eventualno same isključile iz svojih redova. Taj se zahtjev navodno na poslijepodnevnom sastanku šefova stranaka i klubova šestorke u Tomčićevu kabinetu prihvatili SDP i HSLS koji su predvodili šefovi Ivica Račan i Dražen Budiša dok je šefica HNS-a Vesna Pušić čitavu priču odšutjela, što je također protumačeno kao prihvaćanje. Ovakvom aranžmanu žestoko su se usprotivili IDS, HSS i PGS. Iako su se u saborskim hodnicima nakon te informacije mogle čuti razne verzije i opovrgavanja sigurno je da je ovim događajima stabilnost vladajuće koalicije ozbiljno poljuljana, a da su DC, HSP i HKDU čiji su glasovi za ustavne promjene bili sigurni zbog ovakvih trgovina odustali. Vladajuća koalicija za izglasavanje novog Ustava po sadašnjem stavu ovisi o HDZ-u čiji se središnji odbor hitno sastaje u četvrtak ujutro kako bi razmotrio eventualno revidiranje svog stava da neće podržati promjene.

U kuloarima se kao glavnog krivca za ovaj skandal prozivalo Matu Arlovića koji je međutim, ogorčeno dočekao optužbe da trguje s HDZ-om rekavši da ništa nije dogovoreno ni potpisano. Minimum korektnosti i smisao parlamentarizam i razgovor među strankama što ne znači i dogovor, kaže Arlović. Što se pak tiče ponašanja DC i HSP-a koji su odlučili ne podržati ustavne promjene zbog razgovora s HDZ-om, Arlović se pita kakvi su to partneri koji u jednom trenutku potpisuju da će biti za Ustav a u drugom prijete i optužuju. Osim toga iz SDP-ovih krugova moglo se čuti da nije riječ samo o trgovini s HDZ-om, već da je u pozadini bila i moguća nevjera nekih na koje se dotad računalo. Naime, pravaš Anto Đapić i demokršćanin Anto Kovačević već tri dana u džepu su imali karte za Mostar gdje se u četvrtak održava svehrvatski predizborni skup. Nakon što je čuo za aranžman s HDZ-om Đapić je već u srijedu navečer otputovao u Mostar a Kovačević odlazi u četvrtak ujutro. No, kako stvari stoje, šestorka ne gubi samo njihova dva glasa nego još tri pravaška. Pribroji li se tome četiri DC-ova glasa - naime, u DC u četvrtak namjerava ući Đuro Njavro - broj izgubljenih glasova popeo se na 10. Osim toga saznali smo i da je pet zastupnika nacionalnih manjina također pokušalo iskoristiti trenutak i utržiti nešto više. Tražili su naime, da im se obeća da će manjinama biti osigurano dvostruko pravo glasa, pa bi na izborima birali s manjinskih i stranačkih lista. U dijelu koalicije to je doživljeno kao ucjena a novinarima su neslužbeno ta dva detalja navedena kao razlog što se uopće otvorila mogućnost dogovora s HDZ-om.

No, nisu bili revoltirani samo DC, HSP i HKDU nego i mnogi zastupnici šestorice. Zbog razgovora s HDZ-om IDS je najavio mogućnost da ne glasa za izmjene Ustava pa i pod cijenu da Ivan Jakovčić zbog toga bude morao napustiti Vladu. Osim toga, u IDS-u smo saznali i to da su Kovačević i Đapić rekli da neće ići na put kako bi mogli glasati za izmjene pa je tim više nejasno zašto se išlo u avanturu s HDZ-om. Revoltirani su međutim bili i u HDZ-u čiji zastupanici nisu imali pojma što se odigrava iza kulisa i koju igru igraju njihovi šefovi. Mogle su se tako čuti i ogorčene izjave kako zastupnici nisu kmetovi koje se može držati u šaci prijetnjom da će u slučaju neposluha ostati bez mandata. Da bi zbunjenost bila veća Šeks i Sanader su ih na klubu zastupnika uvjeravali da prijedlog obvezujućem mandatu nije njihov nego SDP-ov i HSLS-ov. Ogorčeni zastupnici iz vladajuće koalicije pak po kuloarima su komentirali da SDP ovom akcijom spašava HDZ kojem prijeti odljev zastupnika dok DC ide tako daleko da su prijetili kako će Mate Granić po međunarodnim krugovima proširiti vijest o SDP-ovom aranžmanu sa HDZ-om kako bi srušio kredibilitet vladajuće koalicije.

U svakom slučaju donošenje ustavnih promjena u srijedu navečer bilo je, usprkos izjavama Mate Arlovića o sigurna 101 glasa više nego upitno. Dogodi li se najgori scenarij, i ustavne promjene ne dobiju potrebnu većinu jedini izlaz iz krize bit će prijevremeni izbori.

Marija Pulić