Slobodna Dalmacija: 10. 11. 2000.

MEĐUNARODNI ISTRAŽITELJI "BACILI SE NA POSAO" NAKON NOVIH MATERIJALA IZ HRVATSKE

Haag: Spremne optužnice političkim i vojnim dužnosnicima zbog Oluje

Jasno je da bi dr. Franjo Tuđman bio optužen od haaškog tužiteljstva, s obzirom da su "otkopavanjem" arhiva u Hrvatskoj, od Ureda predsjednika pa do tajnih službi, pronađeni novi dokazi koji ga povezuju s ratom u BiH

Novost iz Haaga je da predmetom sudske istrage mogu biti i oni koji su s Tuđmanom dijelili odgovornost za zločine

Pišu: Bisera LUŠIĆ i Snježana DUKIĆ

Međunarodni sud za ratne zločine razmatra mogućnost podizanja optužnica protiv hrvatskih političkih i vojnih dužnosnika koji su bili uključeni u provođenje akcije Oluja 1995. godine!

Takvu vijest objavio je u četvrtak Reuters, pozivajući se na neimenovane dužnosnike Haaškoga tribunala. Najava podizanja optužnica, na temelju novih dokaza, koji su preplavili Haaški sud nakon preuzimanja vlasti u Hrvatskoj, zapravo nije ništa novo jer je, podsjetimo, prije dvije godine, neposredno prije obilježavanja akcije Oluja, ugledni američki New York Times objavio kako se spremaju optužnice za hrvatske generale zbog zločina koji su počinjeni nakon vojno-redarstvene akcije Oluja.

Tom prilikom, pozivajući se i tada na haaške izvore, New York Times naveo je četvoricu hrvatskih generala o kojima se vodi istraga; generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Ivan Korade spomenuti su u okviru istrage o akciji Oluja, dok je general Mirko Norac apostrofiran oko zbivanja u Gospiću.

Posljednjih godina kao potencijalni haaški optuženik stalno se spominjao i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, što je kulminiralo tijekom ljeta prošle godine, kada je dr. Tuđman otputovao u Sarajevo na inauguraciju Pakta o stabilnosti. Navodno, tada je čak i Sfor bio spreman na njegovo uhićenje.

Visoki haaški izvori također su potvrdili da je u tijeku istraga o akciji Oluja te da će, ukoliko bude pronađeno dovoljno dokaza, vrlo vjerojatno uslijediti i optužnica za nekolicinu osoba. Jasno je, nadalje, da bi prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman bio optužen od haaškog tužiteljstva, s obzirom na to da su posljednjih mjeseci, "otkopavanjem" arhiva u Hrvatskoj, od Ureda predsjednika pa do tajnih službi, pronađeni novi dokazi, koji pokojnog šefa države povezuju s ratom u Bosni i Hercegovini, kao i s umiješanošću hrvatskih vojnika u sukob u BiH. To je, uostalom, jasno i nedvosmisleno potvrdio i zamjenik glavne tužiteljice u Haagu Graham Blewitt, koji je priznao kako prvi predsjednik Hrvatske nije optužen isključivo zbog nedostatka dokaza.

Glasnogovornica tužiteljstva Florence Hartmann potvrdila nam je u četvrtak kako se trenutačno vode različite istrage za zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

- Također mogu potvrditi da se vodi istraga o akciji Oluja, ali o imenima osoba protiv kojih će eventualno biti podignuta optužnica ne mogu govoriti - kazala je za Slobodnu Dalmaciju glasnogovornica haaškoga tužiteljstva te dodala kako novi dokazi koji su stigli iz Hrvatske, a vezano uz haaške istrage, mogu otvoriti novo poglavlje.

Naime, prikupljeni materijali oko umiješanosti pokojnog predsjednika Tuđmana u rat u BiH, mogu biti vezani i uz neke druge vodeće dužnosnike bivše vlasti, pa bi se stoga i haaško tužiteljstvo moglo s njima pozabaviti. Na naš upit jesu li u pitanju politički ili vojni dužnosnici iz Hrvatske o kojima se vodi istraga, glasnogovornica tužiteljstva ponovila je da ne može dati nikakve detalje o novim istragama, kao ni o eventualnim optužnicama.

- Mogu reći samo ono što je već poznato, a to je da sada postoji dovoljno dokaza da bi se mogla podignuti optužnica protiv dr. Franje Tuđmana. Mi ne govorimo o tome tko će možda biti optužen, ali, ako je netko s njim dijelio tu odgovornost za zločine, onda postoji mogućnost da i takve osobe budu predmet istrage Haaga - kazala nam je glasnogovornica tužiteljstva.

Prema nekim najava, Haaški sud, po pitanju vođenja istraga u Hrvatskoj, "bacio se na posao" krajem ovoga ljeta, nakon što su zaprimljeni novi materijali iz Hrvatske. Stoga, haaški izvori tvrde i to kako bi novi val optužnica mogao uslijediti do kraja ove godine.

Čermak otpada s liste svjedoka?

U vrijeme akcije Oluja u kolovozu 1995. godine, ministar obrane bio je pokojni Gojko Šušak, njegov zamjenik bio je nedavno umirovljeni general pukovnik Krešimir Ćosić, a načelnik Glavnog stožera general zbora u mirovini Zvonimir Červenko. Zapovjednik hrvatskih snaga u Oluji bio je general pukovnik Ante Gotovina, zamjenik mu je bio general bojnik Rahim Ademi, a pomoćnik za logistiku bojnik Ljubomir Ćesić Rojs.

Koliko će haaške tužitelje zanimati uloga generala Gotovine kao zapovjednika hrvatskih snaga, uskoro bi trebalo biti jasno, no činjenica da je general Ivan Čermak bio najodgovorniji za događanja u Kninu nakon akcije kao zapovjednik Zbornog mjesta mogla bi vrlo lako, sudeći prema haaškim najavama, povući njegovo ime s liste svjedoka na listu onih o kojima se vodi istraga.

Kao zapovjednik brigade koja je prva ušla u Knin, pod istragom haaškog tužiteljstva mogao bi se tako naći i general bojnik u mirovini Ivan Korade.