Novi list: 10. 11. 2000.

VISOKI PREDSTAVNIK U BiH O NAJAVI - REFERENDUMA

Petritsch: Jelavić kao Karadžić

Predsjednik HDZ-a BiH izjavio kako će Hrvate pozvati na građansku neposlušnost ukoliko Petritsch kazni tu stranku

SARAJEVO - Na susretu stranih novinara s Visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Wolfgangom Petritschem HDZ je doživio jednu od najžešćih kritika izrečenih u posljednje vrijeme. Zamoljen da komentira izjave predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića da će pozvati Hrvate na građansku neposlušnost ukoliko ured Visokog predstavnika kazni tu stranku zbog održavanja najavljenog referenduma, Visoki predstavnik je izjavio da smatra Jelavića desnim ekstremistom kakav je bio i sam Radovan Karadžić. “Njegova politika predstavlja pravu tragediju za Hrvate i vodi ih u izolacionizam”, rekao je Petritsch. Dodao je da HDZ BiH ne nudi budućnost Hrvatima i da nema jasnu gospodarsku politiku. Rekao je, također, da mu se čini kako glasači to prepoznaju i kako će HDZ BiH najvjerojatnije biti poražena stranka.

Visoki predstavnik je također je kritizirao bivšeg ratnog premijera i bivšeg predsjedavajućeg Vijeća ministara, predsjednika Stranke za BiH Harisa Silajdžića tvrdeći da njegov politički diskurs, a koji se tiče ukidanja međuentitetskih granica, nije prihvatljiv. “Jelavić i Silajdžić ovog trenutka ne predstavljaju ozbiljnu politiku”, rekao je Petritsch. Izjavio je da najavljeni referendum ne smatra legalnim, dapače, kako je ono rušiteljski čin Daytonskog sporazuma, te dodao da neće koristiti sredstva koja mu stoje na raspolaganju i da neće spriječiti održavanje referenduma. Referendum je, rekao je Petritsch, jedan politički potez kako bi HDZ privukao pažnju na sebe i motivirao ljude na nacionalnu homogenizaciju.

Sarajevski mediji spekuliraju s mogućnošću da Visoki predstavnik ipak kazni HDZ BiH zbog ometanja provedbi izbora ovim referendumom. Konačno, Visoki predstavnik je rekao kako smatra da su Mesić i Račan bitno doprinijeli stvaranju jedne pozitivnije političke atmosfere u Bosni i Hercegovini jer su jasno rekli Hrvatima da se moraju okrenuti Sarajevu, a ne više Zagrebu. Zamoljen da komentira koje su posljedice Koštuničine pobjede u Beogradu na ponašanje Srba u BiH, Petritsch je rekao da su Srbi u manjoj defanzivnoj situaciji te da je konačno započeo proces fokusiranja Srba na probleme BiH, odnosno da su kao i Hrvati zreli da prerežu “pupčane vrpce” koje su spriječile da se okrenu svojoj domovini. Petritsch je izjavio da su povratak izbjeglica, velika korupcija među političarima i nedostatak pravog ekonomskog programa najveći problemi s kojima se suočava međunarodna zajednica, ali da će nakon izbora najenergičnije zahtijevati da novoizabrani političari poštuju europske političke standarde.

Drago PILSEL