Jutarnji list: 12. 11. 2000.

TUĐMANOVI STENOGRAMI Britanska televizijska postaja emitirala prilog o Hrvatskoj

Novinar Channela 4: Prvi smo ušli u trezor s transkriptima

Predsjednik Mesić nedavno je rekao da britanski novinari nisu dobili transkripte, a oni tvrde da im je prije ulaska u trezor izrađen službeni Vladin zapisnik

Pripremila: Tina Lakić

ZAGREB - Hrvatska televizija sinoć je u emisiji "007 - tjedni politički pregled" emitirala prilog britanske TV postaje Channel 4 koji sadržava dio transkripata razgovora predsjednika Tuđmana s njegovim suradnicima i koji je prošloga tjedna izazvao buru reakcija u Hrvatskoj.

Podsjetimo, predsjednik Mesić izjavio je da su predstavnici Haaškog tribunala dobili na uvid neke transkripte već objavljene u hrvatskim medijima, a ne novinari britanskog Channela 4. Iz Ureda predsjednika službeno je priopćeno da novinari te postaje nisu preslušavali vrpce niti dobili transkripte.

Prvi ušli u sobu

Međutim, novinar britanske TV postaje John Cookson ustvrdio je da je Mesić upravo njima odobrio pristup prostoriji s desecima audiovrpca i oko 17 tisuća transkripata. Tijekom 10-minutnoga priloga doista se u dva navrata čuje snimka audiovrpce i riječi:

- O bože, o bože! Kako mu mogu reći ne, sad kad mu tako dobro ide.

Smijeh i glas koji se čuje s vrpce vrlo je sličan glasu pokojnog predsjednika Tuđmana. To je i jedini audiozapis koji se mogao čuti u prilogu, dok su ostalo isječci iz već objavljenih transkripata o generalu Blaškiću, skrivenih 100 milijuna dolara od prodaje HT-a i podjeli Bosne, koje čita spiker.

Novinar Cookson tvrdi da su njegova postaja i on prvi ušli u sobu ispod predsjedničkog ureda u kojoj su se pretipkavale snimke Tuđmanovih razgovora. Doista je prikazana snimka navedene sobe, a dvjema su službenicama lica skrivena na njihov zahtjev jer se, tvrdi novinar, boje za svoj život zbog znanja o prljavim poslovima i korupciji bivše Vlade.

Najstrašnije otkriće

Novinar tvrdi i da mu je omogućen ulaz u zapečaćeni trezor s tisućama transkripata u Uredu predsjednika.

- Prije nego što nam je dopušten ulaz izrađen je službeni Vladin zapisnik. Zatim su prvi put pred novinarima zapečaćeni vosak i žice uklonjeni - navodi novinar i te tvrdnje potkrepljuje snimkom.

Britanski novinar Hrvatsku nije prikazao u sjajnom svjetlu. Nekoliko je puta navedeno kako bi protiv Tuđmania vjerojatno bila podignuta Haaška optužnica za ratne zločine, pri čemu se citira zamjenik glavne haaške tužiteljice Blewit. Također se navodi da je zemlja opljačkana, te da je bankrotirala. Novinar je prikazao i uzaludno kucanje na vrata Ankice i Miroslava Tuđmana, te naveo da je Tuđmanova obitelj pod istragom. U razgovoru s predsjednikom Mesićem britanski novinar naveo je kako on istrebljuje korupciju.

Velik dio priloga bavi se ratnim zločinom u Ahmićima za koji je Blaškić osuđen na 45 godina zatvora.

- Najstrašnije je otkriće s Tuđmanovih kaseta to da je on osobno prikrivao ratne zločine - tvrdi Cookson i dodaje citat britanskog parlamentarca Martina Bella kako bi Blaškić sigurno bio oslobođen da je Haaški sud imao uvid u transkripte.

U uvodnom dijelu priloga britanske TV postaje tvrdi se kako je Tuđman sa suradnicima na Pantovčaku krojio "mračnu nedavnu balkansku povijest". Prilog završava sumornom slikom Tuđmanova groba i tvrdnjom da prvi hrvatski predsjednik još zauzima značajno mjesto u srcima brojnih građana jer im je omogućio stvaranje države.