Vjesnik: 13. 11. 2000.

Urednica CCN-a Zinka Bardić dobila »prvu rundu« u sporu s Upravom!

U subotnjem emitiranju iz promidžbenog priloga Posmrtna pripomoć izbacila je sporne navode / Vijeće za radio i televiziju kao nadležno tijelo ovih će dana iznijeti službeni stav, potvrdila je u nedjelju za Vjesnik dopredsjednica Vijeća dr. Marina Mučalo

ZAGREB, 12. studenoga - Vijeće za radio i televiziju kao nadležno tijelo ovih će dana iznijeti službeni stav o slučaju prikazivanja promidžbenog priloga Posmrtne pripomoći na CCN-u zbog kojega je glavna urednica Vijesti CCN-a Zinka Bardić u petak podnijela neopozivu ostavku. Potvrdila je to u nedjelju za Vjesnik dopredsjednica Vijeća dr. Marina Mučalo. Dodala je kako je »slučaj na CCN-u« u nadležnosti Vijeća, no ono se dosad nije službeno očitovalo isključivo zbog toga što se cijela stvar odvijala za vrijeme vikenda. »U svoje ime mogu, međutim, obećati da će Vijeće na svojoj sjednici 24. studenoga raspravljati i zauzeti stav o slučaju na CCN-u«, kazala je dr. Mučalo.

Podsjetimo glavna urednica Vijesti CCN-a Zinka Bardić podnijela je u petak navečer neopozivu ostavku nakon što je protiv njezine volje, a na inzistiranje Uprave, bio objavljen promidžbeni prilog Posmrtne pripomoći u kojem se tvrdi da Financijska policija nije otkrila nezakonitosti u radu tog poduzeća. Nakon priloga, u Vijestima je bio emitiran službeni izvještaj Ministarstva financija da se protiv odgovornih u Posmrtnoj pripomoći i njezinim trgovačkim društvima podnose kaznene prijave zbog utaje poreza i zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Da situacija bude kompliciranija, sporni prilog objavljen je između opće najave (tzv. headlines) i špice vijesti, zbog čega ga Bardić smatra dijelom programa za koji je ona odgovarala. Direktor CCN-a Miljenko Vinković odgovorio je Zinki Bardić, nakon njezina pismenog upozorenja, kako nema zakonskih prepreka za objavljivanje priloga. Vinković je u nedjelju za Vjesnik rekao da »sporna« promidžbena poruka nije bila u Vijestima, niti to može biti sukladno Zakonu. Kad je riječ o sadržaju promidžbene poruke, tvrdi direktor CCN-a, odgovara onaj tko ju je i naručio, dakle Posmrtna pripomoć.

Na našu konstataciju da su u subotu iz promidžbene poruke tog poduzeća izbačeni »sporni« dijelovi, što se može tumačiti tako da je bivša urednica Bardić bila u pravu, Vinković je odlučno kazao: »Sporne su izjave izbačene, ali ne na moju intervenciju, već na zahtjev tvrtke koja je naručila prilog. Ponavljam, sa sadržajem plaćenog oglasa nemam nikakve veze kao ni s njegovim naknadnim kraćenjem!« Direktor CCN-a dodao je u izjavi za Vjesnik da je odmah nakon neopozive ostavke Zinke Bardić, kao vršitelja dužnosti glavnog urednika Vijesti imenovao njezina dotadašnjeg zamjenika Gradimira Agbabu. Ujedno je najavio da će ovih dana biti raspisan javni natječaj za to mjesto.

Zinka Bardić, međutim, izbacivanje spornih dijelova iz promidžbenog priloga smatra dokazom da je u bila u pravu. »Direktora Vinkovića upozorila sam na to da ne možemo emitirati neistinite tvrdnje, a on me nije poslušao. Unatoč tome, sporne izjave, točnije tvrdnje da u zapisniku Financijske policije ne postoje informacije o istrazi u Posmrtnoj pripomoći, kasnije su ipak izbačene«, objasnila je Bardić.

Zakon o telekomunikacijama u 1. stavku članka 85. među ostalim navodi da promidžbene poruke i teletrgovina moraju biti pravedne i časne, ne smiju navoditi na pogrešno mišljenje i ne smiju biti protiv interesa kupca. U stavku 9. tog članka stoji da prikrivene i lukave promidžbene poruke nisu dopuštene. Nadalje se kaže da sadržaj i raspored programa pod pokroviteljstvom ni pod kojim prilikama ne smije biti pod utjecajem pokrovitelja na takav način koji utječe na odgovornost i uređivačku neovisnost koncesionara u odnosu na program.

Ujedno, sporni dijelovi promidžbenog priloga Posmrtne pripomoći emitiranog na CCN-u ne ulaze u tzv. vrijednosni sud, već u tzv. činjeničnu tvrdnju, koja se u ovom slučaju pokazala neistinitom. Vijeće za radio i televiziju koje će razmatrati slučaj, ipak će morati dati odgovor na najvažnije pitanje - je li sporni prilog bio emitiran u sklopu programa Vijesti, kako tvrdi Bardić, ili neovisno od njih, na čemu inzistira direktor Vinković.

Zanimljivo je da se »sličan slučaj« nedavno dogodio i na američkom CNN-u kad je objavljena promidžbena poruka tvrtke Microsoft u kojoj se govori da je Savezni sud krivo presudio kako je ta tvrtka u monopolnom položaju na tržištu pretraživača Interneta. U svojoj promidžbenoj poruci Microsoft je tvrdio da je sud donio pogrešnu odluku i da je nekompetentan. No, za razliku od CCN-a i Posmrtne pripomoći, američki CNN objavio je »tek« vrijednosni sud tvrtke Microsoft.

Inače, CCN je ime kojim se služi sedam lokalnih televizijskih postaja koje su umrežene u optički kabel u trenucima kad emitiraju zajednički program. Troškove i korištenje optičkog kabela HT-a, kao i troškove Vijesti plaća IREX- Pro Media, američka agencija za financiranje nezavisnih medija. Ta je agencija inače inicijator projekta CCN-a, odnosno Vijesti. IREX-Pro Media novac je uplaćivao na tvrtku TV Program d.o.o. preko koje se proizvodio program. Vlasništvo nad njom imaju televizijske postaje koje prenose program, a postotak vlasništva ovisi o dosegu njihove gledanosti. Najveći je vlasnik e OTV sa 40 posto udjela.

Silvana Oruč Ivoš