Jutarnje novine - Sarajevo: 14. 11. 2000.

INTERVJU

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP 1861

BLAŽ KRALJEVIĆ ZASLUŽIO JE NAJLJEPŠE ULICE U SARAJEVU I MOSTARU

Andabak je pucao Kraljeviću i suborcima pištoljem u slijepoočnice, nakon što su izrešetani iz PAM-a

Razgovarao: Boris Jovanović

I od nove vlasti u Hrvatskoj je predsjednik HSP-a 1861 Dobroslav Paraga zatražio da rasvijetli ubojstvo Blaža Kraljevića, generala HOS-a. To ubojstvo iz 1992. godine, HSP 1861 pripisuje Ivanu Andabaku i njegovoj bratiji iz kažnjeničke bojne. U to vrijeme je popularnost Paragine stranke, upravo zahvaljujući angažmanu Kraljevića na bh. ratištima, bila u stalnom usponu, čak i među istinskim bh. patriotama drugih nacionalnosti. Mnogi posmatrači smatraju da je nakon Kraljevićevog ubojstva HSP 1861 izgubio političku moć i utjecaj pa je i danas to jedna od manjih opozicionih stranaka u Hrvatskoj.

Kako danas tumačite ubojstvo Blaža Kraljevića? Može li se ili da li Vam je poznat stvarni motiv za to ubojstvo?

- Postrojbe HOS-a pod zapovjedništvom generala Blaža Kraljevića bile su glavna prepreka s hrvatsko-muslimasnke strane planu za podjelu Bosne i Hercegovine. HOS, dragovoljačka vojska multietničkog sastava osnovana na inicijativu Hrvatske stranke prava pod mojim vodstvom, proslavio se je u najtežim bitkama u vrijeme agresivnog rata protiv Republike Hrvatske, da bi sa početkom agresije na BiH, HOS priznao nedvosmisleno vladu i predsjedništvo BiH kao jedine legitimne i legalne predstavnike državne vlasti u Sarajevu, te proklamirao borbu rame uz rame sa svima koji su za očuvanje cjelovite i nedjeljive države Bosne i Hercegovine. General Kraljević postao je član Glavnog štaba Armije BIH, a stvarni motiv i razlog njegove eliminacije, odnosno ubojstva, leži u paklenom sporazumu Tuđmana i Miloševića iz Karađorđeva, čemu se je general Kraljević najodlučnije suprotstavio.

GREŠKA ULAZAK U TREBINJE

Koji su u to vrijeme bili strateški ciljevi i interesi Vaše stranke, odnosno bojovnika HOS-a na stolačkom bojištu?

- Ulaskom u Trebinje i oslobađanjem Istočne Hercegovine od srbo-četničkih snaga, kada je general Kraljević natjerao Vučurevićeve četnike u paničan bijeg, došlo je do zahtjeva Radovana Karadžića Mati Bobanu da nešto poduzme, jer se krši sporazum iz Graza i Karađorđeva da je granica Neretva. Dakle, oslobađanjem Istočne Hercegovine, generalu Kraljeviću i HOS-u pripremljena je od izdajnika s hrvatske strane smrtonosna zamka.

U kojoj mjeri je ubojstvo Blaža Kraljevića utjecalo na dalji tok borbenih operacija u dubrovačkom zaleđu i u BiH uopće?

- Likvidacijom HOS-a razbijena je glavna poluga borbenog zajedništva i sloge katolika i muslimana Bosne i Hercegovine, započeo je rat snaga razbijanja BiH sa snagama obrane BIH, rat svih protiv sviju, odnosno Owen i drugi ovnovi dobili su željeni scenarij da prikažu uz pomoć Rusa i Mitterranda agresiju na BiH kao građansko-plemenski četvrti balkanski rat. Zaustavljeno je i odgođeno oslobađanje dijelova BiH za pune tri godine nakon ubojstva generala Kraljevića. Tuđman nakon tog zločina koji je izvršen po njegovoj naredbi, zavodi u Hrvatskoj krvavu strahovladu, u kojoj ubija trideset dužnosnika moje Hrvatske stranke prava, kao jedinog tvrdog oraha u političkom životu države.

ŠTELA JE ŠTELAO ZASJEDU

Vjerujete li da se doista radi tek o “incidentu na barikadi, u kom je mogao stradati svako tko je u tom trenutku naišao i odbio zaustaviti se”, kako je spomenuto ubojstvo protumačio Ivan Andabak?

- Ivan Andabak prijavljen je za neposredno izvršenje devetorostrukog ubojstva Međunarodnom sudu za ratne zločine još u rujnu (septembru) 1993. godine od strane Hrvatske stranke prava. On je pucao generalu Kraljeviću i njegovim suborcima, njih devetorici, pištoljem u sljepoočnice, nakon što su ubijeni pod njegovim i Tutinim zapovjedništvom, u zasjedi protuavionskim mitraljezima, na povratku sa sastanka u Mostaru sa Matom Bobanom koji je “naštelao” Vinko Martinović Štela. HSP-1861 (tako se zove moja stranka nakon što nam je Tuđman 1993. ukrao stranku i predao je na upravljanje svojim Judama predvođenim klaunom Đapićem), zatražio je od današnje vlade i državnog odvjetništva da provede istragu o ubojstvu generala Kraljevića protiv Ivana Andabaka, budući da je on u istražnom zatvoru u Rijeci zbog šverca droge. Odgovora do danas, dva mjeseca kasnije, nema.

Pod čijom kontrolom je tada djelovala Kažnjenička bojna?

- Kažnjenička bojna bila je pod kontrolom M. Naletilića Tute, Tuta je bio pod kontrolom Mate Bobana, Boban je bio pod kontrolom Gojka Šuška a ovaj pod kontrolom Franje Tuđmana.

U čemu su se razlikovali ciljevi HSP i HOS-a od političkih i vojnih ciljeva mentora Kažnjeničke bojne?

- Politika Hrvatske stranke prava do rata i agresije bila je miran razlaz nesrpskih naroda i republika bivše Jugoslavije i ujedinjenje temeljem referenduma i demokratskog odlučivanja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nakon Karađorđeva, mi smo podržali samostalnost BIH i najoštrije smo se suprotstavili planovima za njezinu podjelu. Prije Tuđmana i HDZ-a poticali smo i podržali referendum o nezavisnosti BIH u veljači 1992. godine.

TUĐMAN I LAŽNA STRANKA PRAVA

Generalno, kakva je u to vrijeme bila politika HSP prema BiH, budućem uređenju BiH i odnosima između RH i BiH?

- Zločinom nad generalom Kraljevićem i raspuštanjem HOS-a nakon ubojstva u Hercegovini od Ćorića, Stojića, Bobana itd. nama se fizičkom prisilom, uhićenjima i suđenjem pred Vojnim sudom u Zagrebu onemogućuje bilo kakva daljnja politička djelatnost, a Tuđman šalje lažnu stranku prava (izdajice) predvođene Đapićem, Mladenom Bošnjakom da prevare pravaše Bosne i Hercegovine i rade dodatno na podjeli BiH.

Koliko je Kraljevićevim ubojstvom oslabio i politički utjecaj HSP-a na kreiranje budućeg uređenja i odnosa u BiH?

- Da nije ubijen general Kraljević, da Tuđman nije pucao u leđa HSP-u i meni kao njihovom lideru, rat u BiH bio bi završen najdalje do konca 1992. ili proljeća 1993. godine pa Vašingtonski a kamoli Dejtonski sporazum ne bi niti postojali. Ali kako bi se onda napljačkali i napili tuđe krvi drakule poput Tuđmana, Miloševića i njihovih sljedbenika?

BiH TREBA BITI CJELOVITA BEZ ENTITETA

Početkom 90-tih obznanjen je politički cilj HSP – Hrvatska do Drine. Kako bi ga realizirali? Kakav bi položaj imao nehrvatski živalj u takvoj Hrvatskoj?

- Mi smo kao što sam i prethodno naglasio izjavili da smo za Hrvatsku do Drine a za Bosnu i Hercegovinu do Jadrana. Smatramo da bi bili puno snažniji i partneri Evropskoj uniji kao savez dviju država nego li što se natječemo jedni nasuprot drugima za ulazak u evropske integracije. Ili ćemo biti evropske parije ili ravnopravni partneri Evropi i svijetu. To ovisi o narodima Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Kako danas mislite da bi BiH trebalo urediti iznutra?

Bosnu i Hercegovinu treba urediti tako da bude cjelovita država bez dva entiteta da su ravnopravno zastupljeni narodi koji prihvaćaju BiH kao svoju cjelovitu i jedinstvenu državu i da kao takva bude u savezu sa republikom Hrvatskom. Sve drugo je nesreća i iluzija. Zbog ruske manjine u baltičkim državama, nitko pa ni Moskva nije uspjela spriječiti njihovu nezavisnost od Rusije 1990. godine. Tko ne želi Bosne i Hercegovine, nek izvoli van iz nje ali bez njezinih ozemlja, gradova, rijeka, mora i planina.

Što danas za Vašu stranku znači rasvjetljavanje ubojstva Blaža Kraljevića?

- Rasvjetljavanje ubojstva generala Kraljevića koji treba imati u Sarajevu i Mostaru svoj spomenik i jednu od najljepših ulica ili trgova, značiti će osudu tuđmanizma i svega zla koji je počinio nad hrvatskim i bošnjačkim narodom za svoje sulude projekte tzv. Velike Hrvatske i male velike Srbije.

 

Početna                                                                   Na vrh