Novi list: 15. 11. 2000.

KORUPCIJA U PRAVOSUĐU KAZNENA PRIJAVA PROTIV PREDSJEDNIKA UDRUGE HRVATSKIH SUDACA I BJELOVARSKOG ŽUPANIJSKOG SUDA

VLADIMIR GREDELJ OSUMNJIČEN ZA ZLOUPOTREBU OVLASTI I MALVERZACIJE DRŽAVNIM NOVCEM

Državno odvjetništvo Vladimira Gredelja sumnjiči za zloupotrebu položaja i ovlasti i na temelju do sada prikupljenih dokaza sumnja se da je nenamjenski trošio državni novac, da je ostao dužan za automobil kupljen za potrebe suda, kao i za račune u restoranima, što su ih trebale platiti neke bjelovarske firme

ZAGREB - Državno odvjetništvo u utorak je putem Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru vratilo nadležnom bjelovarskom općinskom odvjetništvu na daljnje postupanje kaznenu prijavu protiv Vladimira Gredelja, predsjednika bjelovarskog Županijskog suda, kazao je za naš list v.d. državnog odvjetnika Slavko Zadnik, odgovarajući na pitanje zašto prijava kod njega stoji još od 11. srpnja ove godine.

Naime, tada je po nalogu županijskog državnog odvjetnika Pavla Prišljina općinska državna odvjetnica Branka Merzić poslala “spis Gredelj” na mišljenje čelništvu državnog odvjetništva. “Spis se dulje zadržao u Zagrebu jer se čekalo na izvješće o reviziji Ministarstva pravosuđa, koje je obavljeno tijekom ljeta”, objasnio je Zadnik.

Bjelovarskom državnom odvjetništvu naloženo je da dopuni podatke vezane uz kupnju vozila i trošenje putem kreditne kartice. “Utvrdi li se da postoje elementi za podizanje optužnice tada će se cijeli spis ustupiti nekom odvjetništvu izvan bjelovarskog područja, radi objektivnosti”, rekao nam je Zadnik.

Državno odvjetništvo Gredelja sumnjiči za zloupotrebu položaja i ovlasti i na temelju do sada prikupljenih dokaza sumnja se da je nenamjenski trošio državni novac, da je ostao dužan za automobil kupljen za potrebe suda, kao i za račune u restoranima, što su ih trebale platiti neke bjelovarske firme. Odvjetništvu je sumnjivo i Gredeljevo čašćenje u restoranima na teret službene kartice, čije je troškove plaćao sud.

Neotplaćena Lancia Kapa

Za zloupotrebu položaja ili ovlasti odgovorna osoba može biti kažnjena novčano ili kaznom zatvora do tri godine, a u slučaju da je time pribavljena i imovinska koristi, kazna zatvora može dosegnuti pet, pa i deset godina.

Bjelovarsko općinsko državno odvjetništvo započelo je ispitivanje Gredeljeva poslovanja nakon što ga je tvrtka GLM Gumitehnika iz Bjelovara prijavila da nije isplatio auto. Kako piše u policijskom izvješću državnom odvjetništvu, Odjel bjelovarske kriminalističke policije utvrdio je da je 20. siječnja 1997. godine Gredelj naručio i preuzeo rabljeno vozilo (1995. godina) Lancia Kapa za 237.042,53 kune. Županijski sud je u dvanaest navrata Gumitehnici doznačivao novac tijekom -1997. godine, s time da je ostala dugovanje od 15.742 kune koje nikad nije podmireno.

Istim tim, nikada do kraja otplaćenim vozilom, Gredelj je u nedjelju 9. ožujka 1997. u ranim jutarnjim satima sletio u jarak, a vozilo je tada još bilo u vlasništvu Mladena Lončara iz tvrtke Gumitehnika. Gredelj ga je vozio na temelju punomoći. Kako je Gredelj bio jedini sudionik u nesreći, osim totalne štete na automobilu još je utvrđeno da je zadobio lake tjelesne povrede, ta da je alko-test bio negativan.

Vozilo je u trenutku nesreće bilo ispravno. Bilo je osigurano kod Croatia osiguranja, ali nije imalo kasko već samo obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti. Uvidom u registracijski list uništene Lancie Kapa razvidno je da je tek 25 dana nakon prometne nesreće izvršena promjena vlasnika, a kao novi vlasnik prijavljen je bjelovarski Županijski sud.

Priznavanje nepostojećeg kaska

Pritom je vozilo dobilo i nove registracijske tablice, a tom prilikom navedeno je postojanje police osiguranja s rokom važenja do 7. studenoga 1997. godine. Županijski sud u Bjelovaru je štetu na vozilu Croatia osiguranja prijavio 14. travnja na temelju police koja je u Croatia osiguranju načinjena 7. travnja. Croatia osiguranje procijenilo je da je vrijednost vozila na dan procjene bila 192.179 kuna od čega se 147.978 kuna odnosilo na stvarno počinjenu štetu na vozilu, dok se ostatak od 44.201 kuna odnosio na vrijednost vozila.

Potom da je temeljem narudžbenice za popravak auta i izjave s Gredeljevim potpisom, ovjerene i kod javnog bilježnika, Gumitehnici koja ja popravila karambolirano vozilo Croatia osiguranje platila 99.120 kuna, ali je ostao nepodmiren dug Gumitehnici od 2.530 kuna. Kada se na taj dug obračunala kamata i sudski troškovi dug je narastao na čak 35.853 kuna. Zakonitost priznavanja nepostojećeg kaska u trenutku nesreće, kao osnove za nadoknadu troškova popravka automobila nakon totalne štete, policiji je, prema izvješću, krajnje sumnjiva.

Ali Gredelj nije samo petljao s osiguranjem, niti ostao dužan prodavatelju Lancie Kapa, već je ostao dužan i mjesnim ugostiteljima. U osam je navrata od kolovoza do prosinca 1999, godine koristio usluge restorana Stara vura u Bjelovaru, u vlasništvu firme Gama Trade iz Rijeke, a da račun od 2.067 kuna do lipnja ove godine nije platio.

Plaćanje Diners karticom

U istom je restoranu prošle godine bio još devet puta i napravio još 8.768 kuna troška. Četiri su računa plaćena Diners karticom, dok je dva puta račun virmanom u ime Vladimira Gredelja platila Croatia banka iz Bjelovara. Ugostiteljske usluge koje je koristio Gredelj u iznosu od 3.096 kuna, a koje je virmanom trebala platiti bjelovarska tvrtka Česma, nisu plaćeni do lipnja ove kada je sačinjeno izvješće krim-policije. Ni šesto kuna koje su bile fakturirane bjelovarskom Županijskom sudu nisu još plaćene.

Inače, Diners karticom Gredelj je tijekom 1997. godine napravio troškove od 32.935 kuna, u 1998. potrošio je 27.411 kuna, a tijekom 1999. godine 9.817 kuna, što je sve platio Županijski sud u Bjelovaru, i tek treba utvrditi na što je, osim za jelo i piće, Gredelj potrošio novac poreznih obveznika.

Gordana GRBIĆ