Večernji list: 16. 11. 2000.

EUROPSKA UNIJA OD SLOVENIJE ZAHTIJEVA PREKID SLOBODNE TRGOVINE S HRVATSKOM, BIH I MAKEDONIJOM

Ljubljana ukida slobodnu trgovinu s Hrvatskom

Slovenija u pogađanjima s Europskom unijom (EU) ustraje na destogodišnjem prijelaznom razdoblju tijekom kojeg bi zadržala trgovinske pogodnosti s Hrvatskom, BiH i Makedonijom iz sporazuma o slobodnoj trgovini. Hrvatska je Sloveniji u vanjskotrgovinskom poslovanju treći i četvrti partner. Obostrana je godišnja razmjena veća od milijarde dolara i slovenskom je gospodarstvu itekako stalo da zadrži i poveća svoj udio na našem tržištu.

Premda se Slovenija u svojemu zahtjevu poziva na opće ciljeve EU-a prema Balkanu, u Buxellesu nisu spremni na popuštanje i na pretpristupnoj su konferenciji za EU dali jasno do znanja da, kod zahtjeva za prekidom svih međunarodnih sporazuma koji nisu sukladni članskim obvezama EU, popuštanja neće biti. EU čak odbija i mogućnost tehničkog rješenja koje bi omogućilo razlikovanje između proizvoda s porijeklom iz Slovenije i onih iz drugih članica EU jer bi slovenski izvoznici na taj način uživali konkurentske prednosti pred ostalim izvoznicima iz EU-a.

U EU tvrde da bi zadržavanje sporazuma Slovenije s Hrvatskom, BiH i Makedonijom bilo suprotno nizu zajedničkih politika, od trgovinske, poljoprivredne do carinske, a pogodilo bi i slobodan protok roba i konkurencije na unutarnjem tržištu EU-a.

MOSKVA Bogoljub Lacmanović