Novi list: 16. 11. 2000.

SUKOB MINISTARA VIDOVIĆA I FIŽULIĆA OKO SOCIJALE NA ZATVORENOJ SJEDNICI VLADE

S TVOJE JAHTE SE BIJEDNICI NE VIDE

Na tajkunsko - nautičarske aluzije Fižulić odgovorio Vidoviću da provodi socijalnu demagogiju i da je “Crveni Kmer” · Predstavnici MMF-a smatraju da Vlada uopće ne bi smjela vraćati dug umirovljenicima

ZAGREB - Uoči predstojeće parlamentarne rasprave o državnom proračunu za sljedeću godinu, u strankama šestorke vlada svojevrsno krizno, opsadno stanje. Unatoč tome što su članovi Vlade već podignuli ruke za proračun u iznosu od 50,85 milijardi kuna, duhovi u šestorki nisu se smirili, pa među nekim njezinim članicama i dalje traje podzemni rat, ponajprije između SDP-a i HSLS-a.

Iz HSLS-a stižu zamjerke da je proračun za 2001. godinu previše socijalan i da bi ga trebalo smanjiti za jednu do dvije milijarde kuna. U tim kritikama prednjači ministar gospodarstva Goranko Fižulić (HSLS) koji smatra da se previše proračunskog novca namjerava odvojiti za povratak duga umirovljenicima, za dječji doplatak i slične potrebe koje su dobrim dijelom u nadležnosti ministra rada i socijalne skrbi Davorka Vidovića (SDP).

Zbog toga su se, tvrde upućeni, na nedavnoj zatvorenoj sjednici u Banskim dvorima žestoko sukobili Fižulić i Vidović, s obzirom da potonji nije htio pristati na smanjivanje novca za socijalu.

- Jesi li ti ikada vidio bijednog čovjeka kako kopa po kanti za smeće, navodno je Vidović pitao Fižulića. Ministar gospodarstva odmah ga je stao oštro kritizirati tvrdeći da vodi socijalnu demagogiju i usporedujući ga sa “Crvenim Kmerima” i Pol Potom, na što je Vidović Fižuliću navodno odgovorio: Iz tvoje jahte bijednici se ne vide.

Prema informacijama iz vladajuće koalicije, nakon prošlotjedne sjednice Vlade premijer Ivica Račan je u petak, 10. studenoga, imao nezapamćeno tvrde razgovore s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji su također od njega tražili da smanji proračun za nekoliko milijardi kuna. Predstavnici MMF-a smatraju da Vlada uopće ne bi smjela vraćati dug umirovljenicima, za što je u 2001. godini namijenila više od dvije milijarde kuna, a osim toga tražili su da umirovljenici počnu iz mirovina plaćati doprinose za zdravstvo kako bi se smanjili zdravstveni troškovi.

Račan je, prepričava se u vladajućoj koaliciji, te zahtjeve odbio tvrdeći da MMF nedovoljno razumije teško socijalno stanje u Hrvatskoj, a osim toga zamjerio njegovim predstavnicima da su bili popustljivi i kooperativni prema HDZ-ovoj Vladi, koja je i dovela Hrvatsku u postojeće stanje, a da pred novu Vladu postavljaju teško podnošljive zahtjeve. Tvrdi se da su predstavnici MMF-a na Račanove riječi reagirali konsternirano. U vladajućoj koaliciji nisu rijetka mišljenja po kojima MMF nije svjestan da bi prihvaćanje svih njegovih zahtjeva moglo šestorku srušiti s vlasti.

Vlada i premijer Račan u škarama su između onih koji žele smanjiti proračun, ali i onih koji ga žele povećati. Ako Sabor bude probio proračun, najavio je premijer, Vlada je spremna na ostavku. Istodobno, ostavio je mogućnost saborskim zastupnicima da smanje ili preraspodijele neke proračunske stavke. Sabor, međutim, nikada do sada nije smanjio proračun, a to se ne očekuje ni ovoga puta, osobito kad je riječ o povratku duga umirovljenicima i nekim drugim socijalnim izdvajanjima. Ne treba zaboraviti da je povratak duga umirovljenicima šestorka upisala u svoj predizborni program.

Što će reći MMF?

Kritičari Vladinog prijedloga proračuna zamjeraju joj to što nije precizno predvidjela gdje će naći novac za njegovo pokriće. Goranko Fižulić je, primjerice, zamjerio ministru financija dr. Mati Crkvencu (SDP) to što je predvidio čak 12 milijardi kuna prihoda od privatizacije javnih poduzeća, a da pritom njega, kao ministra nadležnog i za privatizaciju, ništa nije pitao. Fižulić i njegovi istomišljenici pitaju se hoće li proračun tijekom 2001. godine doista, moći iz tih prihoda prikupiti taj silan novac – što će na to reći MMF i hoće li on željeti potpisati novi stand-by aranžman s Hrvatskom, koji je uvjet za davanje našoj državi 250 do 500 milijuna dolara zajma iduće godine.

Branko PODGORNIK