Globus: 17. 11. 2000.

Graham T. Blewitt (53), zamjenik glavne tužiteljice Haškog suda, govori o smetnjama u suradnji s hrvatskom Vladom što su iskrsle pošto je zamjenik premijera dr. Goran Granić ustvrdio da videosnimke ahmićkog pokolja koje Tužiteljstvo traži ne postoje, te najavljuje nove optužnice protiv Hrvata

Uskoro ćemo podići optužnice protiv Hrvata osumnjičenih za zločine počinjene u Bljesku i Oluji

ZAPOVJEDNA ODGOVORNOST: Naravno da će za zločine odgovarati i oni koje optužujemo po zapovjednoj odgovornosti, no tko će to biti, još vam ne mogu reći

SNIMKA AHMIĆKOG ZLOČINA: Ako je gospodin Granić smatrao potrebitim odgovoriti našem Uredu da videosnimke zločina u Ahmićima ne postoje, onda to nije trebao reći medijima nego nama

IZVORI INFORMACIJA: O tome od koga će Tužilaštvo dobivati informacije sigurno ne odlučuje hrvatska Vlada. Prioritet dajemo odnosima s Vladom, ali nemojte očekivati da zbog toga ignoriramo odnose s drugim relevantnim izvorima

Razgovarao: Gordan MALIĆ

Graham Thomas Blewitt osoba je s najdužim stažem u haškom Tužilaštvu. Od osnutka Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi zamjenik je tužitelja. U Tužilaštvu ga smatraju najupućenijom osobom, s velikim utjecajem, iako ne tako vidljivim. Onizak, pomalo zdepast, vrlo smirena glasa, u razgovoru djeluje dobroćudno i konzervativno. Radi u razmjerno malenu officeu, odmah do ureda glavne tužiteljice, koji je nešto bučniji i frekventniji. lako je bilo glasina o polemikama u Tužilaštvu, tihi Australac Blewitt i temperamentna švicarska Talijanka Carla del Ponte skladno surađuju. No, zato je glasnogovornik Ureda Paul Risley nedavno morao napustiti svoju dužnost, tvrdi se, zbog cinična odnosa prema Sudu i novinarima. Danas je u timu za public relations američkog predsjedničkog kandidata Ala Gorea.

Graham T. Blewitt rođen je 1947. u australskom New South Walesu. Diplomirao je pravo 1964. na De La Salle Collegeu u Kingsgroveu kod Sydneya. Od 1980. radio je kao odvjetnik na Glavnom sudu New South Walesa. U siječnju 2000., australska Vlada dodjeljuje mu orden časti za doprinos istrazi o ratnim zločinima. Do prelaska na Haški sud djelovao je kao direktor Nazi War Crimes-jedinice, pri uredu javnog tužitelja u australskoj Vladi.

Vladino odugovlačenje

· Prošlog je tjedna Globus objavio vaše pismo zamjeniku hrvatskog premijera dr. Goranu Graniću, u kojem mu predlažete da aktivnosti Vladina Ureda za odnose s Haškim sudom koordinira s dva visoko rangirana hrvatska obavještajca: Damirom Lončarićem i Tomislavom Karamarkom. Zašto ste to zatražili? Ne čini li vam se da time diskreditirate odnos Haškog suda i Vlade?

- Ja sam samo zamolio visoke hrvatske dužnosnike da koordiniraju svoje djelatnosti i kontakte s našim Uredom. Ne primjećujem da se time išta dovodi u pitanje, ponajmanje odnosi Haškog suda i hrvatske Vlade. No, istodobno, zaprepašten sam činjenicom da je netko takvo pismo, posve službene naravi, jednoga dužnosnika drugomu, dao medijima. Ja ne znam kako ste došli do tog pisma, ali sam zgranut tom činjenicom! Želim da to bude vrlo jasno! Drugo, mi smo zadavoljni mnogim načinima suradnje između hrvatske Vlade i Suda, ali, isto tako, nije tajna da još ima određenih područja na kojima suradnja ide lošije.

· O kojim je područjima riječ?

- U prvom redu riječ je o dokumentaciji u vezi sa slučajem Kordić. Postoji niz dokumenata koji nam nisu dostavljeni. Mi smo zatražili od hrvatske Vlade da nam ih dostavi, i dalje to tražimo. Naime, rok za Kordićevo suđenje istječe, kao i rok u kojem Tužilaštvo mora kompletirati dokaze. Vlada nam je čvrsto obećala da ćemo dokumente koje smo zatražili i dobiti, ali ih nismo dobili. Mi i dalje pišemo pisma tražeći iste stvari. Ne želim ulaziti u detalje, ali u našem Uredu sve više prevladava uvjerenje da procedura u hrvatskoj Vladi predugo traje. Nije nam jasno zašto.

· Od Vlade ste zatražili i kopiju videosnimke na kojoj su počinitelji zločina u Ahmićima. Zamjenik premijera dr. Goran Granić javno je dematirao da takav zapis postoji u arhivima tajnih službi...

- Zašto je to učinio javno? Zašto mi, jednostavno, nije uzvratio pismom u kojem me informira da takav videozapis ne postoji? Ne vidim svrhe u tome da se odnosi s Tužilaštvom tako zlorabe u javnosti. Ako je gospodin Granić smatrao potrebitim odgovoriti našem Uredu, onda to nije trebao reći medijima nego nama. Moram priznati da je to za mene čudna situacija, osjećam se u čudnoj ulozi.

· Kako je moguće da vas djelatnici Ureda predsjednika Mesića inforniiraju o jednoj posve izmišljenoj stvari. Zar to nije problematično?

- Mislim da bi se vaši službeni izvori ipak trebali dogovoriti o tome što imaju, a što ne. Za nas je svaka informacija iz ozbiljnog izvora - relevantna, ali to ne znači da je uzimamo zdravo za gotovo. Naravno da svaku informaciju dodatno provjeravamo. Otuda i pismo vašoj Vladi, i gospodinu Graniću.

· On, ipak, smatra da je nedopustivo da se stvaraju paralelni izvori i odnosi između Haaga i hrvatske države...

- To su gluposti.

· Zbilja?

- Da. O tome od koga će Tužilaštvo dobivati informacije sigurno ne odlučuje hrvatska Vlada. Osim toga, govorimo o Uredu predsjednika države, a ne o ne znam kome. Za nas je prihvatljivo da imamo što više ozbiljnih izvora o pojedinim događajima. Naravno da prioritet dajemo odnosima s hrvatskom Vladom, ali nemojte očekivati od nas da zbog toga zanemarimo ili ignoriramo odnose s drugim relevantnim izvorima. Procjenu njihove relevantnosti prepustite nama.

Hrvati i zločini

· Je li vam poznato da vas u hrvatskoj javnosti i politici katkad prozivaju zbog političkog ressentimenta prema Hrvatima? On, navodno, potječe još od vremena kad ste se bavili istragom nacista i nacističkih kolaboracionista u Australiji, među kojima je bilo i Hrvata.

- To je glupa optužba. Potpuno neosnovana. Ja jesam sudjelovao u istrazi koja se bavila nacističkim zločincima u Australiji, otprilike s njih četrdeset, među kojima je, možda, bio i pokoji Hrvat. Nažalost, ti ljudi i dalje slobodno žive jer su dokazi protiv njih nestali u prošlosti. To mi je dodatni motiv za rad u haškom Tužilaštvu: progoniti i kazniti ratne zločince za njihova zlodjela. Veliki je civilizacijski propust ako im dopustite da umaknu kazni. Prikupljajući podatke o pripadnicima nacističkog pokreta u Australiji, zaključili smo da u nekim njima bliskim krugovima i dalje žive osjećaji koji su doveli do drugog svjetskog rata i holokausta. To je problematično. Prema tome, uopće nisam politički motiviran. Od svega toga nemam nekog posebnog političkog interesa ili koristi. To su klevete, i na njih ne mislim odgovarati. No, iskustva koja nosim iz Australije sigurno su mi dragocjena u Haagu. Jer, istrage o nacističkim zločinima pokazale su da zločinci na slobodi, bez obzira na to kojem narodu pripadali, i dalje šire ideju zločina. Što se tiče mog odnosa s Hrvatima, on je normalan, a u Australiji i prijateljski i dobrosusjedski. Naime, u Sydneyu, odakle dolazim, imam nekoliko dobrih prijatelja Hrvata.

Dokumenti o Ahmićima

· Kako ocjenjujete suradnju s hrvatskom Vladom u proteklih nekoliko mjeseci?

- Uglavnom smo zadovoljni tom suradnjom. Problem su dokumenti koje smo izrijekom zatražili. Suđenje Kordiću istječe ovog mjeseca, a mi nestrpljivo čekamo da relevantni dokazi stignu do nas iz Hrvatske do kraja suđenja.

· Jeste li sigurni da dokumentacija koju ste zatražili postoji?

- Vjerujemo da jesmo. Jesmo.

· Vjerujete, ili ste sigurni?

- Vjerujemo da postoji. No, ako i ne postoji, onda je na hrvatskoj Vladi da nas informira da takve dokumenata nema. Ako smo pogriješili, u redu, pogriješili smo, ali ako ti dokumenti postoje - pošaljite nam ih. Budući da nam nitko iz hrvatske Vlade službeno nije odgovorio da ti dokumetacije ne postoje, na nama je da mislimo kako ipak postoje. Izbor mi se čini vrlo jednostavan. Ako izvještaj o Ahmićima postoji, i Vlada nam je obećala da će ga poslati, onda ga treba poslati, a ako ne postoji, onda neka nam kaže da toga nema.

· Čini se da ste zadovoljniji suradnjom s Uredom predsjednika Republike...

- Ne bih odgovorio na to pitanje. Čini mi se, ako se slažete, da smo dovoljno govorili o toj temi.

· Osim problema s nekompletnom dokumentacijom, prije ste se tužili i na to da vam je otežan pristup nekim svjedocima u Hrvatskoj. Jesu li vaši istražitelji u međuvremenu razgovarali s dr. Miroslavom Tuđmanom, Markicom Rebićem ili dr. Ivićem Pašalićem?

- Doista ne znam je li im to omogućeno. U novije vrijeme bio sam dosta na putu. No, što se svjedoka tiče, tu je situacija povoljnija. Naprimjer, pošto smo nekoliko puta zatražili od hrvatske Vlade da nam osigura informativni razgovor s generalom Ivanom Andabakom, ona nam je to omogućila.

· Postoji li u Haagu optužnica protiv generala Andabaka?

- Mi smo samo zatražili da nam se osigura njegov iskaz, nismo tražili da ga uhapse ili izruče.

· Je li njegov iskaz u vezi s procesom Mladenu Naletiliću Tuti?

- U vezi je s tim događajima, da.

· Jeste li zadovoljni Andabakovim svjedočenjem?

- Naravno, ne mogu vam reći ni da ni ne, bio je to samo iskaz.

Dokazi protiv Tuđmana

· Nedavno ste jednoj britanskoj TV-kući priznali da Sud raspolaže dokazima protiv pokojnog predsjednika Tuđmana, i da biste ih, da je predsjednik živ, sigurno pretvorili u optužnicu...

- Da, rekao sam to, i ne želim ponavljati. U vašoj se javnosti izjave ili informacije iz Suda često prihvaćaju iskrivljeno. Katkad se namjerno politiziraju, što izaziva nepotrebne tenzije izmađu Suda i Vlade. Ono što sam rekao o predsjedniku Tuđmanu i optužnici protiv njega odmah je shvaćeno izvan konteksta; počelo se govoriti da ćemo suditi svima u Hrvatskoj, svim dužnosnicima bivše Vlade i nekim dužnosnicima nove Vlade... To je prilično histerično i ne bih želio podgrijavati tu histeriju. Mi nismo politički sud, mi ne procesuiramo političare zato što su političari jedne stranke ili jedne države. Sudimo zločinima i ljudima koji su s tim zločinima povezani. Bojim se da bi sve moje izjave o predsjedniku Tuđmanu bile novi doprinos kontroverziji koja se širi ovih dana u Hrvatskoj. Mislim da je to neproduktivno za sve.

· Jeste li čuli za inicijativu britanskog parlamentarca Martina Bella?

- Da, čuo sam da je potaknuo inicijativu za oslobađanje generala Blaškića.

· Kako to komentirate?

- Mislim da Martin Bell, ni kao britanski parlamentarac ni kao javni radnik, nije u poziciji da odlučuje ili predlaže što Haški sud bi, a što ne bi trebao učiniti. Mislim da se nepotrebno miješa u rad Suda i u njegovu redovnu proceduru. Iznenađen sam, jer sam mislio da on to zna bolje. Bell je, naime, bio svjedok obrane u slučaju Blaškić, pa mu je poznato kako Sud u Haagui djeluje. On je osoba visokog profila, ali ne znam što će mu takvi komentari. Čudno mi je i nesvakidašnje da se jedan član britanskog Parlamenta tako miješa u rad Međunarodnog suda za ratne zločine.

Hrvati u Haagu

· Kako teku istrage u Hrvatskoj? Imate li rezultate na području Gospića ili Pakračke Poljane?

- Mi i dalje istražujemo zločine počinjene u Hrvatskoj. Riječ je o zločinima koji su počinjeni nad Hrvatima i o zločinima koje su počinili Hrvati. Prikupili smo već dovoljan broj dokaza da i u jednom i drugom slučaju podignemo neke optužnice, što ćemo vrlo brzo i učiniti!

· Hoće li na tim optužnicama biti i hrvatski generali? Ustraje li Tužilaštvo i dalje na zapovjednoj odgovornosti za zločine počinjene nakon Oluje i Bljeska?

- Naravno da će za zločine odgovarati i oni koje optužujemo po zapovjednoj odgovornosti. Tko će to biti, još vam ne mogu reći. No, sigurno je da će to biti na osnovi dokaza, a ne na osnovi političkih procjena...

· Jeste li zadovoljni načinom na koji hrvatske vlasti procesuiraju Hrvate osumnjičene za ratne zločine u Gospiću i u Ahmićima?

- Mislim da su lokalni procesi u redu. Uostalom, to je bio i dogovor između Haškog suda i hrvatske Vlade. No, mi smo, također, zatražili i neke dokumente vezane za proces dvojici osumnjičenih za zločine u Ahmićima. Te dokumente, nažalost, još nismo dobili. Mislim da je ohrabrujuće da Hrvatska sama procesuira sve zločine koji su počinjeni na njezinu području. Mi ćemo to poduprijeti, štoviše hrvatskom ćemo sudovima poslati i potrebnu dokumentaciju koja je nama dostupna. Svakako, riječ je o postupcima koji bude optimizam i tjeraju i druge na prostorima bivše Jugoslavije da se slično ponašaju.

No, doznali smo da se u procesuiranju osumnjičenih za zločin u Ahmićima spominju i dokumenti koji nas zanimaju, koji su relevantni za proces Dariju Kordiću. Stoga smo zatražili i tu dokumentaciju, koju još čekamo.

Milošević u Haagu

· Imate li bilo kakve kontakte s novom jugoslavenskom administracijom? Predsjednik Vojislav Koštunica dosad je odnose s Haškim sudom držao sporednima. Je li se u tome išta promijenilo?

- Prije svega, nemamo nikakve kontakte s novom jugoslavenskom Vladom. Pokušavamo organizirati sastanke s predsjednikom Koštunicom, ali još nismo dobili ogovor na naš zahtjev. Moje je mišljenje da se u tom pravcu neće ništa bitnije promijeniti do parlamentarih izbora idućeg mjeseca. Mi se nadamo da ćemo taj sastanak organizirati što je moguće prije u idućoj godini i da ćemo na stol iznijeti cijeli niz naših zahtjeva. Naravno, na vrhu tih zahtjeva naći će se izručenje ratnih zločinaca, Karadžića, Mladića i, najodgovornijeg od svih - Miloševića.

· Nećete dopustiti da se Miloševiću sudi u Beogradu?

- Zbog odgovornosti za poticanje na rat i ratne zločine Milošević će odgovarati u Haagu.

· Karadžić se nalazi u BiH, i za njegovo izručenje nije odgovorna vlast u Beogradu nego SFOR. Iako je za njim raspisana međunarodna potjernica, uspio je čak biti i politički aktivan na proteklim izborima u BiH. Zašto se Karadžić napokon ne uhiti i izruči Haagu?

- Nisam znao da je bio politički aktivan, ali me to ne iznenađuje. Mislim da je to zabrinjavajuće. Karadžić naprosto ne bi smio biti siguran ni u jednom bosanskom gradu ili skrovištu, a kamoli da mu se dopušta još i politički rad. Međunarodna zajednica mora znati da se odredbe Daytona neće ispuniti dok se Karadžić ne nađe u Haagu.

· Hoće li tužiteljica Carla del Ponte uskoro posjetiti Zagreb?

- Suradnja s Hrvatskom odnedavna je poboljšana, pogotovu nakon susreta oči u oči, kojih je bilo nekoliko proteklih mjeseci. Očito je da su susreti korisni za obje strane, da uklanjaju zapreke i zablude, i mi ćemo ih i dalje prakticirati. No, tužiteljica uskoro ide u Afriku, prije Božića, potom odlazi na božićne blagdane, pa vjerujem da će posjetiti Zagreb početkom siječnja iduće godine.