Jutarnji list: 18. 11. 2000.

SLUČAJ PARADŽIK Paraga opet aktualizirao slučaj ubojstva Paradžika

Policajci koji su ubili Paradžika još uvijek su zaposleni u MUP-u

Premda su počinitelji poznati, i dalje ostaje nepoznato je li i tko je naredio ubojstvo Ante Paradžika, osobito s obzirom na to da su postojale jake sumnje, a i neka svjedočenja, kako je iz samih političkih vrhova stigla naredba da se Antu Paradžika likvidira

Piše: Ivica Buljan

Policajce Željka Vučemilovića Grgića, Branka Matoševića i Željka Čeku, koji su 21. rujna 1991. godine na kontrolnom punktu pokraj Sesveta ubili potpredsjednika Hrvatske stranke prava Antu Paradžica, nakon kratkog odsluženja zatvorske kazne pomilovao je predsjednik Tuđman i nakon toga vratili su se na posao u policiju.

To nam je potvrdio i glasnogovornik MUP-a Slavko Rako koji nam nije mogao reći na kojim poslovima spomenuta trojica trenutačno rade.

Ispaljeno 50 metaka

Iz MUP-a nismo dobili ni odgovor na pitanje kako to da osuđeni policjaci nadalje "štite" pravni poredak.

Dobroslav Paraga, koji je svih ovih godina bio manje-više neuspješan u istjerivanju pravde u slučaju ubojstva Paradžik, ističe da su neki od njih završili i Policijsku akademiju te su napredovali u policijskoj hijerarhiji. Osim pojedinih novinskih napisa koji su otvoreno govorili o političkom ubojstvu, iz službenih političkih krugova te pod njihovim utjecajem i od pravosudnih organa cijeli se slučaj ubojstva Ante Paradžika pokušavao svesti na činjenicu da se radilo o nizu nesretnih okolnosti te su stoga počinitelji ubojstva pomilovanjem oslobođeni. Optuženi su se, među ostalim, branili i činjenicom da se sve dogodilo u vrijeme kada je Hrvatska bila napadana sa svih strana i da se stalno živjelo pod općom opasnošću i zamračenjem.

Te noći 21. rujna 1991. automobil kojim se vozio Paradžik na povratku s jednog stranačkog skupa u Križevcima zaustavljen je na kontrolnom punktu u Sesvetama. Prema kasnijim verzijama događaja policajcima na punktu - Željku Vučemiloviću Grgiću Branku Matoševiću, Željku Čeki i Pašku Paliću - policajac Blaž Sarić je s jednog od prethodnih punktova javio da prema njima dolazi automobil u kojemu se nalaze martićevci. Prema priči Paradžikova suputnika Ivice Oršanića, automobil se na punktu Jež 2 zaustavio na policijski signal. Prema njegovu svjedočenju, jedan je policajac prišao automobilu s vozačeve strane, ali nije zatražio dokumente, nego se odmah udaljio nekoliko koraka unatrag i zapucao. U pucnjavi koja je trajala nekoliko minuta ispaljenoje 50-ak metaka od kojih je Paradžik smrtno stradao, dok je vozač Branko Perković bio ranjen, a Ivica Oršanić, koji je sjedio na stražnjem sjedalu, nije ozlijeđen. Za razliku od Oršanića, prvooptuženi Vučemilović izjavio je kako se automobil na njihov signal nije zaustavio te u raznim verzijama, kako su tada pisale novine, da je iz automobila pucano na policajce.

Konačnom presudom Vrhovnoga suda prvooptuženi Vučemilović osuđen je na šest godina zatvora, drugooptuženi Branko Matošević na pet godina, a trećeoptuženi i četvrtooptuženi Željko Čeko i Paško Palić na četiri i pol godine zatvora.

Naredbodavci iz politike?

I dok je policajcima koji su pucali na Paradžikov automobil bilo suđeno, Blaž Sarić, koji je prema svemu sudeći bio ključna osoba u slučaju Paradžik jer je policajcima na punktu Jež 2 dojavio da u njihovu smjeru dolazi automobil u kojemu se nalaze martićevci, na sudu se pojavio samo u ulozi svjedoka, premda je i protiv njega odvjetnik Ante Miličević u ime oštećene obitelji Paradžik podnio tužbu.

Ostaje nepoznato je li i tko naredio ubojstvo Ante Paradžika, osobito s obzirom na to da su postojale jake sumnje, a i pojedina svjedočenja, kako je iz samih političkih vrhova stigla naredba da se Paradžika likvidira. Naime, jedan svjedok, doduše anonimni, prisustvovao je telefonskom razgovoru u jednom ministarstvu kada je ministar svojem sugovorniku izdao naredbu: "Likvidiraj tog Paradžika".