SREDSTVIMA JAVNOG PRIOPĆAVANJA

DRŽAVNOM ODVJETNIŠTVU RH

Zagreb, 18.studenog 2000.

 

ISTINA O OBRANI I PADU VUKOVARA I DALJE POD POTPUNOM ZABRANOM U REPUBLICI HRVATSKOJ

Potpuna medijska cenzura jučerašnje tiskovne konferencije HSP-1861 o tome kako je Tuđman prodao Vukovar i potpuna politička i pravosudna blokada utemeljitelja Hrvatskih obrambenih snaga – HOS-a u današnjoj Hrvatskoj pravi su razlog zašto je istina o uzrocima i razlozima koji su doveli 18. stuednog 1991. do okupacije Vukovara, i danas tabuizirana u Republici Hrvatskoj.

Radi koga ili čega današnja vlast u RH zabranjujući istinsku Hrvatsku stranku prava sudjeluje u prikrivanju prave istine o Vukovaru, koji je bio prva velika žrtva u Tuđmanovom i Miloševićevom inžinjeringu zamjene teritorija i stanovništva, i čiji su branitelji bili od strane Vrhovnika proglašeni neprijateljima hrvatske vlasti.

Upravo je dolazak boraca HOS-a iz Zagreba, koje sam zajedno sa mojim stranačkim suradnicima naoružao i organizirao, bila presudna točka u cijeloj povijesnoj i ratnoj istini o Vukovaru. Dolaskom potrojbi HOS-a, Vukovar se je odlučio braniti a ne evakuirati. Branitelji Vukovara predvođeni borcima HOS-a razbili su iluzije o pretvaranju Titove Jugoslavije u konfederaciju jugoslavenskih republika, predvođenu Miloševićevom Srbijom, uključenu u Atlantski pakt.

Treba dobro zapamtiti izjavu tadašnjeg predsjedavajućeg Evropske Unije ministra vanjskih poslova Italije Gianni de Michelisa koji je kazao da “Vukovar ne bi tako stradao niti bi bio razrušen da nije bilo HOS-a koji je htio dokazati svoju hrabrost”, ali je zaboravio reći da je ta hrabrost prisilila Evropu i cijeli svijet da odustanu od projekta rekonstrukcije Jugoslavije i da moraju priznati njezin raspad i nezavisnost Hrvatske.

Tuđman je na sve načine ometao obranu Vukovara, uhićivao njezine branitelje, davao naloge za blokadu pomoći Vukovaru, a kada je Vukovar pao tada je uhitio i proglasio krivim organizatore HOS-a lansirajući monstruoznu tvrdnju da je razlog pada Vukovara, ne on, već sprega HOS-a i KOS-a, kako je ustvrdila i posebna Komisija formirana po Tuđmanovom nalogu, a da njezini akteri do danas nisu položili hrvatskom pravosuđu račune za svoj čin veleizdaje u obrambenom ratu, što je žrtve Vukovara nepotrebno uvećalo za još nekoliko tisuća ubijenih i nestalih.

HSP-1861 zahtijeva sudsku istragu o odgvornosti onih u tadašnjoj hrvatskoj vrhuški koji su kolaborirali s agresorom na Hrvatsku i onemogućavali svim sredstvima obranu Vukovara i Istočne Slavonije.

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861