Jutarnji list: 19. 11. 2000.

POLITIČKA UBOJSTVA U HRVATSKOJ Feljton Jutarnjeg lista u šest nastavaka: Danas ubojstvo Ante Paradžika

Je li ministar uistinu naredio: ‘Likvidiraj tog Paradžika’?

Ubojice su na temelju odluke Predsjednika RH pomilovane i puštene iz zatvora, što je itekako pojačalo sumnje u politički motivirano ubojstvo. Danas rade u MUP-u

Anonimni svjedok izjavio je u Nacionalu da je bio u jednome ministarstvu kada je ministar telefonski svome sugovorniku rekao: ‘Likvidiraj tog Paradžika’

Pripremio: Ivica Buljan

Gotovo na isti način kao Reihl - Kir umoren je dva mjeseca kasnije i potpredsjednik Hrvatske stranke prava Ante Paradžik. Mediji u Hrvatskoj tada su počeli upotrebljavati sintagmu "političko ubojstvo”, koju su prvi neposredno nakon Paradžikova ubojstva izrekli tadašnji predsjednik HSP-a Dobroslav Paraga i vođa HSLS-a Dražen Budiša, tada i ministar u hrvatskoj Vladi.

Premda je sam događaj ubojstva u noći 21. rujna 1991. u potpunosti rekonstruiran za vrijeme suđenja četvorici policajaca koji su zaustavili i pucali na automobil na kontrolnoj točki u Sesvetama, u kojem se vozio Paradžik i njegova pratnja, do danas su ostale sumnje jesu li iza ubojstva stajali određeni politički krugovi ili je doista bilo riječ o "slučaju", kako je u prvostupanjskoj sudskoj presudi bilo okvalificirano ubojstvo.

Paraga: Farsa od suđenja

Četvorica policajaca su na dojavu da prema njima ide automobil u kojem se navodno nalaze "martićevci" signalnom baterijom dali znak da vozilo stane. Međutim, kako je svjedočio na sudu prvooptuženi Željko Vučemilović Grgić, vozilo se nije zaustavilo i tada je nastala sveopća pucnjava u kojoj su osim ubijenog Paradžika ranjene još dvije osobe.

Epilog suđenja dogodio se pred Vrhovnim sudom 1994. kada su zbog Paradžikova ubojstva i ranjavanja njegova vozača Branka Perkovića izrečene zatvorske kazne počiniteljima, i to Željku Vučemiloviću Grgiću koji je osuđen na šest godina, Branku Matoševiću pet, a Željko Čeko i Paško Palić osuđeni su na četiri i pol godine. No, kao i u slučaju Reihl Kira, ubojice su nakon izvjesnog vremena na temelju odluke Predsjednika Republike pomilovane i puštene iz zatvora, što je i te kako pojačalo sumnje u politički motivirano ubojstvo. Dobroslav Paraga svih ovih godina uporno tvrdi da je osnovno pitanje tko je zataškavao cijeli slučaj.

- To je zapravo bila farsa od suđenja i išlo se za tim da se onemogući razotkrivanje naredbodavaca, a bit svega bila je zavjera. Prema mojim informacijama, ubojice su nakon toga završili Policijsku akademiju i do danas su ostali u policiji, rekao je Paraga. Da su Željko Vućemilović Grgić, Željko Čeko i Branko Matošević i nadalje pripadnici MUP-a potvrdio nam je i glasnogovrnik MUP-a Slavko Rako o čemu smo jučer pisali. Slučaj ubojstva prvaka HSP-a svih ovih godina nije pao u zaborav jer je odvjetnik obitelji Paradžik Ante Miličević u svibnju 1998. zatražio i istragu protiv Blaža Sarića, kojeg se smatralo ključnim čovjekom u zavjeri i koji je u noći ubojstva kontrolnom punktu dojavio da se u automobilu u kojem se vozio Paradžik "možda nalaze martićevci".

Sarić se na prvom suđenju pojavio samo u ulozi svjedoka, a prema tvrdnjama nazočnih na suđenju, svjedočio je pod liječničkim tretmanom, odgovarajući na pitanja vrlo nesuvislo. Prilikom istrage protiv Sarića tijekom 1998. ništa bitno nije postignuto u smislu rasvjetljavanja ubojstva te se cijeli slučaj nije pomakao s mjesta. Ostalo je nerazjašnjeno je li doista Sarić dojavio Vučemiloviću o dolasku martićevaca i na taj način za ubojstvo iskoristio pripadnike policijske patrole te je li to učinio samoinicijativno, u što je teško povjerovati, ili je to učinio po nalogu mogućih naredbodavaca. O sumnjivoj ulozi Blaža Sarića govore i informacije iz tadašnjih hrvatskih obavještajnih krugova po kojima je Paradžika cijelo vrijeme, a posebno taj dan, pratio odjel tajne pratnje MUP-a. - Pripadnici skupine Labrador putem UKV veza pratili su kretanje Paradžika i na taj su se način imali prilike ubaciti u UKV vezu pripadnika MUP-a na kontrolnom punktu u Sesvetama, te su im dali lažnu dojavu da im u susret idu "martićevci", na što su pripadnici MUP-a otvorili vatru na vozilo - izjavio je prije nekoliko godina u tjedniku Panorama jedan visoki obavještajni dužnosnik, što nikada nije demantirano.

Smetnja za vlast

Paradžik, koji je bio politički zatvorenik 1971., poznat je po svojim vrlo radikalnim nacionalističkim stavovima, a kao glavni organizator HOS-a, koji je u vrijeme njegova ubojstva bio jaka vojna orgnizacija, predstavljao je veliki problem hrvatskoj vlasti. Jedan anonimni svjedok izjavio je prije nekoliko godina u Nacionalu da je bio nazočan u jednome ministarstvu, ne navodeći kojem, kada je ministar u telefonskom razgovoru svome sugovorniku kazao "Likvidiraj tog Paradžika". Vrlo raširena bila je i verzija po kojoj su Paradžika zajednički likvidirali hrvatska vlast i pripadnici KOS-a, koji su u to vrijeme zauzimali čelna mjesta, u MUP-u i SZUP-u, a kasnije je veći dio njih bio uhićen kao članovi špijunske skupine Labrador.