Novi list: 20. 11. 2000.

UBOJSTVO ANTE PARADŽIKA OSUĐENI POLICAJCI PROVELI U ZATVORU MANJE OD GODINU I POL DANA, lAKO SU OSUĐENI NA VIŠEGODIŠNJE KAZNE

PARADŽIKOVE UBOJICE VRAĆENE NA POSAO U MUP

Rješenjem od 1. siječnja 1996. godine, deset mjeseci nakon što su osuđenici pušteni iz zatvora, Mladen Lacković (sadašnji ravnatelj Nadzorne službe UNS-a) policajce je premjestio u zagrebačku Policijsku upravu, gdje su radili i u vrijeme zločina

Trojicu policajaca osuđenih za ubolstvo Ante Paradžika - Željka Vučemilovića Grgića, Branka Matoševića i Željka Čeku na posao u MUP nakon puštanja iz zatvora vratio je tadašnji pomoćnik ministra unutarnjih poslova za kadrove Mladen Lacković, a sadašnji ravnatelj Nadzorne službe UNS-a, čiji je čelni čovjek Tomislav Karamarko.

Rješenjem od 1. siječnja 1996. godine, deset mjeseci nakon što su osuđenici pušteni iz zatvora, u vrijeme ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka, Lacković je policajce premjestio u zagrebačku Policijsku upravu, gdje su radili i u vrijeme zločina.

Prema dokumentima MUP-a što su nam stavljeni na uvid, Vučemilović je premješten na službeničko mjesto dežurnog policajca u kriminalističkim evidencijama, Matošević na mjesto šefa smjene u kriminalističkim evidencijama, Čeko na mjesto policijskog službenika - vozača u ekipi za očevide, dok o sudbini četvrtog osuđenog policajca Paška Palića nakon izlaska iz zatvora naš list nema nikakve podatke.

No, nije samo tadašnja vrhuška MUP-a izašla u susret osuđenim policajcima. Iako su sva četvorica optuženih policajaca za kazeneno djelo ubojstva Ante Paradžika i još dva kaznena djela ubojstva u pokušaju presudom zagrebačkog Okružnog suda 13. listopada 1993. osuđeni na zatvorske kazne od sedam godina (Vučemilović), šest (Matošević), pet godina i deset mjeseci (Čeko) i pet godina i osam mjeseci (Palić), svi su oni izašli iz zatvora već 24. veljače 1995. godine, dakle nakon manje od godinu i pol dana.

Najprije je Vrhovni sud 23. veljače 1994. godine preinačio prvostupanjsku presudu Okružnog suda i smanjio četvorici osuđenih kazne za po jednu godinu (Vučemilović i Matošević), odnosno godinu i četiri mjeseca (Čeko) te godinu i dva mjeseca (Palić). Već umanjenu kaznu zatim je 8. rujna 1994. godine tadašnji predsjednik Franjo Tuđman dodatno umanjio svojom odlukom o pomilovanju. I to tako da je Vučemiloviću kaznu smanjio za tri godine, Matoševiću za dvije godine i šest mjeseci te Čeki i Paliću za po dvije godine i tri mjeseca.

Nakon svih tih popusta i pomilovanja u izdržavanju kazne, uključujući i uračunat pritvor, osuđenici su po redovnom isteku kazne trebali izaći iz zatvora u ožujku i veljači 1996. (Vučemilović i Matošević), odnosno studenome 1995. godine (Čeko i Palić). Međutim, zahvaljujući dodatnom uvjetnom otpustu, svi su oni - Željko Grgić Vučemilović, Branko Matošević, Željko Čeko i Paško Palić na slobodu izašli već 24. veljače 1995. godine, samo godinu i pet mjeseci nakon presude Okružnog suda kojom su osuđeni, ponovimo, na po sedam godina, šest godina, pet godina i deset te pet godina i osam mjeseci zatvora.

Denis ROMAC