Večernji list: 20. 11. 2000.

SKUP U DAYTONU BEZ REZULTATA

BiH pred novom krizom

* Nužno hitno uhićenje Karadžića, Mladića i Miloševića

Svečanom večerom u Daytonskom muzeju zrakoplovstva i proglašenjem američkog predsjednika Billa Clintona dobitnikom Daytonske nagrade za mir završena je u subotu navečer po lokalnom vremenu 5. međunarodna mirovna konferencija. Iza 200 sudionika, političara iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i predstavnika međunarodne zajednice, koji su dva dana proveli u pokušaju da sučeljavanjem mišljenja dođu do rješenja za još vrlo kriznu i politički napetu situaciju na području bivše Jugoslavije, ostala je Deklaracija koju su na temelju rasprava sročili nevladini stručnjaci. Njihova je dijagnoza da u BiH Daytonski sporazum nije postigao odgovarajuće rezultate te da BiH prijeti nova kriza koja se može izbjeći jedino stvaranjem prave i čvrste države s jakim centralnim institucijama.

Pravo Crne Gore na samostalnost

Nužno je, stoji u Deklaraciji, da Radovan Karadžić i Ratko Mladić budu odmah uhićeni, a Slobodan Milošević vrlo brzo izručen Haagu. Kosovo se odmah mora ozbiljno potruditi oko zaštite srpskih i ostalih manjinskih prava, a međunarodna zajednica mora na Kosovu osigurati proljetne izbore i dati određen rok za definiranje stvarnog statusa Kosova. Narod Crne Gore mora moći odlučiti o svojoj sudbini bez obzira na to je li riječ o samostalnosti, konfederaciji ili nekoj drugoj formi, a nova srpska vlada to će morati dopustiti. Istodobno, iz eventualnog odcjepljenja Kosova i Crne Gore od Jugoslavije nitko u BiH ne smije izvlačiti paralele i pokušati zahtijevati raspad BiH. NATO mora ostati na prostoru bivše Jugoslavije, a Europska zajednica mora učiniti više za poticanje integriranja tih zemalja u EU. Sve se to, naravno, mora provesti uz jaku podršku SAD-a.

Deklaracija nema obvezujuću težinu i još je pitanje kako će biti prihvaćena u državama čiji predsjednici nisu došli u Dayton. Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić bio je jedini predsjednik države potpisnice Daytonskog sporazuma i jasno je da je mogao vrlo otvoreno govoriti o hrvatskom odnosu prema Daytonskom sporazumu, upozoravajući na teškoće u provedbi, ali i na potrebu da svi faktori u regiji pristanu na određene ustupke kako bi mir bio stabilniji. Ostali su predsjednici izostali vjerojatno i zbog toga jer njihovi stavovi prema Daytonskom sporazumu nisu tako jasni, a njihov narod tako siguran u provođenje dogovora.

RS planira referendum o odcjepljenju

Potvrdili su to i politički kuloari u Daytonu. Tri dana "zatvoreni" u vojnoj bazi Wright Patterson, političari s prostora bivše Jugoslavije iza zatvorenih vrata dvorana davali su razna obećanja i pažljivo slušali upute Richarda Holbrookea, tirade generala Jacquesa Kleina i kritike haaške tužiteljice Carle del Ponte, a na hodnicima su koristili svaki trenutak da naglase tešku pomirljivost zahtjeva međunarodne zajednice i njihove provedbe.

Dio hrvatskih političara iz BiH izričito je naglasio da će dignuti svoj narod protiv protektorata međunarodne zajednice, a oni iz RS tiho su razgovarali o referendumu o odcjepljenju koji namjeravaju provesti. Kosovski su političari pak tvrdili da neće popustiti pritiscima međunarodne zajednice i ostati u Jugoslaviji samo zato da se eventualno ne bi raspala BiH.

DAYTON Jasmina Popović, Dražen Breitenfeld