Novi list: 21. 11. 2000.

“BBC”

SUDBINA ICTY-ja OVISI O SPREMNOSTI SRBIJE NA SURADNJU

Haški sud - balkanski uspjeh?

“Na naslovnim stranicama britanskih listova, kako se i moglo očekivati, svoje mjesto su našli američki izbori. 'The Guardian' objavljuje kako su američki izbori prošloga tjedna zauzeli daleko više mjesta u britanskim novinama negoli i jedna druga tema. Čak 5 puta više nego prosvjedi protiv visokih poreza na gorivo, pošto je bio britanski problem o kojem se u ovom tjednu najviše pisalo.

Isti list na stranici komentara i raščlamba piše o Haškom sudu u osvrtu na knjigu pod naslovom 'Ostani ruka osvete'. List u naslovu kaže kako bi svijet od Balkana u nasljeđe mogao dobiti sud za ratne zločine koji je učinkovit. U knjizi se podsjeća kako su u prošlosti zemlje koje su predlagale i osnivale sudove za ratne zločine, tim istim sudovima uskraćivale svoju potporu kada bi ih počeli držati za politički neprikladne, ili kada bi zasmetali pri dovršetku ratova i novim počecima bivših neprijatelja. List piše kako će u slučaju Haškog suda ključno biti ono što će se dogoditi u Srbiji u nekoliko idućih mjeseci. List piše kako je sada najteže odrediti pravi odnos između potrebe da se pomogne Koštunici, tako što se ne naglašava da se odmah izruče osumnjičeni i potrebe da se Milošević izvede pred sud. Rad Haškog suda na ostalim prostorima bivše Jugoslavije ovisi od onoga što će se dogoditi u Srbiji. List piše kako bi se otežao položaj hrvatskoj Vladi kada bi htjela predati neke optuženike iz Hrvatske, ako postane očito da se ništa ne događa u Srbiji.

BiH

Zakon o slobodi informiranja plaši London

‘The Guardian’ upozorava kako bi novi BiH zakon o slobodi informacija mogla biti neugodan za Veliku Britaniju. Prema prijedlogu toga zakona, podaci o razmještanju vojnika i poslovnim ugovorima bit će dostupni javnosti ako takve informacije ne nanose štete. Kako piše list, zakon stupa na snagu u vrijeme kada Britanija ima znatan broj vojnika u BiH, od kojih su neki aktivno uključeni u hvatanje osumnjičenih za ratne zločine. Očekuje se da će zakon istodobno omogućiti uvid u ugovore o obnovi Sarajeva i pomoći da se otkrije korupcija. Novi zakon će osigurati da svatko može doći do činjenica, znanstvenih i tehničkih savjeta na temelju kojih su donešene odluke. List piše kako u Britaniji podaci o poslovnim ugovorima obično ostaju tajna, ako se vjeruje da bi njihovo otkrivanje nekome nanijelo štetu. Prema bosanskom zakonu iste informacije će biti automatski dostupne ako tvrtka koja je u pitanju u roku od 15 dana ne objasni zašto će njihovo objavljivanje nanijeti štetu”.